Cu siguranță voi, makeup artiștii, vă doriți să le oferiți clientelor cel mai frumos machiaj, să le evidențiați trăsăturile să le estompați micile imperfecțiuni, dar tot acest proces artistic trebuie să fie și sigur pentru cliente. Nu vorbim acum despre produsele expirate pentru că știm sigur că sunteți atenți la termenele de valabilitate, ci ne referim la ingredientele periculoase din produsele voastre preferate. Prin urmare, vă invităm să scoateți produsele din sertare și să începeți să citiți lista de ingrediente.
Ce este machiajul toxic?
De regulă, atunci când vorbim despre machiajul toxic, ne referim la ingrediente non-naturale, dar nu doar la acestea. Este important să înțelegem că non-toxic nu înseamnă întotdeauna natural, deoarece există mulți compuși naturali care pot fi toxici pentru anumite cliente sau în anumite cantități.
În timp ce unele produse nu trec de epidermă (primul strat al pielii), alte ingrediente se absorb destul de repede prin toate straturile pielii și ajung în sânge. Un studiu din 1984 a arătat o medie de absorbție a pielii de 64% la utilizarea solvenților, cum ar fi toluenul și xilenul, care se găsesc în unele produse de îngrijire a pielii și de machiaj.
Între timp, un studiu din 2008, la care au participat 20 de adolescente, a constatat că fiecare participant avea în organism o medie de 13 substanțe chimice care le alterau hormonii. Ei bine, tocmai aceste ingrediente ușor de absorbit sunt cele de care trebuie să ne asigurăm de două ori că nu sunt toxice.
Cosmeticele toxice sunt produse care conțin ingrediente care ar putea avea un efect negativ asupra sănătății. Acest lucru poate însemna orice, de la o erupție cutanată la nivel superficial, până la probleme de sănătate și afecțiuni pe viață.
Cum poate dăuna machiajul toxic?
Ingredientele toxice ale machiajului nu sunt dăunătoare doar pentru piele. Ele pot avea un impact și la nivel intern. Impactul cel mai des raportat al machiajului toxic și al produselor de îngrijire a pielii este dezvoltarea de cancer, dezechilibre hormonale și probleme de fertilitate, alături de afecțiuni precum astm, eczeme sau dermatită.
Efectele mai grave, cum ar fi apariția cancerului, modificările hormonale și problemele de fertilitate, sunt adesea rezultatul utilizării regulate și pe termen lung a anumitor produse toxice. Folosirea ocazională a unui ruj sau a unui parfum care le conține nu ar trebui să provoace probleme majore de sănătate.
Cu toate acestea, multe dintre efecte sunt încă necunoscute. Cercetările privind toxicitatea multor ingrediente cosmetice sunt încă destul de recente, dar, pe măsură ce trece timpul, vom înțelege mai bine cum arată exact aceste daune.
Ingrediente de evitat
Există o listă lungă de ingrediente care se găsesc în produsele cosmetice și pe care nu vreți să le folosiți pe pielea clientelor voastre. De fapt, există peste 1.300 de substanțe chimice interzise pentru utilizarea în produsele cosmetice în Uniunea Europeană din cauza întrebărilor legate de siguranța lor. Un studiu din 2021 a constatat că multe produse cosmetice obișnuite au niveluri ridicate de fluor (cunoscut și sub numele de PFA), care este legat de probleme de fertilitate, cancere comune, afectarea funcției imunitare și multe altele.
Cercetătorii au descoperit că 82% dintre rimelurile rezistente la apă pe care le-au testat conțineau un volum mare din acest ingredient dăunător. 63% dintre fondurile de ten și 62% dintre rujurile lichide aveau, de asemenea, niveluri ridicate de fluor. Mai mult, multe dintre substanțele chimice dăunătoare nu erau listate pe produse.
Iată care sunt câteva dintre ingredientele interzise în cosmetice:
- cloroform;
- salicilanilide halogenate;
- hexaclorofen;
- clorură de metilenă;
- clorură de vinil;
- complexe care conțin zirconiu;
În plus, iată care sunt ingredientele pe care le puteți găsi pe lista produselor, dar care trebuie evitate:
Parabenii
Parabenii sunt folosiți pentru a prelungi durata de valabilitate a unui produs. Cele mai frecvente tipuri sunt:
- metilparaben
- etilparaben
- propilparaben
- butilparaben
- heptilparaben
Aceștia pot apărea și sub forma: E218, E214, E216 și E209.
În corpul uman, parabenii imită comportamentul estrogenului. S-a sugerat că aceștia pot provoca dezechilibre hormonale și pot contribui la dezvoltarea cancerului de sân. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest lucru.
Parabenii sunt folosiți de obicei în niveluri foarte scăzute, dar și conservanții naturali sunt eficienți, deci se poate face trecerea la produse fără parabeni.
PFA-urile
Există 5.000 de tipuri de substanțe polifluoroalchilice (PFA). Acestea sunt utilizate în mod normal în produsele cosmetice pentru capacitatea lor de a respinge grăsimea, murdăria și uleiul. Din cauza timpului lor lung de descompunere, PFA-urile au fost legate de o serie de probleme de sănătate, printre care diversele tipuri de cancer și infertilitatea.
Formaldehida
Formaldehida este utilizată ca agent de conservare, în principal în produsele de curățare spumante, cum ar fi șamponul sau săpunurile lichide. O veți găsi, de asemenea, în lacurile de unghii, în lipiciul pentru gene false și în produsele de îndreptare a părului. S-au făcut multe cercetări care au dus la clasificarea formaldehidei ca fiind cancerigenă, așa că este puțin probabil să o găsiți acum pe listele de ingrediente. Totuși, există mai mulți alți compuși comuni care eliberează formaldehidă, printre aceștia se numără quaternium-15 și bronopol.
Toluenul
Toluenul este un ingredient natural care se găsește în petrolul brut și în balsamul de tolu. Este adesea folosit ca stabilizator și antioxidant în lacurile de unghii, în cremele hidratante sau în produsele de machiaj cremoase, cum ar fi fondul de ten și anticearcănul. Deși toxicitatea toluenului este scăzută, acesta este un iritant pentru piele.
Prin urmare, fiți atenți la lista de ingrediente a produselor voastre preferate și, pentru a vă ușura munca, dar și pentru a economisi bani și a oferi siguranță, cercetați ingredientele înainte de a achiziționa produsul.