Părul este o modalitate de a ne pune în evidență personalitatea. Fie că avem aceeași tunsoare în cea mai mare parte a vieții sau schimbăm aspectul părului în fiecare lună, podoaba capilară joacă un rol important în definirea stilului nostru general. Unele persoane preferă să aibă părul drept, iar altele își doresc un păr creț și voluminos. Unii se bucură în mod natural de păr creț sau ondulat, însă cei care nu au căpătat acest lucru de la natură și își doresc să aibă părul buclat au nevoie de transformări chimice ale părului.
Cunoscute și sub numele de permanent, aceste tratamente chimice fac ca părul să devină creț sau ondulat. Obținerea unui permanent poate dura câteva ore și își menține forma între trei și șase luni. Diferiți factori pot influența durata de viață a permanentului, inclusiv sănătatea scalpului, produsele folosite și viteza de creștere a părului. Dacă este vorba despre o clientă cu părul lung, permanentul are șanse să se mențină mai mult decât la persoanele cu părul scurt.
Și, pentru a răspunde la întrebarea din titlu – da! Permanentul se practică și în 2023. Chiar dacă această metodă de stilizare a părului există de foarte mult timp, este încă singura soluție pentru schimbarea texturii firului de păr. Evident, produsele, tehnicile și rezultatele au evoluat extrem de mult, iar acum părul clienților nu mai este expus unui pericol atât de mare așa cum era acum câțiva zeci de ani.
Ce conține un permanent?
Permanentul acționează prin modificarea keratinei din părul clientului. Keratina este o proteină care constituie aproximativ 95% din firul de păr și formează structura acestuia. Legăturile dintre moleculele de keratină sunt cele care reacționează la tratamentul permanent și permit părului să capete o nouă formă.
Cel mai frecvent utilizat produs chimic în permanent este tioglicolatul de amoniu. Dacă aveți clienți cu părul subțire sau fragil, permanentele mai blânde folosesc monotioglicolat de gliceril. Alte ingrediente comune din tratamentul permanent sunt:
- Copolimerul de acrilați:
- Hidroxidul de amoniu;
- Amodimethicone;
- Cocamidopropil betaină;
- Aditivii de culoare;
- Parfumul;
- Polyquaternium-11;
- Copolimer de stiren/acrilați;
Este esențial să alegeți produse cu ingrediente sigure, testate, care să nu ducă la distrugerea părului și să minimizeze efectele neplăcute precum iritarea ochilor și a scalpului.
Tipuri de permanent
În prezent, există trei tipuri de permanent pe care le puteți realiza. Primul este un permanent alcalin. Acest proces este rapid, făcut la rece și folosește tioglicolat de amoniu pentru a fixa permanentul în aproximativ 15 minute.
Cel de-al doilea tip durează mai mult și are nevoie de căldură. Este posibil să fie nevoie de o cască pentru uscare pentru a fixa permanentul. Sau, se poate folosi un permanent echilibrat cu acid, care folosește o reacție chimică pentru a oferi un permanent cu autoîncălzire.
Al treilea tip de permanent este un permanent exotermic. Este un permanent care se temporizează și se încălzește singur și este considerat unul dintre cele mai ușor de obținut.
De asemenea, se pot obține diferite stiluri de permanent în funcție de cantitatea de onduleuri și volum pe care o dorește clientul:
- Permanentul care adaugă volum părului subțire sau plat. Dacă este vorba despre un păr drept, acest permanent va oferi o ușoară ondulație, un fel de beach waves;
- Permanentul cu bucle simple acționează pe anumite secțiuni ale părului. Este bun pentru persoanele care își doresc bucle pe vârfurile părului sau pe lungimea acestuia. Se obține un rezultat natural;
- În cazul în care clientul își dorește un păr creț și plin de volum, este nevoie de un permanent pentru rădăcină. Acest tip de permanent funcționează bine pentru persoanele cu părul scurt.
Cât durează efectul permanentului?
Este important să îi învățați pe clienți cum să aibă grijă de un permanent pentru ca acesta să dureze cât mai mult. Cea mai importantă regulă în îngrijirea permanentului este ca buclele fie lăsate să se fixeze în primele 48 de ore. Clientul trebuie să evite atingerea sau udarea părului în timp ce acesta se fixează. De asemenea, ar trebui să se evite antrenamentele care provoacă transpirație sau dușul fără cască pentru a proteja buclele.
Dat fiind faptul că permanentele pot dura până la șase luni, clienții trebuie să se pregătească pentru a-și îngriji noul păr diferit față de cel natural. După ce au trecut primele două zile, clientul trebuie să se ferească de clor, de coafarea cu căldură și de produsele cu alcool pentru ca permanentul să reziste mai mult. Umiditatea poate provoca încrețiri neregulate și nedorite, stricând aspectul permanentului.
Hidratarea este o altă parte esențială pentru ca permanentul să arate strălucitor și sănătos cât mai mult timp posibil. Tratamentele chimice cauzează daune și uscăciune, așa că menținerea părului hidratat va ajuta la păstrarea unui rezultat optim.
De asemenea, permanentul va dura mai mult timp cu o rutină de somn corectă. Clientul ar trebui să folosească o bonetă de mătase pe timpul nopții pentru ca părul să nu se rupă, tocească sau să își modifice forma.
Prin urmare, permanentul este încă o procedură solicitată și în acest an. Din fericire, evoluția produselor și tehnicilor de lucru fac posibilă obținerea unui permanent frumos, menținerea unui păr sănătos și realizarea unui efect natural.