Căderea părului la femei

Tuturor ne cade părul, lucru absolut normal. Cu toate acestea, există mici diferențe atunci când vorbim despre bărbați și femei în acest context. Aproximativ jumătate dintre femei vor avea căderi de păr la un moment dat în viață. Cele mai multe încep să o observe acest lucru 50 sau 60 de ani, dar se poate întâmpla la orice vârstă și dintr-o varietate de motive.

Pentru a înțelege de ce se întâmplă, este important să știm cum crește părul. Creșterea părului începe atunci când se formează celule noi în interiorul foliculilor, porii din piele din care crește părul. Aceste celule noi se aglomerează și încep să se întărească, formând un fir de păr. Părul crește în trei cicluri, sau faze:

  • Faza anagenă – aproximativ 90% din părul de pe cap se află în orice moment în această fază de creștere activă, care poate dura între doi și opt ani. Părul crește aproximativ 15 cm pe an pentru majoritatea oamenilor;
  • Faza catagenă – această scurtă fază de tranziție durează de obicei două-patru săptămâni. Părul se oprește din creștere și se separă de alimentarea cu sânge;
  • Faza telogenă – în timpul acestui ciclu, care durează două-patru luni, părul se odihnește. În cele din urmă, acesta se desprinde și ciclul de creștere începe din nou.

Deoarece părul cade și crește în mod constant, căderea problematică a părului trece adesea neobservată. Este mai probabil să o observăm atunci când o mulțime de păr intră în faza de repaus în același timp sau dacă rădăcinile părului se deteriorează în timpul procesului de creștere.

Lucrurile care interferează cu ciclul de creștere – cum ar fi medicamentele, bolile, infecțiile sau substanțele chimice – au potențialul de a împiedica părul să se formeze așa cum trebuie. Dincolo de acest lucru, vârsta, hormonii, stresul și chiar modul în care ne coafăm părul pot duce la căderea acestuia.

Simptomele pierderii părului la femei

Majoritatea oamenilor pierd între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi, potrivit studiilor. În zilele în care ne spălăm părul, s-ar putea să pierdem până la 250 de fire. Dar dacă pierdem mult mai mult decât atât, este posibil să suferim de o reală problemă a căderii părului. Simptomele căderii părului includ:

  • Părul rămas pe perie va fi mai mult decât de obicei;
  • Vedem o mulțime fire de păr rămase pe perne, prosoape sau haine, sau în scurgerea dușului;
  • Părul pare mai subțire;
  • Sunt vizibile petice de scalp.

În timp ce căderea părului la bărbați tinde să afecteze fruntea sau creștetul capului, căderea părului la femei duce adesea la subțierea pe treimea superioară sau pe jumătate din scalp. Ca atare, putem vedea goluri atunci când ne prindem părul în coadă de cal și, de asemenea, putem simți că aceasta este mai subțire.

Care este cea mai frecventă cauză a căderii părului la femei?

Cea mai frecventă cauză a căderii părului la femei la nivel mondial este chelia de tip feminin, care se mai numește și alopecie androgenetică . Acest tip de cădere a părului are o componentă genetică puternică și poate fi moștenit fie de la mamă, fie de la tată. Afectează numeroase femei, iar la bărbați poartă numele de chelie de tip masculin.

De obicei, se întâmplă când între 50 și 60 de ani. Dar este posibil ca unele persoane să o observe încă de la sfârșitul adolescenței – și, cu cât începe mai devreme, cu atât tinde să fie mai gravă. Modificările hormonale din timpul menopauzei pot contribui, de asemenea, la acest tip de chelie.

În cazul acestui tip de cădere a părului, foliculii se micșorează treptat și ciclul de creștere este scurtat. Pierderea părului se produse în mod normal, dar firele noi de păr cresc la loc mai fine și mai subțiri. După un timp, unii foliculi pot înceta să mai producă păr.  Este puțin probabil să se piardă tot părul atunci când vorbim de chelia de tip feminin. Dar, fără tratament, simptomele se pot agrava în timp. Alte cauze ale pierderii părului includ:

Efluviul anagen

Acesta este numele pentru căderea părului cauzată de medicamente care dăunează foliculilor de păr. Tratamentele cu radiații și chimioterapie pentru cancer pot fi toxice pentru foliculi, determinând căderea părului în primele săptămâni după începerea tratamentului. De obicei, regenerarea părului începe în câteva luni după ce s-a terminat tratamentul.

Efluviul telogen

Această formă de cădere a părului apare atunci când mulți foliculi ajung în faza telogenă, sau în perioada de repaus, dar nu încep din nou faza de creștere activă. Astfel, atunci când firele de păr cad, acestea nu sunt înlocuite. Aceasta poate rezulta din:

  • Unele boli;
  • Stresul fizic sau emoțional;
  • Dietă săracă în anumite vitamine sau minerale;
  • Unele medicamente;
  • Hormoni, cum ar fi cei din timpul sarcinii.

Fluctuațiile hormonale

  • Menopauza – putem pierde părul în timpul menopauzei, pe măsură ce nivelul de estrogen și progesteron scade. De asemenea, deoarece foliculii de păr se micșorează în această perioadă, părul ar putea fi mai subțire, ar putea să cadă mai ușor și să crească mai încet;
  • Sarcina și nașterea – sarcina, și mai ales nașterea, pot duce la căderea părului. Cel mai probabil se va observa căderea părului la aproximativ trei luni după naștere. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că nivelul de estrogen scade după naștere. Este posibil ca părul să cadă în smocuri. Părul își poate recăpăta desimea obișnuită la șase până la nouă luni după naștere;
  • Vârsta – modificările hormonale pe măsură ce îmbătrânim pot cauza căderea părului. Creșterea firelor de păr încetinește în mod natural odată cu vârsta, așa că este posibil să observăm o subțiere. Unii foliculi încetează în cele din urmă să mai producă păr.

Dietă și nutriție

Dacă slăbim mai mult de 15 kilograme într-un timp scurt, s-ar putea să ne confruntăm cu pierderea părului, deoarece corpul reacționează la șoc. Alte motive pentru căderea părului includ:

  • Lipsa de fier, proteine sau alte substanțe nutritive;
  • Prea multă vitamina A (de obicei din suplimente);
  • Un deficit de vitamina D (pe care îl putem corecta prin administrarea de suplimente);
  • Anorexie (limitarea severă a consumului de alimente) sau bulimie (vomitarea intenționată după masă).

Boli care provoacă căderea părului la femei

Dacă pierderea părului este bruscă, este probabil cauzată de altceva decât gena, cum ar fi o afecțiune medicală. Multe afecțiuni pot duce la căderea părului. Unele dintre cele mai frecvente sunt tulburările tiroidiene și anemia. Altele includ:

  • Ringworm, care se răspândește de la o persoană la alta și poate provoca chelie;
  • Alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul și dermatita seboreică;
  • Infecții ale scalpului;
  • Infecții cu transmitere sexuală;
  • Febră mare;
  • Boală autoimună numită alopecia areata, în care propriul sistem imunitar atacă foliculii, lăsând pete rotunde de chelie;

Motivele căderii părului la femei sunt numeroase, iar tratamentul împotriva acestei probleme se face în funcție de cauză. Părul este o componentă importantă, mai ales în aspectul femeilor, de aceea este nevoie să îl îngrijim corespunzător și să luăm măsuri la timp atunci când observăm o cădere anormală a acestuia. Voi, specialiștii în domeniul coafurii, puteți observa din timp problemele de cădere ale părului și le puteți ajuta pe cliente cu tratamente specifice.


Follow Us On Instagram