„AMBELE PICIOARE CONSTITUIE 25% DIN OASELE CORPULUI, 18% DIN ARTICULAȚII ȘI 6% DIN MUȘCHI”

CARMEN PAVELESCU
Medic Medicină Generală, Doctor în Medicină, Medic pediatru

 

Când și cum a luat naștere pasiunea pentru medicină? Când ați avut primul contact cu medicina?
Decizia mea de a deveni medic a fost condusă în mare parte de valori insuflate în mine de credința mea și de familia mea. Ideea era de a urma o profesie axată pe ajutorarea celorlalți pentru a duce vieți mai sănătoase și, prin urmare, mai fericite. Pentru aceia dintre noi care se dedică căutării binelui, cercetării și compasiunii pentru ceilalți, medicina este o chemare. În măsura în care îmi amintesc, știam că voi fi medic. Este o carieră pe care nu o soliciți, ci o dezvolți în ani, care necesită școlarizare intensă, formare constantă și un program de lucru în care fiecare secundă contează pentru a se ajunge la țelul final, adică pacient rezolvat. Ca să nu mai vorbim de o doză grea de tenacitate și răbdare combinată cu efort susținut. Fie că un practicant lucrează într-un spital, o clinică, un laborator, provocările și recompensele acestei călătorii de-a lungul vieții sunt abundente. Și asta îți insulflă acea doză de energie să o iei în fiecare zi de la capăt cu și mai mult entuziasm.

Ce este, de fapt, podologia? Cum este percepută această știință în România față de alte țări?
Conform Federației Internaționale a Podiatrilor, podologia este acea profesie dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și afecțiunilor piciorului și structurilor aferente în relație cu întregul corp, precum și cu manifestările bolilor sistemice, cu ajutorul tuturor sistemelor și tehnologiilor adecvate, folosindu-se de cunoștințe științifice și profesionale specializate.
În calitate de profesioniști competenți, podologii trebuie să își dezvolte continuu abilitățile diagnostice și soluțiile de tratament, astfel încât să își completeze pregătirea medicală conform noutăților și actualităților dedicate profesiei lor. Sunt responsabili pentru calitatea îngrijirilor pe care le furnizează pacienților și își exercită această responsabilitate prin aplicarea principiilor și normelor practice de guvernanță clinică.
Podiatrii lucrează în contextul unei cunoașteri și înțelegeri solide a politicilor de sănătate, a principiilor de afaceri și a economiei medicale, tratându-și pacienții în mod etic și atent. Practica eficientă presupune recunoașterea și înțelegerea contextului social și economic al pacientului, atunci când se ia în considerare, se planifică, se furnizează și se evaluează îngrijirea medicală. Acest lucru poate fi asigurat doar dacă se aplică în mod eficient abilitățile personale și interpersonale, transferabile. De asemenea, podiatrii trebuie să fie capabili să lucreze și autonom. Podiatrii au capacitatea de a utiliza tehnici de diagnosticare, inclusiv imagistica medicală, și pot prescrie independent medicamente fără prescripție medicală și tratamente topice pentru o serie de afecțiuni ale membrului inferior, permițându-le astfel medicilor de diverse specialități să economisească timp și resurse.
În Romania ocupația de podiatru a fost introdusă în clasificarea ocupațiilor începând cu anul 2018. Este posibil să se poată obține această calificare prin cursuri de masterat efectuate cu specialiștii în domeniu. Asociația de Podiatrie este recunoscută internațional și își propune, pe de o parte, să informeze populația despre corecta îngrijire a piciorului și, pe de altă parte, să formeze specialiști în domeniu.

Ce înseamnă sănătatea piciorului?
Sănătatea piciorului este esențială pentru a vă menține mobil și independent. Într-o viață, noi parcurgem peste trei milioane de pași într-un an. Este recomandat să vizitați un podiatru pentru un examen complet al piciorului. O serie de afecțiuni ale piciorului pot trece neobservate până când devin o problemă. Dacă vă dor picioarele, acest lucru nu este normal. Programați o întâlnire cu un podiatru pentru a discuta despre preocupările pe care le aveți și pentru a vă trata sau pentru a vă ajuta să vă gestionați problema de sănătate. Acest lucru vă va ajuta să mergeți din nou confortabil. Un podiatru ar trebui să fie primul profesionist din domeniul sănătății pe care îl vedeți, atunci când aveți o problemă cu piciorul sau glezna. Podologii sunt specialiști în „toate afecțiunile picioarelor”.

