Dr. Gabriel Balcangiu
MEDIC PRIMAR DERMATOLOG
În calitate de medic dermatolog, întotdeauna am încercat să aloc o importanță deosebită calității pielii și a modului în care putem să îmbunătățim această proprietate specială. Odată cu vârsta, pielea își pierde foarte mult din elasticitate și fermitate, apar probleme de pigmentare, hipo și hiper, apare o rugozitate, o pierdere a luminozității și, efectiv, orice tratament am încerca să facem pe partea de procese intrinseci de îmbătrânire – vorbim aici de volumetrie, repoziționarea țesutului, liftarea țesutului – fără o calitate bună a pielii și o pregătire în prealabil a acesteia, rezultatele nu sunt cele mai bune.
De aceea, colaborăm cu chirurgi plasticieni în vederea unui lifting. Întotdeauna ei ne cer să pregătim zona peri-orală, peri-oculară, zona mandibulară, gâtul. Ne propunem să oferim o stimulare a colagenului, încercăm o îmbunătățire a elasticității pielii, astfel încât rezultatul final să fie cel dorit, iar remanența acestuia, adică durata de timp a rezultatului, să fie cât mai mare.
Acțiunea mecanică inițială a tratamentelor injectabile sau a celor pur chirurgicale are un impact total diferit pe o piele recuperată, comparativ cu o piele virgină unde, spre exemplu, pielea este împunsă, nu străpunsă din cauza lipsei de elasticitate sau, mai corect spus, din cauza pierderii elasticității în timp.
De ce consider că peelingurile și, mai ales, peelingurile enzimatice și cele superficiale pot fi un adjuvant sau un pre-tratament extraordinar? Pentru că peelingurile îndepărtează efectiv o bună parte din celulele moarte, pregătesc stratul cornos și dermul superficial astfel încât acestea să absoarbă cât mai bine ingredientele active din substanțele pe care vrem să le injectăm în piele. În acest caz, vorbim despre mezoterapie, despre serurile pentru microneedling, despre cele pentru stimulare dermică. Toate acestea fac ca însăși rezultatele post-terapie laser să fie mult mai bune, la fel și recuperarea.
Putem pregăti pielea pentru orice procedură dermatologică sau estetică în câteva ședințe de peeling enzimatic sau peeling cu acid glicolic și lactic în concentrație mică, de 10%. Vom obține o pre-stimulare care va reduce considerabil riscul unor hiper-pigmentări, deoarece aceste peelinguri sunt non-inflamatorii. Acest aspect este foarte important pentru că astfel de peelinguri pot fi aplicate tot sezonul cald – cu rigurozitatea, bineînțeles, a aplicării cremelor de protecție – întrucât exfolierea este blândă, iar procesul de recuperare este foarte rapid, fără să existe principalul risc care poate să apară după orice tratament agresiv al pielii și anume, hiper-pigmentarea post-inflamatorie.
Cremele de îngrijire acasă au o penetrabilitate mult mai bună după o pregătire prealabilă cu o exfoliere chimică și mecanică a pielii, ceea ce determină, bineînțeles, o recuperare mult mai rapidă. De aceea, insist în recomandarea post-tratament a unui protocol de îngrijire acasă care să cuprindă un ser, o cremă cu efect regenerant și emolient cu ingrediente active capabile să stimuleze procesele de regenerare și formare a fibrelor noi de colagen și elastină. De asemenea, insist pentru utilizarea unei creme cu SPF.
Serurile, în special cele realizate cu ajutorul tehnologiilor moderne – și aici vorbim despre nanoparticule, nanomolecule – datorită dimensiunilor lor microscopice, pot ajunge în straturile mai profunde, de unde treptat sunt eliberate în țesuturi, hrănind pielea și oferindu-i fermitatea mult dorită.
Spre exemplu, acidul hialuronic poate avea greutate moleculară mică și mare, dar capacitatea de stocare a acestuia cu conservarea calității de menținere a nivelului de umiditate în piele este posibilă doar printr-un proces de stabilizare în cazul filierelor și de adăugare a unui factor NMF (Natural Moisturizing Factor) – în cazul serurilor și a cremelor.
De ce dorim astfel de formule? Pentru că acidul hialuronic cu greutate moleculară mare de >1500 kDa are un efect rapid în piele, dar doar pe termen scurt. Formează un film hidratant de suprafață care previne pierderea umezelii și are efect antiinflamator. În schimb, acidul cu masa moleculară mică <50 kDa, are un efect lent pe termen lung, fiind depozitat în țesutul conjunctiv, cu efect direct antirid și de lungă durată.
De multe ori, în protocolul de îngrijire acasă sunt recomandate și tratamente de exfoliere, mai ales în cazul tratamentelor mai agresive care se fac exclusiv în clinici, pentru menținerea stării de activare indusă a stimulării formării de noi fibre de elastină cu formare de nou colagen și pentru a menține rezultatele în timp.
Trebuie să acordăm o atenție deosebită educației pacientului, să oferim protocoale și tratamente personalizate, în special tratamente combinate. Nu putem face minuni cu o injecție sau cu un singur tip de tratament, fie că vorbim despre laser, fie că vorbim despre o tehnologie extrem de scumpă. De aceea, pentru a avea cele mai bune rezultate, trebuie să abordăm integrativ și complex fiecare pacient în parte!