Specialiștii în domeniul manichiurii pot fi, de foarte multe ori, nehotărâți atunci când vine vorba despre alegerea ustensilelor cu care lucrează. Acest lucru este de înțeles, dat fiind faptul că acest domeniu necesită numeroase instrumente de lucru, iar acestea trebuie să fie cât mai potrivite pentru fiecare nail artist în parte, pentru ca acesta să poată lucra rapid, comod și corect. Așadar, astăzi ne concentrăm asupra unui element de mici dimensiuni, dar cu un rol esențial în manichiură, și anume – bitul, sau capătul atașat pilei electrice. Și, nu este vorba despre orice bit, ci despre cel ceramic.
Rolul bitului ceramic
Bitul ceramic pentru unghii este fabricat din materiale ceramice puternice care îl fac durabil și rezistent la materiale alcaline, acizi, căldură și, de asemenea, la soluțiile antibacteriene. În funcție de tipul său, există diferite modalități de utilizare a bitului ceramic pentru unghii. Acesta poate avea următoarele atribuții:
- Bitul de tip „barrel” are o formă cilindrică, dar cu vârful drept și cu margini tăioase. El este folosit pentru a înlătura suprafața groasă a produsului, dar și pentru a scurta unghia;
- Bitul „smooth top safety” are aceeași formă precum cel anterior, doar că vârful este rotunjit și nu prezintă striații. Așa cum îi spune și numele, acest bit poate fi folosit în siguranță aproape de pielea și cuticula clientei, deoarece nu o va răni;
- Bitul conic este ideal pentru pregătirea pereților laterali, a zonei cuticulelor și pentru curățarea zonei de sub cuticulă, deoarece are o formă subțire, lungă și conică. Forma sa este excelentă pentru lucrul la suprafața unghiilor de la picioare;
- Bitul conic cu vârf retezat este, de asemenea, excelent pentru îndepărtarea gelului de la suprafață, pregătirea cuticulelor și a pereților laterali.
Avantaje și dezavantaje ale capetelor de freză ceramice
Avantaje:
- Ușor de curățat;
- Rezistente la coroziune;
- Robuste și durabile;
- Rezistente la căldură;
- Se potrivesc perfect cu cele mai multe branduri de pile electrice.
Dezavantaje:
- La fel ca toate celelalte capete de freză, cele cu acoperire ceramică nu pot fi ascuțite;
- Pot fi mai costisitoare.
Bitul ceramic versus bitul din carbid
Factorul decisiv în alegerea capătului de freză ideal s-ar putea să nu se rezume întotdeauna la materialul din care este confecționat acesta, ci mai degrabă la echilibrul dintre preț, durabilitate, eficiență și confort. Principalul motiv pentru care utilizați capetele de freză este acela de a îndepărta materialul vechi de pe unghii, iar acesta este un pas esențial în care puteți câștiga extrem de mult timp. Imaginați-vă doar cum ar fi să îndepărtați produsul manual, cu pila clasică. Ar dura o veșnicie. De aceea, este important să faceți cea mai bună alegere când vine vorba despre capătul de freză – vă poate eficientiza extrem de mult munca sau, dimpotrivă, o poate îngreuna.
Capetele de freză confecționate din carbid sunt menite să dureze mult timp. Au striații intense care permit ca bitul să radă produsele și să nu zgârie unghia naturală. Acestea sunt ideale pentru tehnicienii avansați. Cu toate acestea, bitul confecționat din carbid nu poate fi folosit pe unghiile naturale.
Natura ceramicii este motivul pentru care acest tip de bit nu se încălzește la fel de tare precum celelalte tipuri de capete de freză. De asemenea, bitul ceramic pune la dispoziție numeroase forme, granulații și dimensiuni dintre care puteți alege.
Curățarea bitului ceramic
Pe lângă faptul că trebuie să învățați cum să folosiți capetele ceramice pentru freză, este important să învățați și cum să le curățați. Din fericire, acestea nu sunt complicat de curățat, iar rezultatul va fi întotdeauna cel așteptat. Înmuiați capetele ceramice în apă caldă cu săpun timp de câteva minute. Apoi, folosiți o perie pentru a curăța ridațiile de murdărie și resturi de produs. Apoi le puteți șterge cu un prosop curat. Este important să faceți acești pași după fiecare clientă.
Așadar, ce preferați – capetele de freză din ceramică, carbid sau alt material?