1.Cum ai decis să treci de la inginerie la estetica aplicată, două domenii, aparent, atât de opuse între ele?
De ce nu? Estetica aplicată este doar unul dintre domenii. De fapt, eu, acum, sunt un fel de jucător de şah care joacă cu mai mulţi parteneri deodată.
Am schimbat domeniul de activitate de multe ori: am trecut de la inginerie la afaceri imobiliare, apoi la servicii de înfrumuseţare, la import de cosmetice profesionale, apoi m-am regăsit foarte bine în postura de preşedinte INTERCOIFFURE ROMÂNIA. A urmat latura cea mai plăcută mie: învăţământul…şi întoarcerea la vechea dragoste: serviciile de înfrumuseţare, la care se pare că mă pricep foarte bine. De ce toate acestea? Nu din aroganţă, şi nici dintr-o dorinţă economică sau Ferească Domnul!, din dorinţa de putere, ci din plăcerea de a construi, de a evolua pe toate planurile. Până la urmă, SCHIMBAREA este singura constantă din Univers. O spun şi o susţin.
2. Ce a însemnat pentru tine activitatea Contrast Impex, Academia şi Saloanele Crystal Cosmetics? Cum s–au dezvoltat aceste afaceri şi care sunt punctele lor forte, astăzi?
Ordinea nu este exactă. Saloanele Crystal Cosmetics sunt şi vor rămâne, deocamdată, prima mea preocupare. Ele sunt în strânsă legătură cu scopul şi tendinţele mele de a exista în armonie cu Universul. Mă ajută să-mi păstrez forma fizică, mă fac să nu uit de unde am plecat, mă îndreaptă spre căutarea de noi oferte, strategii, căi de dezvoltare a afacerii. NU ESTE UŞOR SĂ COORDONEZI UN SALON DE FRUMUSEŢE chiar dacă, la prima vedere, aşa pare. Ai nevoie de răbdare infinită, imaginaţie, disponibilitate, memorie, putere şi toleranţă – toate acestea la un loc.
Apoi, urmează Academia – o altă primă dragoste. Încă de pe băncile liceului mi-am dorit să predau, să învăţ oamenii să facă lucruri frumoase şi utile vieţii lor. Şi chiar cu asta mă ocup la noi la şcoală, pe lângă materiile de specialitate, ţin ore de dirigenţie, unde lăsăm la o parte latura profesională şi vorbim despre noi, oamenii: cine suntem, de unde venim, ce ne dorim să facem -întrebări simple cu poveşti, uneori, incredibile… Contrast? O afacere simplă, graduală, cu etape previzibile. Alături de celelalte preocupări ale mele – relaţia cu clientul, cu lucrătorii din alte saloane, cu furnizorii din lumea întreagă – totul se transformă într-o viaţă profesională palpitantă. Şi, totul, în sensul unui business folositor tuturor: saloanelor, firmei Contrast, mie, şi celor din jurul meu. Punctele forte sunt multe, mă gândesc că nu te aştepţi să le dezvălui acum. Ce spun cu convingere, însă, este următorul fapt: punctele forte sunt întotdeauna la noi în buzunar, trebuie doar să le căutăm cu răbdare şi atenţie.
3. În această perioadă critică din punct de vedere economic pentru a menţine o activitate care implică un personal numeros, distribuţia multor branduri implică să ai multă flexibilitate şi un spirit managerial ieşit din comun. Cum faci faţă acestor provocări?
Mă străduiesc să fac faţă. Nu reuşesc întotdeauna, asta este clar. Într-adevăr, munca cu oamenii este cea mai grea, dar şi cea care, „at the end of the day”, cum spun englezii, îţi aduce satisfacţie totală. Vorbim de lumea în care trăim, de oamenii printre care trăim: veşnic nemulţumiţi, frustraţi, grăbiţi, neînţelegători, lipsiţi de informaţie de cele mai multe ori. Nu este uşor, dar consider că alegerea este, aproape întotdeauna, a mea. Un manager trebuie să îşi exerseze flexibilitatea în legătură cu aşteptările sale, fără a pretinde ceva de la cei din jur, dar spiritul managerial autentic a dispărut de mult în jungla în care trăim. A apărut, în schimb, spiritul de autoconservare, de autoapărare, de gestionare permanentă a stresului, de grijă maximă pentru sănătatea proprie şi a celor dragi.
4. În anul 1998, ai pus bazele fundaţiei INTERCOIFFURE ROMÂNIA, actualmente fiind chiar Preşedintele acestei fundaţii. Mai mult, INTERCOIFFURE ROMÂNIA este a doua companie din blocul fostelor ţări socialiste inclusă în proiectul Education for Life, un proiect extraordinar. Ne poţi da mai multe detalii?
