5 mituri despre fatetele dentare – Dr. Ruxandra Ciltea explica

In jurul fatetelor dentare s-au creat tot felul de povesti, unele dintre ele provenite, din pacate, din experiente nefericite avute de pacienti. Cu toate acestea, fatetele sunt o solutie de electie in cazul reabilitarilor estetice si nu numai, tot mai multi pacienti optand pentru aceastea. Insa si daca alegem sa ne punem fatete si daca alegem sa NU ne punem, cred ca este important sa fim extrem de bine informati. Ca atare, haideti sa vedem care sunt cele mai frecvente mituri si neadevaruri legate de fatetele dentare si sa le explicam unu cate unul.

1. Fatetele dentare sunt albe ca faianta – fatetele dentare se pot realiza in orice nuanta. De la albul cel mai alb si opac, pana la orice nuanta au dintii naturali ai pacientului. Sunt cazuri in care este nevoie de realizarea a doar una sau doua fatete, caz in care ele trebuie sa arate exact ca restul dintilor. Deci nu toate persoanele cu fatete au dintii “ca faianta”, asa cum nici toate persoanele cu dinti extrem de albi nu au fatete – albul perfect exista si in natura.

2. Fatetele strica dintii – aplicarea de fatete dentare este o manopera medicala, deci in nici un caz nu are cum sa “strice”ceva, decat in cazul in care este realizata in mod gresit. Da, dintii se slefuiesc pentru a pregati suprafata lor pentru fateta, insa slefuirea se face minim invaziv, si nu afecteaza in nici un fel sanatatea dintelui. Din contra, protejeaza dintele de aparitia cariilor, suprafata din ceramica nefiind afectata de factorii nocivi care duc la aparitia cariilor.

3. Fatetele cad – ca si mai sus, doar daca sunt incorect realizate. In cariera mea de pana acum, nu mi s-a intamplat niciodata sa cada fatetele spontan. Pentru asta, medicul trebuie sa stie exact ce face, sa aiba o echipa de tehnicieni foarte buni in spate, si mai ales sa utilizeze materiale de cimentare de cea mai buna calitate, respectand cu strictete protocolul de aplicare.

4. Daca am fatete nu mai pot musca din alimente: un alt mit pe care mi-as dori sa-l demontez si care se leaga de cel de mai sus. Fatetele nu invalidata pacientul in nici un fel. Repet si subliniez, corect realizate, fatetele nu cad, iar pacientul se poate comporta normal in orice situatie. Nu exista restrictii de acest gen.

5. Cu fatete o sa ma doara dintii: Sensibilitatea dentara apare la aplicarea de fatete in intervalul in care pacientul sta cu lucrarea provizorie, adica intre etapa de preparare a dintilor si cimentarea fatetelor. Acesta este timpul in care fatetele sunt in lucru in laboratorul dentar. Materialul din care sunt realizate lucrarile provizorii este o rasina care nu are capacitatea de izolare pe care o au smaltul sau ceramica si este normal ca dintii sa fie sensibili la stimulii externi. Dupa cimentarea fatetelor, aceasta sensibilitate descreste pe zi ce trece pana cand dispare de tot.

Estetica dentara este un subiect care prezinta din ce in ce mai mult interes. Important este ca fiecare solutie sa fie una potrivita pentru noi, iar planul de tratament sa fie individualizat si personalizat fiecarui pacient in parte. Nu exista niciodata o solutie standard, potrivita pentru toata lumea, nu fiecare pacient isi doreste acelasi lucru si nici un caz nu seamana cu un altul.

Intotdeuna, un plan de tratament si o solutie optima se vor stabili in cadrul unei consultatii in cabinetul dentar, dupa ce medicul vede atat pacientul cat si o serie de radiografii si cumuleaza toate informatiile necesare.

 

 

 

Dr. Ruxandra Ciltea

? 0720118771

Mail: dr.ruxandra.ciltea@gmail.com

Ig: dr.ruxandraciltea

Fb: Dr. Ruxandra Ciltea

 

 

 


Follow Us On Instagram