Frumusețea naturală și curajul de a fi tu însăți.Machiajul ca mască socială

 

Rubrică de Antonia Rondelli
Beauty Consultant
Consilier Dezvoltare Personală / Trainer NLP

 

Când vorbim despre frumusețea naturală, ne referim la acel tip de frumusețe care nu a fost ajustată sau îmbunătățită prin mijloace artificiale, cum ar fi chirurgia estetică sau machiajul excesiv. Putem include aici și frumusețea aceea interioară, care, alături de cea exterioară, provine din ceea ce este unic si reprezentativ pentru noi înșine, caracteristicile fizice, personalitatea, atitudinea sau comportamentul nostru.

Când vorbim despre curajul de a fi noi înșine, ne referim la abilitatea de a ne exprima și de a fi autentici într-o lume care pune presiune asupra noastră să ne conformăm unui anumit stil sau unui anumit fel de a fi. Acest curaj îl putem manifesta prin a ne urma propria viziune asupra vieții și a propriilor noastre valori, chiar dacă acestea diferă de normele sociale sau de așteptările celor din jur.

Cu privire la frumusețea naturală însă, curajul de a fi tu însăți poate fi manifestat prin acceptarea și iubirea propriei aparențe și a ceea ce ne face unici și speciali. Curajul poate fi manifestat și prin a renunța la machiajul excesiv sau la unele produse cosmetice care sunt destinate să ne îmbunătățească aspectul, dar în același timp ne pot înrăutăți sau chiar masca adevărata frumusețe naturală. Prin acceptarea propriei noastre aparențe și printr-o exprimare sinceră și autentică, putem oferi lumii o imagine reală despre cine suntem cu adevărat.

Când vorbim despre autenticitate, ne referim la caracteristicile care sunt sincere, oneste și în concordanță cu valorile și credințele noastre interioare. O persoană autentică se cunoaște pe sine bine și își exprimă convingerile și sentimentele cu onestitate și transparență în fața oricui. Manifestările autenticității înseamnă să ne exprimăm gândurile și sentimentele fără minciună sau ipocrizie, într-un mod direct și respectuos, să acționăm în concordanță cu valorile și principiile noastre, dar să ne și acceptăm propriile vulnerabilități și defecte. Autenticitatea este un aspect extrem de important al dezvoltării noastre personale și a relațiilor sănătoase pe care le putem avea cu cei din jur.

Să fim autentici prin frumusețea naturală înseamnă să ne simțim confortabil în propria noastră piele fără să încercăm să ne conformăm standardelor de frumusețe impuse de ceilalți. În loc să încercăm să ne transformăm în altceva decât ceea ce suntem, să ne ascundem sau să ne schimbăm trăsăturile naturale, putem încerca să fim autentici, ceea ce înseamnă să ne acceptăm așa cum suntem și să ne iubim aspectul natural, să ne punem în valoare trăsăturile distinctive și să fim mândri de ele, fără să ne lăsăm influențați de presiunea externă sau de standardele nerealiste de frumusețe venite din exteriorul nostru. În general, să fim autentici prin frumusețea naturală implică să ne asumăm și să ne arătam inclusiv vulnerabilitățile. Acest lucru ne poate ajuta la construirea încrederii în sine și la dezvoltarea unei imagini pozitive de sine.

Există însă o strânsă legătură între vulnerabilitate și autenticitate atunci când vine vorba de frumusețea naturală. Vulnerabilitatea ne permite să fim autentici și să ne exprimăm frumusețea naturală. Atunci când suntem vulnerabili, ne asumăm riscuri și ne acceptăm imperfecțiunile, ceea ce ne face să fim cu adevărat noi. Asumarea riscului de a fi autentici și de a ne exprima vulnerabilitatea poate fi eliberatoare și ne poate ajuta să ne acceptăm frumusețea naturală, indiferent de imperfecțiunile noastre firești. Prin acceptarea aspectului nostru natural, prezentăm lumii acele elemente autentice care ne fac unici și diferiți și fără să ne ascundem în spatele unor măști sau a unor personaje fictive care nu ne reflectă cu adevărat personalitatea, frumusețea și unicitatea. Atunci când purtăm măști, frumusețea noastră poate deveni artificială, făcând-o inaccesibilă și distrugând ideea de autenticitate.