Care este importanța îngrijirii picioarelor? Cine acord importanță mai mare, bărbații sau femeile?
În general, când vine vorba de îngrijirea picioarelor, este nevoie de încurajarea pacienților să se gândească la picioarele lor și la cât de important este să aibă grijă de ele. Picioarele noastre sunt o parte vitală a corpului și majoritatea oamenilor tind să ignore problemele care le afectează picioarele. Ambele picioare (combinate) constituie 25% din oasele corpului, 18% din articulații și 6% din mușchi. Orice problemă la oricare dintre aceste părți poate provoca suferințe grave organismului nostru și modului în care ne îndeplinim sarcinile zilnice.Cu privire la importanța acordată îngrijirii picioarelor, am văzut un sondaj în urmă cu câțiva ani, care sugera că trei sferturi dintre noi nu cheltuim absolut nimic pentru produsele de îngrijire a piciorului. Același procent se regăsește în pacienții care au nevoie de îngrijiri la nivelul piciorului. În privința îngrijirii piciorului și a menținerii unei stări de sănătate a acestora, am observat o preocupare în rândul bărbaților. Este din ce în ce mai evident că tendințele de frumusețe și sănătate au devenit un mod de viață pentru tinerii și adulții din zilele noastre atât bărbați, cât și femei. Dincolo de preocupări trebuie să vorbim de factorii de risc, deoarece femeile sunt mai vulnerabile la anumite probleme ale piciorului decât bărbații, în special din cauza utilizării unor pantofi cu fixare îngustă care strâng degetele de la picioare și din cauza unor tocuri înalte, care prezintă riscuri pentru bolta plantară și gleznă. Toată această presiune nu numai că vă va afecta picioarele, dar vă poate afecta și genunchii, șoldurile și întreaga coloană vertebrală.

Ce sfaturi aveți pentru aceste probleme ale piciorului?
Unul dintre cele mai bune moduri de a vă menține sănătos este prin mișcare, prin activități precum alergarea, mersul,
dansul și activitatea fizică susținută. Următoarele sunt câteva strategii cu privire la modul în care vă puteți menține picioarele sănătoase. Nu purtați încălțăminte prea strânsă. Nu împrumutați încălțămintea. Nu împărțiți ustensilele pentru pedichiură cu prietenii dumneavoastră. Nu ascundeți unghiile cu probleme sub ojă. Lăsați unghiile să respire și tratați problema de bază. Nu raclați porțiunile îngroșate de pe tălpi și călcâie. Nu aplicați unghii false pe o unghie cu probleme. Încercați să vă relaxați printr-o sesiune de yoga sau rezervați o sesiune de reflexoterapie după o zi lungă sau un antrenament greu. Utilizați încălțăminte comodă și încercați pe cât posibil să căutați pantofi cu toc cu o bază largă de susținere. Picioarele tind să reflecte starea noastră de sănătate generală. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, pare să existe o schimbare către confort și funcționare dincolo de stil. Deoarece piciorul este temelia pentru restul corpului, încălțămintea adecvată, educația pacientului și intervenția medicală/chirurgicală judicioasă pot menține calitatea vieții la cele mai bune standarde.

Care sunt cele mai frecvente boli cu care se prezintă oamenii la dumneavoastră la cabinet?
Problemele la nivelul picioarelor sunt afecțiuni frecvente și reflectă adesea starea generală de sănătate a pacientului,
cum ar fi tulburările autoimune, tulburările endocrine, neuropatiile și vasculopatiile. Afecțiunile frecvente ale pielii includ hiperkeratoze, veruci, infecții fungice, onicomicoză. Afecțiunile dureroase și/sau deformante includ unghiile încarnate, monturile, dureri de călcâie, halux valgus, tendinită, fasciită plantară, neuromul lui Morton și metatarsalgiile.
Cele mai frecvente probleme cu care se prezintă pacienții la medic sunt modificările unghiale de cauză infecțioasă (micotică) sau sistemice (în cadrul unor infecții severe, diabet zaharat necontrolat, boli tiroidiene, anemie, deficite vitaminice). Unghiile de la picioare suferă modificări de structură, de textură, de culoare și apar în mod obișnuit la degetul mare, dar pot apărea și la celelalte degete. Unele pot fi tratate în cabinetul unui medic sau de către un podiatru, în timp ce altele pot necesita intervenție chirurgicală.

