Ce sa mananci daca ai hipotiroidism sau suferi de Tiroidita autoimuna Hashimoto

Hipotiroidismul este o conditie medicala in care corpul nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Glanda tiroida ajuta in controlul cresterii si refacerii celulare, dar si in buna functionare a metabolismului. Din aceasta cauza, oamenii care sufera de hipotiroidism se confrunta adesea cu oboseala accentuata, pierderea parului, crestere de greutate, senzatie frecventa de frig si depresie, constipatie si piele uscata.

Hipotiroidismul afecteaza 1-2% din populatia globala si este de 10 ori mai comun la femei decat la barbati. In Romania este si mai frecvent de atat, multe femei experimentand efectele neplacute ale afectiunilor tiroidei. In managementul acestei boli este neaparat nevoie de tratament medicamentos pentru a imbunatati functionarea glandei tiroide, acesta nu se poate regla doar prin alimentatie. Insa un meniu zilnic corect, care include alimentele necesare pentru buna functionare a glandei tiroide va va ajuta sa ameliorati din simptomele negative ale acestei afectiuni.

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates explica ce este aceasta afectiune, care sunt simptomele,  care sunt cele mai indicate alimente in afectiunile de tiroida, ce dieta pot tine persoanele diagnosticate cu hipotiroidism si ce tip de exercitii fizice pot efectua pentru a slabi.

Ce este Tiroidita autoimuna Hashimoto ?

Este o afectiune autoimuna in care sistemul imunitar ataca glanda tiroida. Inainte ca la nivelul functionarii efective a tiroidei sa se observe dezechilibre, Tiroidita autoimuna Hashimoto poate fi identificata precoce prin evaluarea anticorpilor tiroidieni si a gradului de inflamate in corp. Cand glanda ajunge sa fie afectata, se observa modificari la nivelul hormonilor tiroidieni. Tiroidita autoimuna Hashimoto este principala cauza a hipotiroidismului. Hashimoto este o boala care evolueaza progresiv si ale carei simptome se agraveaza in timp. Din fericire, cu un tratament medicamentos luat corect si un regim de viata centrat pe nevoile tiroidei se pot obtine rezultate foarte bune in reducerea simptomelor neplacute date de hipotiroidism. Intrucat hipotiroidismul are adeseori o componenta autoimuna, primul pas pentru a va simti mai bine e sa eliminati din alimentatie ingredientele cu un caracter puternic inflamator. Aici includem alimentele cu un grad foarte ridicat de procesare alimentara – fastfood, dulciuri si snacksuri bogate in zahar, fructoza si grasimi trans sau saturate, carne grasa, lactate grase (in special de vaca) si produsele cu gluten.”, explica Cori Gramescu.

Este foarte important ca meniul sa fie corelat cu simptomele pe care hipotiroidismul le genereaza.

Cea mai frecventa problema care apare in caz de hipotiroidism se refera la constipatie. Acesta este adeseori primul simptom pe care persoanele care ajung sa aiba probleme cu tiroida il resimt. In acest sens, un meniu bogat in legume si fructe este punctul de plecare in refacerea echilibrului corpului nostru. Alegeti sa consumati circa 800-1000 de grame de legume si fructe pe zi pentru a va acoperi necesarul de fibre si glucide sanatoase. Legumele trebuie sa fie atat crude, cat si gatite, pentru un plus de confort digestiv. Din categoria legumelor, va recomand sa consumati cu moderatie crucifere – kale, varza, conopida, broccoli si varza de Bruxelles. Mai ales daca aveti deficienta de iod va vor afecta aceste alimente, care ar trebui consumate gatite si in cantitati moderate, fara a fi mancate zilnic. In categoria substantelor goitrogene intra si derivatele de soia, care si ele trebuie consumate cu moderatie in afectiunile de tiroida, avand efecte secundare potentate negativ de lipsa iodului in alimentatie. Alte alimente bogate in substante goitrogene sunt: tofu, tempeh, edamame, cartof dulce, piersici, mei, samburi de pin si arahide. Toate trebuie consumate cat mai rar in afectiunile de tiroida si meiul trebuie evitat complet.”

O alta problema cu care se confrunta femeile cu hipotiroidism se refera la ingrasare. In acest sens, o dieta controlata caloric, care prioritizeaza aportul corect de proteine si glucide cu absorbtie moderata este necesara, impreuna cu un program coerent de sport.

Mentionez aici antrenamentele cu greutati pentru cresterea masei musculare (in acest fel crestem metabolismul de repaus) si antrenamentele de tip steady cardio de intensitate moderat-ridicata pentru optimizarea metabolismului glucidic si reducerea rezistentei la insulina care acompaniaza de regula ingrasarea accelerata . Necesarul caloric se calculeaza in functie de activitatile fizice de peste zi (atat mers cat si sport) si numarul de ore de sedentarism zilnic joaca un rol foarte important in cresterea eficientei metabolismului.”, recomanda Cori Gramescu – nutritionist si instructor de pilates.

