Descifrează semnele bolilor
Unghia este o placă cornoasă semi-transparentă alcătuită aproape în totalitate din cheratină, o proteină fibroasă şi rezistentă, insolubilă în apă şi în solvenţii normali. În mod normal, placa unghială are o suprafaţă netedă şi strălucitoare la baza căreia există o zonă semicirculară, deschisă la culoare, denumită lunulă, care corespunde părţii vizibile a matricei unghiale. Creşterea celulară este discontinuă şi are loc de la bază, aproximativ 2-3 mm pe lună(o creştere care diferă de la persoană la persoană). Refacerea totală a unghiei apare la aproximativ 4 luni.
Modificări ale unghiilor
Variaţiile de culoare, desprinderile, îngroşările şi senzaţia de durere sunt patru dintre tipurile de alterări ale aspectului şi sănătăţii unghiilor. Printre alterările cele mai comune trebuie să amintim onicogrifoza – o boală care afectează în general degetul mare. Unghia bolnavă este îngroşată şi prezintă o colorare galben-maronie. Uneori unghia este într-atât de afectată încât datorită îngroşării nu mai permite încălţarea corespunzătoare a piciorului. Unele alterări se manifestă predilect la persoanele în vârstă şi nu există o modalitate de tratament medicamentos pentru a trata această patologie. Strategia prevede înlăturarea unghiei bolnave astfel încât să fie evitată creşterea unei unghii afectate de boală. În cazul unghiilor (de la degetul mare) extremităţile practic, neavând suficient spaţiu să crească împing în patul unghial. Terapia, în acest caz, constă în înălţarea unghiei curbate astfel cu o lamelă (agrafă) metalică pentru o perioadă de cel puţin un an. O patologie la fel de frecventă este onicocriptoza cunoscută îndeosebi sub numele de unghie încarnată – lamela unghială pare a fi mai mare decât patul unghial afundând-o astfel în ţesuturile laterale inflamate. Lichenul şi psoriazisul pot afecta unghiile cauzând leziuni similare celor determinate de fungi. Terapia, în aceste cazuri este complexă şi nu întotdeauna se dovedeşte a fi şi favorabilă.
Bolile unghiilor şi alterările organice
Patologiile unghiilor pot afecta toate unghiile sau doar o parte a acestora determinând grave alterări sau, în anumite situaţii, chiar căderea. Altfel spus, anumite alterări ale unghiilor reprezintă semne ale unei boli, ereditare sau dobândite, boli care afectează organele interne. Le amintim aici pe cele mai importante dintre acestea:
Unghiile fragile: sunt cauzate de anumite obiceiuri alimentare sau de diete drastice. Există însă şi tratamente medicamentoase de lungă durată care pot determina o fragilitate a unghiilor. De fragilizarea unghiilor poate fi responsabilă şi o manichiură prea agresivă, utilizarea de detergenţi sau săpun, solvenţi sau a altor substanţe chimice care deshidratează unghiile.
Unghiile fisurate: acele unghii care prezintă crestături pe verticală (onicoreză) sau denivelări (onicoschizie). Acest aspect poate fi un indicator al anumitor tulburări de alimentaţie, un defect congenital sau, rezultatul unui stres prelungit.
Unghiile subţiri: sunt semnul unei slăbiciuni organice generale.
Unghiile albăstrui: sunt semnul stagnării circulaţiei sangvine.
Unghiile galbene: sindromul unghiilor galbene este caracterizat de unghiile galbene, distrofice, care cresc foarte greu şi sunt asociate cu limfedemul sau cu afecţiunile bronhopulmonare.
Unghiile îngălbenite: trădează o onicomicoză sau un psoriazis sau pot fi consecinţa abuzului de tetraciclină.
Unghiile maronii: observaţi prezenţa onicodistrofiilor traumatice, a unor infecţii fungice sau chiar a unui melanom unghial.
Unghiile albicioase: se datorează infecţiilor cu dermatofiţi.
