Keratoza pilară, numită și „piele de găină”, este o afecțiune comună a pielii care provoacă apariția unor mici umflături aspre pe piele. Aceste umflături sunt de fapt celule moarte ale pielii care blochează foliculii de păr. De cele mai multe ori, sunt de culoare roșie sau maro.
Keratoza pilară se găsește de obicei pe partea superioară a brațelor, coapselor, obrajilor sau feselor. Nu este contagioasă, iar aceste umflături nu provoacă, de obicei, niciun disconfort sau mâncărime. Se știe faptul că această afecțiune se agravează în lunile de iarnă, când pielea tinde să se usuce și se poate amplifica și în timpul sarcinii.
Nu există niciun leac pentru această afecțiune genetică inofensivă a pielii, dar există câteva modalități de a o trata sau de a preveni înrăutățirea ei. Keratoza pilară se va ameliora, de obicei, în mod natural până la vârsta de 30 de ani. Iată tot ce trebuie să știți despre această afecțiune a pielii:
Care sunt simptomele keratozei pilare?
Cel mai notabil simptom al keratozei pilară este chiar aspectul său – umflăturile vizibile care apar pe piele seamănă cu pielea de găină, lipsită de catifelare și netezime. Umflăturile pot apărea în orice zonă a pielii în care există foliculi de păr și, prin urmare, nu vor apărea niciodată pe tălpi sau pe palme. Keratoza pilară este frecvent întâlnită pe partea superioară a brațelor și coapselor. Totuși, se poate extinde pe antebrațe și pe partea inferioară a picioarelor.
Alte simptome asociate cu aspectul inestetic includ:
- ușoară roșeață în jurul umflăturilor;
- mâncărimi și iritabilitatea a pielii;
- piele uscată;
- lipsa netezimii.
Cauzele keratozei pilare
Această afecțiune benignă a pielii este rezultatul unei acumulări de cheratină, o proteină esențială a părului, în pori. Ca urmare, se formează o mică umflătură peste locul unde ar trebui să fie un fir de păr. Cauza exactă a acumulării de cheratină este necunoscută, dar medicii cred că poate fi asociată cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică și bolile genetice.
Cine poate dezvolta keratoza pilară?
Pielea de găină este frecventă la femei, copii sau adolescenți, precum și la cei cu:
- piele uscată;
- eczeme;
- ihtioză;
- febra fânului;
Oricine poate fi susceptibil la această afecțiune a pielii, dar este mai frecventă la copii și adolescenți. Keratoza pilară începe adesea la sfârșitul copilăriei sau în timpul adolescenței. De obicei, se vindecă la mijlocul vârstei de 20 de ani, majoritatea cazurilor dispărând complet până la vârsta de 30 de ani.
Modificările hormonale pot provoca crize în timpul sarcinii și în timpul pubertății. Keratoza pilară este mai frecventă la persoanele cu pielea deschisă la culoare.
Cum se diagnostichează keratoza pilară?
Keratoza pilară este diagnosticată pe baza istoricului medical și a unui examen fizic. Un medic dermatolog poate confirma diagnosticul doar prin simpla examinare a zonei afectate. Factorii care intervin în stabilirea diagnosticului includ:
- vârsta;
- aspectul keratozei pilare;
- zona afectată.
Cum se ameliorează keratoza pilară?
După cum spuneam, nu se cunoaște niciun tratament pentru keratosis pilaris, aceasta vindecându-se de la sine odată cu înaintarea în vârstă.
Tratamente dermatologice – dermatologul poate recomanda un tratament hidratant pentru a calma mâncărimile și uscăciunea pielii și pentru a îmbunătăți aspectul pielii cu keratoză. Multe creme topice eliberate cu sau fără prescripție medicală pot îndepărta celulele moarte ale pielii sau pot împiedica blocarea foliculilor de păr. Un medic sau un profesionist din domeniul sănătății poate determina cel mai bun tratament pentru pielea fiecărei persoane.
Două ingrediente comune în cadrul tratamentelor hidratante sunt ureea și acidul lactic. Împreună, aceste ingrediente ajută la desprinderea și îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la înmuierea pielii uscate. Alte metode de tratament pe care un dermatolog le poate sugera includ:
- microdermoabraziunea, un tratament de exfoliere intensă;
- peelinguri chimice;
- cremele cu retinol.
Poate fi prevenită keratoza pilară?
Keratoza pilară nu poate fi prevenită. Dar urmând o rutină atentă de îngrijire a pielii poate ajuta la prevenirea erupțiilor și la minimizarea aspectului său. De exemplu, utilizarea unei creme sau a unui alt produs fără ulei pentru a hidrata pielea poate ajuta la prevenirea porilor înfundați care contribuie la keratoza pilară.
Prin urmare, această afecțiune inestetică nu este dăunătoare sănătății, însă nimeni nu își dorește să aibă pielea aspră și cu aspect neplăcut. Voi, specialiștii în domeniul cosmeticii, puteți ajuta la acest proces de catifelare al pielii prin tratamente de hidratare și exfoliere.