Afecțiunile tiroidiene apar atunci când glanda tiroidă fie nu produce suficienți hormoni, fie produce prea mulți. Hipotiroidismul, sau tiroida hipoactivă, poate provoca multe simptome, de la creșterea în greutate la oboseală. Mulți oameni nu dezvoltă simptome de hipotiroidism decât după ce au trecut luni sau ani, deoarece acestea se manifestă foarte lent. Pe de altă parte, hipertiroidismul poate provoca aproape orice, de la pierderea în greutate la stări de nervozitate. Ambele afecțiuni pot fi cauza unui păr uscat, fragil sau subțiat, atât în zona scalpului, cât și pe restul corpului.
Care este legătura dintre tiroidă și păr?
Afecțiunile tiroidiene pot provoca căderea părului dacă sunt severe și nu sunt tratate. Înțelegerea modului în care aceste afecțiuni cauzează căderea părului implică înțelegerea modului în care crește părul.
Părul începe să crească de la rădăcină, în partea de jos a foliculului de păr de pe scalp. Vasele de sânge ale scalpului alimentează rădăcina, creând mai multe celule și determinând astfel creșterea părului. Acesta străpunge pielea trecând de glandele sebacee care ajută la strălucire, sănătate și hidratare. Firul crește pentru o vreme, dar apoi cade pe măsură ce începe un nou ciclu de regenerare.
Atunci când producția de hormoni este perturbată, în special a hormonilor T3 și T4, sunt afectate și alte procese din organism. Acest lucru include dezvoltarea părului la rădăcină. Părul cade și este posibil să nu fie înlocuit de o nouă șuviță, ceea ce duce la subțierea acestuia pe scalp și în alte zone, cum ar fi sprâncenele.
Alopecia este o afecțiune autoimună care se întâlnește adesea în cazul problemelor tiroidiene. Aceasta cauzează căderea părului în secțiuni discrete. În timp, însă, poate provoca chelie. Alte boli autoimune legate de problemele tiroidiene care au ca efect căderea părului includ sindromul ovarelor polichistice și lupusul eritematos.
Anumite medicamente utilizate pentru a trata afecțiunile tiroidiene pot contribui, de asemenea, la subțierea părului. Carbimazolul și propiltiouracilul sunt medicamente antitiroidiene care pot, în cazuri rare, să ducă la căderea părului. De asemenea, poate fi greu de apreciat dacă medicamentul sau afecțiunea tiroidiană în sine cauzează subțierea părului.
Simptomele căderii părului legate de tiroidă
Căderea părului se poate dezvolta lent în cazul hipotiroidismului și hipertiroidismului. Așadar, persoana afectată nu va putea observa la timp micile goluri sau începutul de chelie, mai ales din cauza faptului că este normal să ne cadă părul zilnic (între 50 și 100 de fire). În schimb, părul poate părea mai fin, mai lipsit de volum.
Vestea bună este că pierderea părului cauzată de afecțiunile tiroidiene este, de obicei, temporară. Este posibil să ne confruntăm cu pierderea părului chiar și după ce am început medicamentația pentru tratarea problemelor tiroidiene.
Tratarea cauzei
Formele ușoare de afecțiuni tiroidiene nu duc, în general, la subțierea și pierderea părului. Prin urmare, colaborarea cu medicul pentru a ține sub control afecțiunea cu ajutorul medicamentelor poate menține sănătatea părului și poate preveni modificarea nedorită a acestuia. Iar în ceea ce privește tratarea problemelor cu tiroida, rezultatele pozitive asupra părului nu vor fi imediate, deoarece acesta are nevoie de timp să se dezvolte și apoi să crească.
Posibilele medicamente includ:
- levotiroxină (hipotiroidism);
- propiltiouracil și metimazol (hipertiroidism);
- beta-blocante (hipertiroidism).
Medicul va monitoriza nivelul tiroidei în timp ce medicamentele sunt administrate. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Cu tratament, creșterea părului poate fi vizibilă în câteva luni. Noile fire de păr pot să difere în ceea ce privește culoarea sau textura inițială.