Care sunt alimentele cele mai indicate in afectiunile de tiroida

Sursele naturale de iod genereaza echilibru pentru tiroida. Mentionez aici algele, pestele si fructele de mare, ouale. Daca aceste ingrediente se regasesc constant in alimentatia noastra, nu e nevoie de suplimente de iod, mai ales ca in Romania se foloseste sare iodata.  Introduceti zilnic in alimentatie peste pescuit din apa sarata, midii, stridii, scoici, creveti pescuiti, sepie si caracatita, dar si alge – cele mai comune preparate sunt salata de alge si chipsuri coapte de alge. Tonul, sardinele, ouale, nucile de Brazilia si leguminoasele sunt si ele alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul pentru tiroida, fiind surse excelente de seleniu. Atentie, nu luati suplimente cu seleniu in afectiunile de tiroida fara sa aveti recomandarea medicului si o dozare clara in sange, pentru a evita supradozajul.

Zincul este un alt mineral esential pentru buna functionare a tiroidei, il gasim in stridii si scoici, carne de vita si curcan/pui crescut la sol. Organele contin surse semnificative de b12 si acid lipoic si pot fi introduse ocazional in alimentatie, fara a face insa abuz. Aici mentionez in special ficatul de vitel, si pipotele si inimile de curcan. In managementul afectiunilor tiroidiene este foarte important sa evitam cresterea nivelului de stres si a substantelor care mimeaza efectele stresului in organism. Cafeaua, ceaiul verde, energizantele si bauturile alcoolice trebuie consumate rar, iar suplimentele termogenice pentru slabire sau pre-workout trebuie eliminate complet. Lactatele grase pot genera inflamatie in corp si ar trebui consumate cu moderatie, evitand lactatele de vaca in mod special.

Iata asadar ce putem consuma :

Legume – ardei, rosii, dovlecei, vinete, fasole pastai, mazare pastai, anghinare, bame, cartofi albi sau mov, ceapa, ciuperci, creson, dovleac, gulie, linte, loboda, stevie, leustean, patrunjel, macris, morcovi, naut, pastarnac, patunjel, praz, ridichi, salate, sparanghel, apranghel alb, telina, sfecla,  zucchini, bok choy.

Fructe – orice fructe in afara de piersici si capsuni

Cereale fara gluten – ammaranth, hrsica, orez, porumb, quinoa

Proteine – peste de apa sarata de captura, vita, vanat, carne de pasare crescuta la sol, oua ecologice , fructe de mare pescuite, ficat de vita si organe de la animale crescute la sol.

Lactate – iaurt de capra, branza proaspata de capra sau oaie (versiuni cu 3-5% grasime)

Pentru pofta de dulce alegem curmale, smochine si prune uscate la aer, fara adaos de sirop de fructoza.

Nu uitati sa prioritizati sportul, odihna si un stil de viata activ, aliniat cu ritmul circadian. Este nevoie in special de exercitii cu greutati, pentru a stimula cresterea de masa musculara. In acest sens, un program structurat in functie de grupele de muschi vizate este mai eficient decat antrenamente generale in circuit, in care se lucreaza tot corpul in fiecare zi de antrenament. Pentru partea de antrenament cardio, recomandarea in afectiunile de tiroida este sa se aleaga asa-numitele MISC workouts – Medium intensity steady cardio workouts, adica programe de antrenament aerobic de intensitate moderat-crescuta, in regim constant de efort.

Antrenamentele HIIT sau cele care ridica foarte mult pulsul (crossfit, spinning, tabata) nu sunt foarte efciente in afectiunile de tiroida, pentru ca ele cresc nivelul de oboseala si intensifica senzatia de foame, fara sa aiba neaparat o componenta de dezvoltare corecta a masei musculare. O parte dintre clientele care urmeaza acest program si fac miscare constant, slabesc in medie 4% din greutatea corporala, pe luna si raporteaza cresteri semnificative ale nivelurilor de energie.”, explica Cori Gramescu.

Pentru a slabi, persoanele diagnosticate cu hipotiroidism au nevoie de un program de management al greutatii individualizat, care sa evalueze corect necesarul energetic in mod individual. Acest program este disponibil pe yummdiet.com.

Despre Cori Gramescu

Cori Gramescu, nutritionist si instructor de pilates a reusit de-a lungul unei cariere de 17 de ani sa ajute peste 35.000 de oameni sa-si schimbe vietile, sa ajunga la greutatea dorita, fara epuizare si fara infometare.

Anul acesta a lansat prima sa carte – “Vindecarea relatiei cu mancarea si cu propriul corp”. O poveste personala despre sanatate si echilibru, o carte cu recomandari si sfaturi atat din zona de sport, cat si din zona de nutritie, dar si prima carte din Romania cu un cerc de suport pentru toti cititorii.

Mai mult decat o carte despre nutritie, este povestea unui om care s-a luptat cu kilogramele in plus si a castigat, o invitatie deschisa pe care Cori o lanseaza tuturor cititorilor care vor sa descopere secretele pentru un trup sanatos si o inima bucuroasa. In carte veti descoperi raspunsuri la intrebari despre cum si ce trebuie sa mancam, daca vrem sa fim in forma, despre cum putem alege obiective realiste pentru transformare, dar si despre modul in care stresul ne afecteaza digestia sau despre cum putem pune capat mancatului emotional.


Follow Us On Instagram