Viața ne duce pe drumuri surprinzătoare, chiar dacă pare că știm ce ne dorim și ce misiune avem. Ne putem schimba oricând meseria, putem primi noi oportunități și putem găsi în noi acea putere de a schimba „ceva”. Elisabeta Nagy, specialist în pedichiura medicală & trainer, este un exemplu în acest sens.
Ea și-a început viața profesională ca economist, iar mai apoi a devenit manichiuristă de succes, fapt confirmat de numeroasele premii câștigate. Mai apoi, Elisabeta a ales, din nou, o altă cale – cea a pedichiurii medicale, completând această meserie cu cea de asistentă medicală. Cum s-au întâmplat toate aceste schimbări în viața ei, dar și alte detalii, aflăm chiar de la ea!
Cine este Elisabeta Nagy?
Sunt Elisabeta Nagy, m-am născut și locuiesc în Arad și provin dintr-o familie de etnie maghiară. Am 49 de ani, sunt căsătorită, sunt mama a doi băieți mari, de 20 respectiv 17 ani. Am absolvit facultatea de economie și sunt economistă licențiată. Din 2010 sunt lector, trainer și instructor, cu diplomă de master în îngrijirea mâinilor și a picioarelor, eliberată de statul maghiar, instructor în podologie cu diplome în metodele non-invazive.
Cum devine o economistă licențiată specialistă în pedichiură medicală?
Ca mămică, am avut nevoie să îmi îngrijesc și copiii, iar lucrând la un job opt ore pe zi, era foarte greu să îmi realizez sarcinile de la locul de muncă și cele de acasă, așa că m-am gândit că ar fi bine să caut o altfel de ocupație, unde aș avea posibilitatea să îmi stabilesc un program mai flexibil, să evit limitarea unui program strict. Așa am ajuns să fac primele cursuri de manichiură, și tot ce a urmat după formează cariera mea. Astfel, știința economică și eu am luat-o pe drumuri diferite, paralele, care mai mult c- sigur nu se vor mai întâlni vreodată.
Care este povestea din spatele My Nail Store?
Dacă ar fi să ne întoarcem la începuturi, povestea a început în anul 2010, când a fost înființată firma NAIL SECRETS SRL. Atunci când am început să particip la concursuri, am folosit produse de la diferite branduri, dar am rezonat cu două branduri mari, de o calitate superioară. Pe acestea le-am folosit atât la concursuri, cât și în meseria de manichiuristă.
Așa am deschis propriul meu salon, cunoscut de toată lumea cu denumirea de My Nail Store. Am participat la concursuri profesionale atât în țară, cât și în străinătate, la competiții europene și mondiale, obținând multe trofee și diplome, printre care și titlul de Campioană Mondială, dar și de Campioană Europeană.
Datorită concursurilor și a multiplelor titluri obținute, am devenit din ce în ce mai cunoscută, și tot mai multă lume din jur mă sfătuia să încep să predau această meserie, iar eu fiind o persoană căreia îi plac provocările, m-am gândit că merită o încercare.
Ce te-a determinat să mergi către pedichiura medicală, în condițiile în care te numărai printre profesioniștii de top în ceea ce privește înfrumusețarea unghiilor?
Atunci când lucrezi într-un salon de înfrumusețare, într-un cerc restrâns, însă cu o atmosfera plăcută și din discuție în discuție, tot povestind ajungi să cunoști clientele, se formează o relație bazată pe încredere. Mă întrebau dacă nu cumva fac și pedichiură, iar eu acceptam, cu toate că partea estetică a pedichiurii niciodată nu m-a pasionat. Pornind pe acest drum, am descoperit unele probleme pe care trebuia să le rezolv. Am început să mă documentez, să studiez tot mai mult în domeniul pedichiurii medicale, că să pot ajută clienții în modul cel mai eficient, să îi scap de disconfort și de durere. Pentru mine aceste cazuri erau câte o nouă provocare, iar soluționarea lor îmi dădea șansă să îmi lărgesc cunoștințele în această ramură a pedichiurii. Clienții mulțumiți de tratamentul primit mă recomandau și altora, și tot mai multe persoane apelau la serviciile mele de pedichiură medicală și nu estetică.
Care este cea mai dificilă procedură din meseria ta?
Cea mai dificilă procedură este să comunici cu fiecare pacient în cel mai potrivit și eficient mod posibil. Datoria mea este să mă fac înțeleasă de cei care apelează la ajutorul meu, să le dau de înțeles că voi face tot posibilul să îi ajut. Este nevoie să comunic la fel de bine atât cu un copil mic, cât și cu un adolescent, cu adulți sau chiar cu persoane aflate la vârste înaintate. Oamenii vin uneori cu rețineri, cu frică, neștiind la ce să se aștepte și atunci e nevoie să îi liniștesc, să le spun că totul va fi bine. Să înveți oamenii cum să fie cooperanți cu tine, aceasta este cea mai dificilă sarcină.
Când vorbim despre unghia încarnată, câte modalități de rezolvare există pentru această problemă?
Vorbim despre unghia încarnată atunci când unghia este vizibil deformată, faldurile sunt înroșite, inflamate, sensibile la orice contact, chiar dacă este vorba de încălțăminte sau de orice alt disconfort, presiune în zona unghiei. Modalitățile de tratare sunt diferite, în funcție de gravitatea problemei, iar eu, ca specialist, la prima vizită a pacientului știu deja care va fi metoda pe care o voi aplica pentru a soluționa problema.
Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte un specialist în pedichiură medicală?
În primul rând, trebuie să cunoască diferența între pedichiură medicală și pedichiură estetică. O pedichiuristă ar trebui să cunoască Standardul Ocupațional cu calificare în meserie, când și cum s-a modificat, iar în consecință, fiecare specialist va ști ce competențe are în funcție de calificările obținute.
Eu, personal, în calitate de trainer și formator autorizat din 2010, în urma calificării din Standardul Ocupațional (care a fost modificat în anul 1998), predând folosirea briciului, a bisturiului, sau a lancei, pot demonstra cum se elimină bătăturile, ochiul de găina, sau un colț de unghie. Modificările aduse în acest standard trebuie să fie cunoscute, astfel încât fiecare să știe ce reguli trebuie să respecte în funcție de calificarea primită.
Poți recomanda specialiștilor în pedichiura estetică un tratament adresat călcâielor?
O pedichiuristă cu calificarea potrivită, trebuie să știe cum să trateze calusurile, crăpăturile, ragadele, cunoscând-și competența ca pedichiuristă calificată în meserie, nu de estetică.
Recomandarea mea pentru pedichiuriste, ar fi să trateze fiecare clientă ca și cum ar avea de a face cu piciorul diabetic, și în baza cunoștințelor necesare privind acest aspect, nu își vor depăși competență, prevenind astfel diferite probleme care pot fi cauzate de un tratament de pedichiură.
Știm că, pe lângă pasiunea pentru pedichiură și poziția de trainer, ești și asistență medicală. Cum ai luat decizia de a urma acest drum?
Înainte să mă înscriu, am studiat care sunt competențele unei asistente. Un asistent medical generalist are competențe care acoperă mai multe ramuri din domeniul medical. Este necesară cunoașterea holistică a pacientului consultat pentru a descoperi, a atrage atenția la o eventuală problemă și pentru a preveni agravarea problemei respective. Astfel, am posibilitatea să țin legătura mereu cu diferiți medici din domeniu, ajutând în așa fel ca pacienții să aibă parte de cel mai bun tratament posibil.
Care a fost cel mai frumos moment din cariera ta? Dar cel mai dificil?
Este foarte greu să aleg un singur moment frumos din cariera mea, deoarece am avut parte de foarte multe momente prețioase de-a lungul anilor. Fiecare caz rezolvat, urmat de mulțumirile sincere ale pacienților este un moment frumos și deosebit, care îmi confirmă că sunt pe drumul cel bun și mă inspiră pentru și mai mult. Bineînțeles, dacă ar fi să aleg un singur moment, aș spune că cel mai frumos a fost când am câștigat titlul de Campioană Mondială. Este un sentiment de nedescris în cuvinte.
Cel mai dificil moment a fost când mi-am dat seama că este nevoie să fac o schimbare. Am conștientizat că participările la competiții nu îmi mai aduc satisfacția dorită și că vreau să fac mai mult decât o manichiură unicată și frumoasă. Voiam să ajut oamenii care aveau probleme și suferințe și care chiar aveau nevoie de ajutorul meu. Sunt o persoană foarte dedicată în ceea ce privește profesia mea. Mă implic sută la sută în ceea ce fac și când a venit momentul alegerii, am ales pedichiura medicală și am renunțat la competițiile profesionale. Mult timp am fost în dilema, nu știam dacă este o alegere bună să renunț la cariera de manichiuristă și să mă dedic podiatriei. Adevărul este că sunt o persoană maximalistă, foarte dedicată și îmi place să mă implic total în tot ceea ce fac.
În opinia mea, cheia succesului fiecărei meserii profesii este să fii dedicat total, atât în faza de învățare, cât și atunci când vrei să dai mai departe și să împărtășești cu alții tot ceea ce știi.
Cum îți petreci timpul liber?
La această întrebare voi răspunde cu o altă întrebare. Oare am eu timp liber? În primul rând, când am timp liber, întru în rolul de mamă, gospodină, soție și îmi îndeplinesc toate sarcinile, bine-nțeles cu tot devotamentul. De asemenea, îmi place foarte mult să ies în natură, să călătoresc, să merg la cinema, chiar și la teatru când am ocazia. Sunt foarte activă chiar și în timpul meu liber.
Care sunt obiectivele tale de viitor pe plan profesional? Dar personal?
Urmează să încep din nou studiile la facultate, ceea ce probabil va fi etapa finală a formării mele profesionale în domeniul podiatriei. Consider o responsabilitate și o importanță majoră să pun accent pe evoluția mea profesională și la fel și pe evoluția cursanților cărora predau mai departe aceste cunoștințe.
Cu cât evoluez mai mult pe plan profesional, cu atât această creștere și dezvoltare se manifestă și în plan personal. Practic este imposibil să separ planurile mele profesionale de cele personale, pentru că acestea se dezvoltă împreuna, toate au legătură cu toate. Multă lume în jurul meu îmi spune că sunt o persoană foarte norocoasă. În aceste cazuri întorc întrebarea: ce înseamnă pentru voi norocul? De-a lungul carierei și dezvoltării mele, într-o carte am întâlnit un citat care mi-a rămas întipărit în mine, ca și cum ar fi fost scris pentru mine: „Norocul este ceea ce se întâmplă când pregătirea întalnește oportunitatea” (Seneca).