De multe ori, societatea ne prezintă un ideal de frumusețe care poate să nu se potrivească cu ceea ce suntem cu adevărat. În acel moment, curajul de a fi tu însuți înseamnă să te accepți cu toate calitățile și defectele tale și să arăți lumii cine ești tu cu adevărat. Acest lucru poate fi dificil, deoarece poate fi destul de greu să ai curajul să spui „Iată cine sunt eu cu adevărat!” și să te aștepți sau să accepți cu detașare să fii judecat de ceilalți. Frumusețea naturală nu este legată de faptul că ești perfect, ci mai degrabă de faptul că ești autentic. Atunci când îți asumi responsabilitatea de a fi autentic, poți străluci și te poți simți confortabil în pielea ta, lucru ce te face să arăți mult mai bine și mai încrezător în propria piele.

Din această perspectivă, am putea oare considera machiajul ca o mască socială? El poate fi folosit în moduri diferite de către femei sau bărbați și poate avea semnificații diverse pentru fiecare persoană în parte. În anumite situații însă, machiajul poate fi văzut ca o mască socială sau ca o modalitate de a ascunde sau de a îmbunătăți aspectul natural al unei persoane. Într-adevăr, machiajul este uneori folosit în exces pentru a ascunde sau a îmbunătăți aspectul natural al unei persoane, pentru a crea o imagine idealizată sau pentru a ne conforma standardelor de frumusețe venite din exterior. De asemenea, machiajul poate fi uneori folosit pentru a ascunde adevărata personalitate sau pentru a crea o imagine falsă despre un sine respins sau neacceptat. Însă nu întotdeauna el reprezintă o mască socială sau o fugă de frumusețea naturală. Fiecare individ are dreptul să își folosească machiajul așa cum consideră că este mai potrivit pentru sine. Pentru mulți oameni, machiajul poate fi o formă de expresie artistică, o modalitate de a-și pune în valoare frumusețea naturală sau de a-și îmbunătăți încrederea în sine. Pentru alții, poate fi o formă de îngrijire personală sau de a-și accentua trăsăturile naturale. Machiajul nu trebuie neapărat considerat o fugă de frumusețea naturală. Poți să iubești și să apreciezi frumusețea naturală și în același timp să utilizezi și un machiaj discret pentru a-ți accentua aspectul exterior sau pentru a exprima o anumită personalitate. În plus, el poate să fie o formă de artă sau de exprimare a creativității, oferind ocazia de a experimenta diferite culori, texturi și tehnici.

Este important să încurajăm o cultură a acceptării de sine și a diversității, în care fiecare persoană să se simtă confortabil în propria piele și să se exprime așa cum consideră că este mai potrivit pentru ea. Acceptarea și iubirea de sine sunt procese care necesită timp, grijă de sine,  multă atenție și blândețe.

Iată câteva sugestii prin care ne putem dezvolta abilitatea de a ne accepta și iubi așa cum suntem:

  • Este important să fim recunoscători pentru corpul în care „locuim” și pentru personalitatea noastră.
  • Putem întotdeauna aprecia calitățile noastre pozitive, indiferent cât de mici par acestea.
  • Ne putem oricând crea o rutină de îngrijire personală care să ne facă să ne simțim bine și confortabil în pielea noastră.
  • Este indicat să evităm să ne comparam cu ceilalți, deoarece ne putem simți neîmpliniți sau insuficienți. În loc să ne concentrăm pe ceea ce nu avem, putem aprecia ceea ce avem.
  • Putem învăța să ne acceptăm imperfecțiunile și să le vedem ca pe niște caracteristici care ne fac unici și speciali, întrucât suntem ființe umane șu este normal și natural să avem imperfecțiuni.
  • În final, este important să fim răbdători și să ne acordăm timpul și compasiunea necesare pentru a ne accepta și iubi frumusețea natural, tratându-ne cu blândețe și cu gingășie.

Follow Us On Instagram