Prof. Dr. Massimiliano Baccanelli
Medic chirurg, expert în terapie cu oxigen-ozono terapie Family Salus – Bolzano
Astăzi, ozonul este utilizat ca mijloc terapeutic în tratamentul diferitelor boli, demonstrând o eficacitate clinică bună și, de asemenea, nu prezintă interacțiuni medicamentoase sau efecte secundare sau colaterale. Poate fi considerată o terapie cu spectru larg, deoarece exercită o acțiune antiinflamatoare și calmantă a durerii, reactivează microcirculația în diferite organe și aparate, facilitând transferul de oxigen în țesuturi și acționează asupra metabolismului celular favorizând eliminarea substanțelor toxice produse în celule. În cele din urmă, exercită o puternică acțiune antioxidantă și acționează asupra radicalilor liberi, transformându-i în compuși non-radicali, lipsiți de reactivitate și, prin urmare, de toxicitate.
Datorită tuturor acestor caracteristici, s-ar putea dovedi un ajutor valid în prevenirea și terapia bolilor cardiace ischemice, în reabilitarea post-infarct și în diferite patologii cerebro-vasculare. Reactivarea microcirculației este însoțită de o creștere a deformabilității globulelor roșii, o creștere a producției de 2,3 Di-fosfoglicerat și P50 standard, cu o creștere relativă a concentrației de hemoglobină oxigenată, favorizând astfel o utilizare mai bună și o eliberare mai mare de oxigen în țesuturi.
În acest sens, se poate spune că oxigen-ozono-terapia ar putea exercita o adevărată funcție de protecție multi-organe. Mai multe dovezi au indicat utilitatea sa în tratamentul arteriopatiilor periferice ale membrelor inferioare și ale piciorului diabetic, datorită efectului său pozitiv asupra condițiilor de alimentare insuficientă cu oxigen, în arteriopatiile obliterante caracterizate prin claudicație intermitentă, cu durere, cianoză și alterări trofice severe. Poate ameliora unele patologii și disfuncții venoase, atât de presiune, cât și de ulcere vasculare unde, adăugând efectului dezinfectant, amplifică acțiunea trofică și reepitelizarea țesuturilor.
Oxigen-ozono-terapia este utilizată, cu rezultate pozitive, în tratamentul patologiilor invalidante și dureroase ale mușchiului osteoarticular și scheletic, caracterizate prin simptome dureroase și deficit funcțional sau impotență. Prin urmare, ar putea exercita o funcție de protecție în diferite sisteme, poate crește rezistența la efort și poate fi utilă în tratamentul și prevenirea diferitelor boli sistemice. Dintre acestea, terapia poate fi utilizată pentru patologii vasculare, inclusiv boli cardiace hipertrofice, boli cardiace ischemice, angina pectorală, infarct miocardic, pentru prevenirea infarctului miocardic și a reabilitării post-infarct.
În ceea ce privește bolile cerebro-vasculare, atât inflamatorii, cum ar fi scleroza multiplă, cât și degenerative, precum Parkinson și demențe, s-a demonstrat că toate bolile cronice, cu excepția stării inflamatorii cronice genetice și infecțioase congenitale autozomale dominante și/sau a unui deficit de oxigen tisular. Starea inflamatorie cronică rezultă din stresul oxidativ, adesea declanșat de disbioză intestinală și provoacă acidoză tisulară. Markerii inflamatori TNF- , IL-1 , IL-6, IL-8 și PCR (proteina C reactivă) cresc în toate bolile inflamatorii și degenerative. Aceste citokine, produse de inflamația cronică silențioasă a grăsimii periviscerale, care interacționează cu factorii noștri genetici modificați și cu alți factori epigenetici, modifică și permeabilitatea plexului coroid, permițând astfel limfocitelor activate și altor factori toxici să traverseze bariera hematoencefalică și să provoace boli inflamatorii cerebrale și neurodegenerative. Ozonul scade stresul oxidativ, acidoza tisulară, inflamația și toate citokinele pro-inflamatorii enumerate mai sus, îmbunătățește funcția de microcirculație, reduce spasticitatea, îmbunătățește drenajul limfatic cerebral și crește disponibilitatea oxigenului pentru celulele noastre și producerea de energie celulară, fără efecte secundare. Acesta este motivul pentru care poate fi util atât în prevenirea, cât și în tratamentul cerebropatiilor vasculare multi-infarct, ischemiilor cerebrale tranzitorii (TIA), accident vascular cerebral, demență, Parkinson, glaucom, leziuni cerebrale post-traumatice, hidrocefalie normotensivă, hematom subdural cronic, protecția neuro după hemoragia subarahnoidă (ESA), în reabilitarea neuro, reducând riscul de vasospasm în cursul postoperator al proceselor neoplazice cerebrale și medulare.
Oxigen-ozono-terapia este indicată și pentru alte patologii precum: insuficiență renală, insuficiență respiratorie, hipertensiune pulmonară și boală pulmonară obstructivă cronică, boli arteriale periferice ale membrelor inferioare, picior diabetic și maculopatie degenerativă a retinei.
Potrivit unui studiu recent realizat de OMS, costul economic și social al demenței reprezintă unul dintre cele mai grave riscuri pentru umanitate în următorii ani. Ozonul, împreună cu o dietă antiinflamatoare, ar putea aduce o contribuție semnificativă, la un cost redus, la limitarea acestei amenințări. Bolile cerebro-vasculare reprezintă a doua cauză a demenței, după boala Alzheimer și formele degenerative legate de aceasta. Ele pot provoca deteriorarea mentală nu numai prin reducerea calibrului sau stenoza vaselor arteriale cerebrale cu reducerea consecutivă a fluxului sanguin, dar prin microinfarcte repetate că aceste modificări vasculare pot contribui la determinarea.
Oxigen-ozono-terapia poate exercita o acțiune neuroprotectoare, deoarece reactivează microcirculația și metabolismul cerebral cu o oxigenare mai mare a neuronilor și a substanței albe a creierului și a măduvei spinării. Ozonul determină o reducere a sintezei mediatorilor inflamatori și o puternică acțiune antioxidantă, deoarece activează funcțiile enzimatice protectoare endogene ale celulelor împotriva radicalilor liberi. La mai mulți pacienți tratați cu terapie cu oxigen cu ozon, prin autoinfuzare mare de sânge ozonat (GAE), care suferă de cerebropatie vasculară multi-infarct, cu demență senilă mai mult sau mai puțin avansată, tulburări cognitive și tulburări de memorie, tulburări de mers, cu stări confuzionale și depresive mai mult sau mai puțin severe, a fost evidențiată în mod constant o îmbunătățire a afecțiunilor neurologice, însoțită de o îmbunătățire generală a afecțiunilor inimii, plămânilor, rinichilor și circulației la nivelul membrelor inferioare.
Prin urmare, este posibil să se afirme că oxigen-ozono-terapia poate fi o metodă de interes în tratamentul celor mai frecvente patologii cerebrovasculare și neurodegenerative care astăzi joacă un rol fundamental prin creșterea vârstei medii a populației.