Unghiile în formă de lingură: cauza poate fi o carenţă de fier, o anemie sau o problemă a tiroidei.
Când trebuie să mergem la dermatolog?
Oricând am observat o alterare a unghiei (indiferent dacă observăm această modificare la unghiile unui copil sau la unghiile unui adult). În cazul gravidelor, medicaţia este una diferită!
Onicomicozele
Majoritatea pacienţilor care se adresează unui dermatolog prezintă o infecţie fungică (onicomicoză).
Din totalul maladiilor care afectează unghiile, 80% este reprezentat de onicomicoză. La copii acestea sunt prezente într-un procent de 0.5%, între 2-10% la adulţi şi între 14-28% la persoanele vârstnice. Astfel, sunt mai des întânite persoane care prezintă boli ale pielii şi ale unghiilor precum psoriazisul şi tinea pedis , boli întâlnite la bărbaţi, fumători, la diabetici, la pacienţii cu afecţiuni vasculare periferice.
Agenţii patogeni frecvent identificaţi ca fiind responsabili de provocarea bolilor sunt: Trichophyton rubrum şi Trichophyton interdigital. În cazul climatului temperat până la 3% din cazuri, bolile unghiilor de la picioare sunt cauzate de ciuperci ce nu aparţin dermatofiţilor (sau drojdii din specia Candida). În majoritatea cazurilor, unghia arată opacă şi îngroşată de-a lungul marginilor, prezintă deformări iar pe marginea unghiei se acumulează depuneri de culoare galbenă. Când infecţia fungică se extinde în interiorul unghiei, aceasta devine mai fragilă iar depunerile subunghiale dau o senzaţie dureroasă. Prezenţa unei onicomicoze poate fi manifestarea unei patologii care stagnează cum ar fi, de exemplu, boala vasculară periferică, diabetul sau imunodeficienţa. La unii pacienţi unghia este albicioasă şi sfărâmicioasă.
Patologiile unghiilor care sunt determinate de bacterii
Bacteriile pot infecta unghiile determinând leziuni ce pot fi confundate oricând cu onicomicozele. În fazele acute, pielea se inflamează până la a se infecta şi a deveni purulentă. Terapia în principal se axează pe antibiotice. În forme cronice, din contră, inflamaţia este mai redusă, apare o coloraţie maro-verzuie iar suprafaţa se deformează. Tratamentul este dificil deoarece uneori sunt situaţii în care boala este favorizată şi de mediul cald-umed. Onicofagia este foarte dăunătoare, deoarece în momentul în care patul unghial este descoperit, zona se colonizează cu bacterii.
Ce fel de tratament este indicat?
După ce fragmente din unghia bolnavă au fost spuse analizei microscopice şi a fost identificată prezenţa unor infecţii provocate de dermatofiţi, drojdii, dermatologul va prescrie tratamentul cel mai indicat în funcţie de fiecare patologie. Tratamentul onicomicozei prevede utilizarea antimicoticelor orale printre care terbinafina, itraconazolul şi de antimicotice topice precum amorolfina 5% şi tioconazol soluţie pentru unghii 28%.
Terbinafina şi itraconazolul au un amplu spectru de acţiune şi permit scurtarea duratei de tratament în cazul onicomicozei la adult. Antimicoticele topice se utilizează atunci când terapia sistemică este contraindicată (vezi cazul onicomicozei albe superficiale). În mod ocazional acestea se folosesc pentru a trata onicomicozele laterale în stadiu incipient. Aplicarea locală de vitamina E şi administrarea de itraconazol pe cale orală pot ameliora aspectul unghiei în sindromul unghiei galbene.
Reconstrucţia unghiei îmbolnăvite
Nu este recomandat ca unghia afectată de o boală să fie reconstruită. În special, în cazul infecţiei matricei unghiale *(onichia), al inflamaţiei conturului unghiei(paronchia), căderii unghiei, piciorului atletului (tinea pedis), a îngroşării unghiei şi a pierderii culorii (tenea unghium).