Acest proiect a început în Brazilia, iar România a fost a doua ţară DIN LUME care a iniţiat o filială şi a pus bazele unei activităţi coerente în domeniul ajutorării copiilor orfani.În acest moment, există două şcoli de coafură la Bucureşti şi la Buzău care ŞCOLARIZEAZĂ GRATUIT COPII ORFANI SAU ABANDONAŢI. Durata cursurilor este de 5 luni, teoria se predă la studioul REVLON PROFESSIONAL, iar practica se face în saloanele CRYSTAL COSMETICS. Diploma este acreditată de instituţiile româneşti în vigoare. Lectorii acestor şcoli sunt pregătiţi atât în România cât şi în străinătate, calitatea lor profesională fiind indiscutabilă. Din păcate, nu avem sponsori care să ne ajute la dezvoltarea acestor activităţi caritabile. Cei care ar fi în măsură să o facă, probabil, au alte preocupări mai importante. Uneori, este foarte dificil până şi să găsim aceşti copii orfani sau abandonaţi.
Au fost situaţii, penibile, desigur, în care a fost necesar să mituim angajaţi ai centrelor de plasament pentru a ne permite accesul la ei, deşi noi le oferim acestor copii, în mod gratuit, o profesie care să le dea o şansă de reuşită în viaţă. Sperăm să vină vremuri mai bune, cu oameni mai implicaţi.
5. Care este cea mai mare satisfacţie din viaţa ta profesională?
Au fost multe satisfacţii. Poate gradul de „Comandor” pe care l-am primit la Rio de Janeiro în 2008, şi care a contat foarte mult pentru mine.
A fost o recunoaştere internaţională a meritelor mele în ceea ce priveşte activitatea, la nivel mondial, în proiectul EDUCATION FOR LIFE. Această distincţie se decernează direct de către Consiliul Mondial doar persoanelor care au merite deosebite. Există foarte puţini membri care au avut onoarea de a o primi. Aş pomeni, totuşi, şi o altă mare satisfacţie profesională personală: aceea de a avea, în firmă, angajaţi cu o vechime de 16, 17 şi respectiv 18 ani. Câte companii din această industrie, în care fluctuaţia personalului este foarte mare, se pot lăuda cu acest lucru?! Nu multe, vă garantez!
6. În decursul timpului, cum ai reuşit să conciliezi rolurile de femeie de afaceri, mamă, soţie, fiică, soră, prietenă?
Nu prea mi-au ieşit bine socotelile astea, dacă privesc în urma. Dar cine le poate face pe toate? Este aproape imposibil, aşa cred eu. Din păcate, NU LE PUTEM AVEA PE TOATE, DEODATĂ -ci, eventual, pe rând. Poate nu este adevărul absolut, ci doar părerea mea.
7. Care sunt valorile pe care nu le–ai supus niciunui compromis, în viaţa profesională şi în cea personală?
Nu am gândit niciodată astfel: să nu compromit valori. Este discutabil, oricum, împrejurările te fac să ai scuze aproape pentru orice, dacă ştii cum să pui problema. Adevărul şi onestitatea le-am preţuit întotdeauna şi au fost tovarăşii mei de viaţă mereu, chiar dacă uneori m-au rănit profund. Sunt născută în zodia Fecioarei şi astrele mele AŞA mă călăuzesc dintotdeauna.
8. Ce fel de persoană este Cristina Ciucă în viaţa privată?
Incomodă, cred. Deşi, la întrebarea asta, ar trebui să răspundă familia şi prietenii mei. Socializez cu oamenii, dar, în ultima vreme, petrec din ce în ce mai mult timp cu animalele. Cred că sunt mai “ok” decât mulţi dintre noi. Altfel… îmi plac soarele, căldura, marea, natura.Abia aştept să merg în vacanţă, să citesc şi să găsesc nenumăratele sensuri ale întâmplărilor din viaţa mea!
9. De-a lungul anilor, consideri că ai neglijat ceva pentru a te dedica carierei?
Nu, personal nu consider că am o „carieră”, nici nu mi-am prefixat un scop din „a avea o carieră”. Am avut unele dorinţe, pentru îndeplinirea cărora am avut nevoie de bani şi m-am apucat de muncă, doar atât. „Neglijat“ înseamnă că ai omis intenţionat să faci anumite lucruri necesare – nu este genul meu.
Îmi place să cred că alegerile au fost mereu ale mele şi îmi asum aceste declaraţii.
10. Care este sensul vieţii pentru tine?
Încă nu l-am găsit, spre propria-mi ruşine. Mai am timp destul, doar am toată viaţa înainte, nu-i aşa? Cred că nu am trăit totul, sunt multe şi întortocheate căile Domnului şi voi mai avea parte de multe surprize în viitor.