De ce nu rezistă oja semipermanentă pe unghii?

 

Andreea Stănescu – Trainer & Nail Technician

 

 

 

Oja semipermanentă este un hibrid între gelul UV și lacul de unghii tradițional, de aceea se mai numește și gellack. Această ojă are o textură mai rezistentă și mai lucioasă decât lacul clasic și se usucă în lampa UV sau LED.

Produsul se menține pe unghii până la trei săptămâni, însă necesită o tehnică mult mai complexă de aplicare. Acest tip de ojă nu afectează sănătatea unghiilor, ci dimpotrivă – este recomandată femeilor care au unghii exfoliate, deoarece le protejează și le întărește unghiile naturale. Aplicarea ojei semi se poate face acum și pe unghii foarte moi, cu condiția ca manichiura să fie realizată cu apex sau să fie întărită placa unghială cu pudră acrilică.

Și, totuși.. de ce nu rezistă oja semi?

Unul din sutele de motive pentru care aceasta nu rezistă pe unghii este: îndepărtarea materialului anterior.

  1. Cum îndepărtăm oja semipermanentă?

Îndepărtarea cu soluție specială sau cu acetonăce face acetona sau soluția de îndepărtare după ce stă timp de 15-20 de minute pe unghii? Albește pielea și o usucă. În momentul în care pielea devine albă și uscată, v-ați pus oare întrebarea: Ce se întâmplă cu unghia? Cum reacționează ea la aceste substanțe?

După ce „înmuiați” oja cu ajutorul șervețelelor îmbibate în acetonă sau soluție de îndepărtare, cu siguranță o să folosiți pusherul. Ei bine, în acest mod o să zgâriem suprafața unghiei, iar în unele locuri vom pune presiune prea mare pe aceasta, pentru a îndepărta produsul în totalitate.

În această situație, îndepărtăm și straturi din unghie și astfel o subțiem, iar oja  semipermanentă nu mai are o bază pe care să se așeze corect. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în timp, unghia noastră se subțiază și produsele artificiale nu mai aderă corect.

  1. Cu ce pilim suprafața unghiei?

Un alt motiv pentru care, în timp, unghia noastră se subțiază, este pilirea unghiei naturale. O problemă foarte mare este folosirea pilei cu duritate între 80-100 pe suprafața unghiei naturale. Atenție! Pilele se împart în două categorii:

  • Pile cu duritate între 80-150 – folosite pentru gel și acryl;
  • Pile cu duritate peste 180 – folosite pentru unghii naturale, respectiv ojă semipermanentă sau ojă simplă.

Cel mai corect mod este:

  • Îndepărtăm materialul rămas pe suprafața unghiei cu o pilă corespunzătoare: cu o duritate de 180 sau cu un cap de freză Safe Bit de duritate medie, care este special conceput pentru oja semipermanentă.
  • Îndepărtarea materialului nu se face haotic, trebuie îndepărtat cu mare atenție 80% din material (pe unghia naturală rămâne baza care este aplicată în strat pensulat la începutul manichiurii).

La întreținere trebuie să ținem cont de aceste aspecte:

  • gradul de abrazivitate se alege în funcție de materialul tehnic pe care urmează să îl îndepărtăm:

–              albastru sau roșu pentru oja semipermanentă;

–              albastru sau verde pentru material tehnic dur și foarte dur.

  • alegem numărul de rotații în funcție de abrazivitatea capătului de freză:

–              cu cât abrazivitatea este mai mare se recomandă ca turațiile să fie și ele mari (acest principiu nu se aplică și la capetele de freză diamantate, unde diametrul mare al capătului de freză necesită turații mici, și viceversa).

–              la duritate roșu-albastru se recomandă 20.000-25.000 RPM;

–              la duritate albastră–verde se recomandă 25.000 – 30.000 RPM.

  1. Surplusul de material rămas pe laterale și în cuticulă

Aplicarea primerului până în cuticulă și în șanțurile laterale este o greșeală des întâlnită în manichiură. Dacă primerul ajunge în aceste zone, baza, culoarea și topul vor curge și ele, rezultând un surplus de material. Cum evităm acest lucru?

Primerul se aplică cu grijă,  fără a atinge cuticula sau șanțurile laterale. Folosirea unei cantități prea mari de material este principala cauză (pensula de primer se scufundă o singură dată în sticluță  pentru cinci unghii și începem cu degetul mare).

Dozarea necorespunzătoare a produselor aplicate ulterior duce, de asemenea, la surplus de material pe lateralele unghiei si in cuticula. Ștergeți întotdeauna pensula de marginea sticlei și aplicați produsul în straturi subțiri. Oja semipermanentă se aplică prin două tehnici:

  • Aplicarea clasică (ojele 0NE STEP) – în două straturi subțiri, de preferat în pedichiură;
  • Aplicarea cu apex – se aplică un strat subțire de alunecare și apoi, cu o cantitate corespunzătoare, se formează apexul.

În ambele tehnici explicate mai sus, dacă atingeți cu produs pe laterale sau puneți cantitate mare, se poate produce dezlipirea produsului în momentul în care marginile se desprind de pe piele.