Tratamente naturale și remedii
Alături de medicamente, există diferite remedii pentru acasă pe care le putem încerca pentru a încetini căderea părului sau pentru a ajuta la creșterea acestuia:
- Stimularea fierului
Nivelurile de feritină reflectă depozitele de fier din organism. Feritina scăzută poate contribui la căderea tipică a părului. Un studiu privind căderea părului și depozitele de fier a exclus persoanele cu afecțiuni tiroidiene. Raționamentul din spatele acestei excluderi este foarte interesant. Cercetătorii explică faptul că problemele tiroidiene pot afecta nivelul de feritină din organism. Așadar, putem lua în considerare posibilitatea unei carențe de fier în contextul căderii părului.
- Tratarea deficiențelor nutriționale
Deficiențele nutriționale pot contribui la căderea părului chiar și fără o afecțiune tiroidiană. Mai exact, cercetătorii explică faptul că nivelurile scăzute ale următoarelor componente pot juca un rol semnificativ în căderea părului: vitaminele B-7 (biotina) și complexul B, zinc, cupru, fier, vitaminele C, E și A, coenzima Q10. O multivitamină poate ajuta la creșterea depozitelor de nutrienți. Atenție, însă, la faptul că și o prea mare cantitate de suplimente poate duce la subțierea părului.
- Hrana suficientă
O dietă bazată pe alimente hrănitoare este esențială pentru sănătatea noastră. Alimentele procesate, cum ar fi zaharurile, mezelurile și alimentele prăjite, pot provoca un răspuns inflamator. Cofeina și alcoolul pot contribui, de asemenea, la acest lucru. Inflamația poate agrava simptomele tiroidiene, inclusiv căderea părului. Ghimbirul și turmericul sunt alimente antiinflamatorii care pot îmbunătăți funcția endocrină. Tiroida face parte din sistemul endocrin, așa că susținerea acesteia poate ajuta la simptomele tulburărilor tiroidiene.
- Tratarea părului cu blândețe
Putem încetini căderea părului cauzată de problemele cu tiroida tratându-ne părul cu grijă: evităm să îl strângem în împletituri, cocuri sau cozi de cal, renunțăm la ticurile nervoase precum jucatul în păr sau smulsul firelor, folosim un pieptene cu dinți rari pentru a descurca părul, ne adaptăm rutina la problema acestuia – căderea, apelăm la tratamente în salon.
- Răbdare
Este posibil să dureze câteva luni pentru a observa o îmbunătățire a aspectului părului. În timp ce acest lucru poate fi frustrant, putem lua în considerare chiar și purtarea unei peruci sau a extensiilor. Starea de sănătate a părului este cea care va decide dacă extensiile sunt o alegere sigură sau nu.
Sprijinul emoțional este, de asemenea, important. Părul reprezintă un element semnificativ din aspectul fizic al multor persoane, iar căderea masivă a acestuia poate genera un impact negativ. Grupurile de sprijin, consilierea psihologică și chiar voi, specialiștii în domeniul coafurii, puteți oferi soluții și sfaturi care să întărească și să susțină persoana care se confruntă cu această problemă.
Căderea părului poate avea extrem de multe cauze, problemele tiroidiene reprezentând doar una dintre acestea. Descoperirea cauzei și tratarea acesteia este cheia soluționării căderii părului. Totuși, există multe lucruri pe care le putem face pentru a stopa sau încetini căderea. Voi, hairstyliștii, jucați un rol extrem de important în acest proces prin care trec mulți dintre clienții voștri: încercați să le fiți alături, să le propuneți soluții, să le oferiți tratamente eficiente și să îi îndrumați spre o îngrijire adecvată a părului și acasă, nu doar în salon. De asemenea, dacă voi sunteți cei care observă primii o cădere anormală a părului clienților, recomandați-le să apeleze cât mai repede la un medic specialist.