Ce este chirurgia unghiilor?
Aceasta este o operație minoră acceptată pe scară largă, dovedită a rezolva unghiile încarnate. Este indicat, de asemenea, pentru unghiile desprinse de pe patul unghial, dureroase, îngroșate, deformate sau excesiv de curbate. O parte sau chiar întreaga unghie este îndepărtată sub anestezic local într-un serviciu de chirurgie. Pansarea și urmărirea refacerii integrității unghiale este la fel de importantă ca și actul chirurgical în sine.

”Verificați-vă picioarele în fiecare zi și fiți proactivi,
dacă observați ceva neobișnuit sau dureros cu picioarele, consultați medicul
cât mai curând posibil. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt importante
pentru a menține sănătatea piciorului și sănătatea generală.”

Care sunt cauzele deformării unghiilor de la picioare?
O unghie deformată este cauzată de tăierea necorespunzătoare a unghiilor, de purtarea de încălțăminte nepotrivită sau de cauză infecțioasă. Alte anomalii, cum ar fi decolorarea, petele și separarea unghiilor de pe patul unghial pot apărea ca urmare a infecțiilor, deficitelor nutriționale, afecțiunilor tiroidiene sau a consumului unor medicamente. În multe cazuri, starea pielii cunoscută sub numele de psoriazis provoacă anomalii ale unghiilor. Se estimează că 50% dintre persoanele cu psoriazis pot avea psoriazisul unghiilor.
Trauma la nivelul unghiei poate duce la anomalii care pot duce la decolorare, pete sau modificări ale suprafeței unghiei. Unghiile crăpate sau despicate sunt uscate și fragile cu posibile fisuri sau despicături. Dacă unghiile cuiva sunt ușor deteriorate, acest lucru poate fi un semn de malnutriție sau o tulburare a pielii. De asemenea, unghiile devin mai fragile pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Stilul de viață poate contribui, de asemenea, la modificările unghiale: cum ar fi lucrul cu mâinile sau cu picioarele în apă pentru perioade lungi de timp. Unghiile crăpate sau despicate pot fi, de asemenea, un semn al: bolii tiroidiene, al unei infecții fungice sau a psoriazisului.
Petele albe și liniile neuniforme de pe unghii sunt caracteristici ale leuconychia. Aceste pete sunt inofensive și o traumă minoră a unghiei este, de obicei, cauza. Uneori, mai ales când sunt în curs, acestea pot fi rezultatul unor: deficiențe nutritionale; infecții; afecțiuni metabolice; boli sistemice; efecte secundare ale medicamentelor.
Liniile lui Beau sunt depresiuni pe suprafața unghiei. Ele pot fi un semn al: malnutriției; rujeolei, oreionului, scarlatinei sau altor boli cu febră mare; boala vasculară periferică; pneumonie; diabet necontrolat; deficit de zinc.
Liniile albe transversale de pe unghii sunt numite linii Mees. Acestea pot fi semnul unei intoxicații cu arsen sau monoxid de carbon sau pot apărea atunci când se urmează tratament chimioterapic.
Koilonychia se caracterizează prin unghiile în formă de lingură, cu creste înălțate și cu o depresiune in mijloc. Koilonychia poate fi un semn al: unei bolii cardiovasculare; anemiei cu deficit de fier; lupusului; hipotiroidismului; Bolii lui Raynaud; Hemocromatozei.
Onicoliza este o decolorare albă a unghiilor care se întâmplă atunci când unghiile se separă de pe patul unghial. Cauzele onicolizei pot include: infecţia; traumatismul unghiei; anumite produse pentru unghii; psoriazisul; boala tiroidiană.