  1. Neîndepărtarea zonelor cu lifting

Neîndepărtarea zonelor cu lifting sau a zonelor exfoliate de pe placa unghială duce la desprinderea produsului de pe unghii. Dacă avem lifting în zona cuticulei, cauzele ar fi:

  • nu am îndepărtat în totalitate cuticula (au rămas resturi pe placa unghială, mai ales în zona sinusurilor);
  • daca am rănit cuticula și am folosit soluție hemostatică și nu am degresat bine acea zonă, acolo materialul nu va avea rezistență din cauza uleiurilor rămase în acea zonă;
  • mătuirea unghiilor nu a fost făcută în totalitate (au rămas porțiuni lucioase);
  • poziționarea incorectă a apexului sau termenul de întreținere depășit (greutatea apexului apasă pe zona de stres a unghiei naturale și se desprinde de la cuticulă).

Ce facem în acest caz?

La  întreținere, îndepărtați materialul în totalitate, dacă observați zone cu lifting, chiar dacă acestea sunt în partea de mijloc a unghiilor sau în zona cuticulei și vârf. Acordăm importanță degresării unghiei și nu folosim un singur șervețel pentru toate unghiile și nici îl nu folosim dacă am degresat altceva înainte. Evităm să pilim excesiv placa unghială și respectam timpul de uscare a soluțiilor de pregătire a unghiei. În plus, evitam aplicăm soluțiile de pregătire de la un brand și sa folosim baza de la un alt brand (fiecare brand are o anumită aciditate la bază – unele recomandă să nu folosim deloc soluție de pregătire, iar altele recomandă să o folosim).

Dacă avem lifting pe vârful unghiei sau în colț:

  • înseamnă că unghia naturală se exfoliază (pentru a evita acest lucru, după terminarea manichiurii pilim ușor vârful liber și, cu un capăt de freză, pilim subunghial unghia naturală);
  • se mai întâmplă și din cauza activităților zilnice (folosirea incorectă a unghiei de către clientă duce la dezlipirea ojei, mai ales pe colțuri).
  1. Unghiile fragile, subțiri

Unghiile fragile sau deteriorate sunt uneori cauza problemelor de rezistență a ojei semipermanente. Întăriți baza unghiei naturale prin folosirea diferitelor produse și tehnici special create pentru acestea. Putem folosi baza FIBER BASE NATURAL PINK sau Bio Gel peste care aplicăm un strat de pudră acrilică, iar apoi polimerizăm 60 de secunde. O unghie naturală trebuie să aibă o grosime de 0.6 – 0.7 mm.

  1. Mediul în care lucrează clienta

Dezlipirea materialului se poate produce din cauza transpirației mâinilor (purtarea îndelungată a mănușilor). Sau dimpotrivă, nepurtarea acestora atunci când este nevoie: atunci când utilizează substanțe puternice de curățenie,

  1. Nefolosirea produselor pentru pregătirea unghiei naturale

Pregătirea unghiei naturale este un pas foarte important, iar noi, tehnicienii, trebuie să îi acordam cea mai mare atenție posibilă. Nerespectarea acestei reguli duce la lipsa de rezistență a manichiurii. Prin pregătirea unghiei naturale, îndepărtarea prin tehnica corectă a cuticulei și cu ajutorul soluțiilor pregătitoare, oferim aderență între unghia naturală și produsul ce urmează să îl aplicăm.

Pașii de pregătire a unghiei naturale?

  • Împingem cuticula fără să punem presiune pe placa unghială, mai ales în zona cuticulei (acesta este un pas important și multe tehniciene nu acordă importanță împingerii cuticulei);
  • Folosirea capătului de freză universal pentru dezlipirea, curățarea și ridicarea cuticulei, anume Flacăra Diamantată.
  1. Uscarea incorectă a materialelor

Fiecare produs în parte are un timp optim pentru uscare. Dacă nu respectați timpul necesar de uscare  sau folosiți o lampă prea veche și slabă, puteți întâmpina probleme precum: culoare care se strânge pe suprafața unghiei sau dezlipirea stratului al doilea de culoare – de obicei la cele puternic pigmentate (culori închise).

  1. Din cauza formei pătrate a unghiilor

Cea mai cunoscută și dorită formă de către cliente este, bineînțeles, forma pătrată. Ei bine, ele nu știu că acest tip de formă vine la pachet cu anumite riscuri, cum ar fi ruperea colțurilor sau dezlipirea ojei semipermanente de pe margini. Colțurile unghiilor sunt expuse la diferite activități zilnice: lovire, prindere de obiecte etc. Unghiile ovale sau pătrate, dar cu colțuri rotunjite, sunt mult mai protejate de aceste riscuri.

Daca se optează pentru forma pătrată, atunci, după finalizarea manichiurii, se pilește unghia naturală pe dedesubt  cu un capăt de freză special. Așa nu mai există riscul ca unghia naturală, în momentul în care crește, să se deshidrateze și să se dezlipească de material.

Prin urmare, acestea au fost principalele motive pentru care oja semipermanentă nu rezistă pe unghii. Dacă ai întâmpinat și tu această problemă, ține cont de sfaturile de mai sus și te vei bucura de o rezistență crescută a manichiurilor realizate cu ojă semi.


Follow Us On Instagram