Ce soluții există în rezolvarea problemelor legate de deformarea unghiilor?
Prima linie de tratament este de obicei îngrijirea conservatoare, în care podiatrul taie unghia și vă oferă sfaturi despre autogestionare. Pentru cazurile care nu reușesc să se rezolve cu îngrijire conservatoare sau se dovedesc persistente, ca infecția recurentă, poate fi luată în considerare chirurgia unghiilor.

Când, cum și în ce măsură ne influențează faptul că avem picioarele reci?
Picioarele reci sunt cel mai frecvent rezultatul unor afecțiuni medicale care provoacă un flux slab de sânge la nivelul picioarelor, cum ar fi boala vasculară periferică, blocarea sau îngustarea arterelor, fenomenul Raynauds (sensibilitatea la frig care provoacă un spasm al vaselor de sânge) și bolile de inimă. Unele medicamente care provoacă constricția vaselor de sânge pot duce, de asemenea, la picioare sau membre reci. Beta blocantele pentru hipertensiune arterială, medicamentele contra migrenelor, care conțin pseudoefedrină, pot provoca această problemă. Alte cauze potențiale ale picioarelor reci includ anomalii hormonale, cum ar fi hipotiroidismul și insuficiența suprarenală, tulburări nervoase, cum ar fi neuropatia periferică și fibromialgia, și tulburări autoimune (lupus, sclerodermie). Deoarece există o gamă atât de largă de cauze ale picioarelor reci, este important să vă prezentați la medic pentru diagnostic și tratament.

Cum se manifestă micozele la picioare? Care sunt primele semne ale apariției?
Ciupercile sunt organisme care se găsesc în sol, aer și în apa din jurul nostru și, ca urmare, infecțiile pot începe pe piele sau unghii. Ciupercile trăiesc pe țesutul mort, piele, unghii și se înmulțesc în medii calde și umede, de exemplu, în interiorul degetelor sau sub unghii. Există diferite tipuri de ciuperci care provoacă infecții pe diferite părți ale corpului. Pe picior, infecția fungică a pielii se numește Tinea Pedis, de exemplu, piciorul unui atlet. Exista patru tipuri de infecții fungice ale unghiei, dintre acestea, cel mai frecvent tip întâlnit în peste 90% dintre cazuri este cel cu Dermatophytes (onicomicoza subunghială distală). De obicei suntafectate atât unghia, cât și patul unghial.

Cum pot recunoaște dacă am o infecție fungică a unghiilor?
Simptomele onicomicozei variază de la un caz la altul, acestea depind în primul rând de tipul infecției. Simptomul frecvent întâlnit este disconfortul local, cauzat de modificările de aspect și miros, durerea fiind de obicei absentă în fazele incipiente. Semnele si simptomele includ: striuri galbenalbicioase la nivelul unghiei și patului unghial; resturi de keratină însoțite de depozite mici de fragmente cutanate și unghiale cu localizare subunghială; apariția unei unghii noi, decolorate, subțiate sub unghia afectată de infecție; unghie fragilă, sfărâmicioasă, casantă sau îngroșată.

Care sunt cele mai mari greșeli pe care le putem face în ceea ce privește îngrijirea picioarelor? Care sunt consecințele netratării problemelor care apar la picioare?
Netratată, onicomicoza se poate răspândi. Ignorarea ciupercii unghiilor duce la complicații din cauza fisurilor și leziunilor la nivelul pielii. Pentru persoanele care au leziuni nervoase și circulație deficitară, cineva cu neuropatie diabetică, de exemplu, aceasta poate avea consecințe grave. Podiatriștii citează frecvent acest lucru ca fiind o cauză a amputațiilor diabetice. Ciuperca deschide calea pentru bacterii și poate fi, cu siguranță, o problemă.

Cum își poate da seama o persoană că ar trebui să apeleze la un specialist pentru a preveni bolile picioarelor?
Este necesar un consult medical de specialitate imediat ce apar următoarele semne și simptome specifice infecției fungice sau bacteriene: roșeața, edemul, durerea care crește în intensitate, sensibilitate accentuată la atingere sau căldură locală; secreție purulentă; țesuturi periunghiale extrem de dureroase, zonă care pulsează; febra fără o altă cauză infecțioasă în organism; orice aspect îngrijorător al unghiei sau pielii.

La cât timp recomandați un control de prevenție?
Publicul trebuie să conștientizeze cât de important este să vizităm un podiatru în mod regulat. Medicii de îngrijire primară sunt pricepuți să consulte pacienții cu afecțiuni ale piciorului sau diabeticii pentru evaluare. Toți pacienții pot fi expuși riscului, dar acele populații de pacienți care includ diabet, obezitate și boli vasculare periferice prezintă un risc mai mare și necesită vizite lunare. De multe ori, copiii suferă de afecțiuni ale piciorului care ar fi putut fi corectate sau tratate dacă sunt văzute la timp. Același lucru este valabil și pentru sportivi. Dar toți pacienții, chiar și cei care se consideră sănătoși, pot beneficia de educație podiatrică și îngrijire a piciorului. Pentru aceasta, vizita anuală la podiatru este necesară pentru discuțiile despre starea de sănătate a piciorului și a aplicării măsurilor de prevenție prin educația pacientului.

Ce ne recomandați pentru picioare, acum la început de toamnă?
Iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că acele defecte jenante ale piciorului sunt păstrate la un minim absolut în această toamnă. Vara s-a terminat, iar picioarele vor fi acum ascunse în ciorapi și pantofi de toamnă pentru următoarele câteva luni, dar acum nu este momentul să facem o pauză în îngrijirea regulată a picioarelor. Părerea mea este că îngrijirea picioarelor toamna ar putea fi la fel de importantă, dacă nu chiar mai mult decât pe timpul verii. Motivul? Picioarele se simt deshidratate prin expunerea la soare, sunt expuse factorilor de mediu care pot duce la crăpături și fisuri prin purtarea șlapilor și sandalelor. Încălțămintea închisă va agrava orice afecțiuni ale pielii care pot exista deja. Așadar, asigurați-vă că intrarea în toamnă vă va găsi cu picioarele integre, fără leziuni și fisuri.

SFATURI DESPRE CUM SĂ NE ÎNGRIJIM PICIOARELE TOAMNA:
S-ar putea să credeți că doar primăvara și vara se referă la pedichiură, dar Dr. Carmen Pavelescu recomandă oamenilor
să își intensifice îngrijirea piciorului toamna. Femeile ar trebui să își facă pedichiura de două ori pe lună, insistă ea, adăugând că ar trebui să folosească și emoliente pentru picioare si mai ales călcâie, pentru a ajuta la menținerea sănătății și elasticității pielii. Cel mai important este să se administreze produse de bază pentru menținerea troficității unghiilor și sănătății acestora înainte de aplicarea ojei. Sunt produsele topice locale care funcționează pe unghia curată. Când se poate, faceți o pauză de lac de unghii. Toamna, unghiile tale nu vor fi afișate în mod constant așa cum sunt vara. De asemenea, pilirea și lustruirea unghiilor este nesănătoasă.
Unghiile se pot deteriora ca urmare a culorii persistente a unghiilor, așa că este un moment bun pentru a purta o nuanță mai ușoară de lac, care este mai puțin dur pe unghii, deoarece pigmentul va fi mai puțin intens, recomandă ea. Pentru bărbați se recomandă tăierea dreaptă a unghiilor și ușoara rotunjire din pilă la colțuri. Astfel, se evită orice deformare a unghiilor și creșterea anormală a acestora. Exfoliați celulele moarte cel puțin o dată pe săptămână dacă sunteți predispuși la crăpături ale pielii. Utilizați produse care acționează blând pe pielea dumneavoastră. Nu piliți și nu raclați țesuturile, aplicați un emolient și repetați procedura prin manevre blânde cu picioarele dumneavoastră.
Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, nu numai că apa încălzită vă ajută la calmarea și relaxarea picioarelor, dar îmbibarea picioarelor în apă rece pentru 30 de secunde ajută la scăderea stresului, stimularea circulației și, conform unui studiu olandez din 2018, are efect benefic asupra stării dumneavoastră de imunitate.
Alegeți încălțămintea potrivită pentru toamnă. Combinația de factori descrisă până acum vă va ajuta să treceți prin anotimpul rece cu picioare frumoase și sănătoase.


Follow Us On Instagram