În fiecare zi ne confruntăm cu multiple provocări care pot afecta sănătatea și frumusețea pielii. În căutarea soluțiilor ideale și a informațiilor de încredere, ne-am întâlnit cu Dr. Irina Cudrițchi, medic specialist dermato-venerolog.
Am explorat împreună subiecte variate, de la rutina zilnică de îngrijire a pielii, până la cele mai eficiente tratamente dermatologice și metode inovatoare de îmbunătățire a aspectului și texturii pielii. Dr. Irina Cudrițchi a oferit sfaturi prețioase și informații esențiale, adaptate nevoilor fiecărei femei moderne. Pasiunea și angajamentul doamnei doctor se reflectă în abordarea sa empatică și personalizată, care pune accentul pe educația pacientelor sale. Aceasta consideră că o relație bazată pe încredere între medic și pacient este cheia pentru obținerea rezultatelor dorite în ceea ce privește sănătatea și frumusețea pielii.
Indiferent de vârstă sau tip de piele, Dr. Irina Cudrițchi are un mesaj clar: fiecare femeie merită să se simtă încrezătoare și sănătoasă în pielea sa. Prin intermediul acestui interviu, descoperiți secretele unei rutine eficiente de îngrijire a pielii și aflați despre cele mai noi tehnologii și proceduri în domeniu, totul din perspectiva unei experte în frumusețe.
Care sunt pașii esențiali ai unei rutine zilnice de îngrijire a pielii și de ce sunt importanți pentru menținerea pielii sănătoase?
Contrar părerilor atât de populare pe Internet, nu este necesară o rutină de 10 pași pentru ca pielea să simtă și să arate grozav. O rutină simplă, dimineața și seara, va oferi rezultate vizibile.
Dimineața, rutina va fi alcătuită din curățarea feței cu un produs blând, în funcție de nevoile tenului nostru: uscat, normal, mixt, gras sau cu tendință acneică. Aplicăm apoi seruri pe bază de vitamina C care, fiind un antioxidant, ne va ajuta cu luminozitatea și ne va proteja împotriva radicalilor liberi care ne deteriorează pielea. Urmează aplicarea unei creme hidratante și apoi, obligatoriu, un produs SPF care să conțină protecție împotriva UVA + UVB + IR + lumină vizibilă albastră. Abia acum putem aplica makeup, dacă dorim.
Seara, rutina este la fel de simplă. Curățarea tenului în doi pași: demachierea cu un produs potrivit tipului nostru de ten, urmată de pasul doi, spălarea feței pentru a îndepărta tot machiajul și restul impurităților rămase în urma demachierii. Opțional, eu recomand folosirea unei creme sau unui gel care să conțină derivați de vitamina A sau diferiți activi, AHA sau BHA, pentru a stimula producția proprie de colagen și elastină. Ca ultim pas, aplicăm o cremă hidratantă care să repare bariera pielii – ideal ar fi o cremă bogată în ceramide și acid hialuronic.
Există atât de multe produse de îngrijire a pielii pe piață. Cum pot cititorii să determine care sunt cele mai potrivite pentru tipul și preocupările lor legate de piele?
În primul rând, trebuie să știm ce tip de ten avem pentru a determina cât mai corect ce nevoi are. Apoi, trebuie să stabilim ce așteptări avem și ce ne dorim de la pielea noastră. Abia după discutăm despre tipurile de produse în care este înțelept să investim. Ar fi bine să ne orientăm către produse care conțin ingrediente susținute de studii și să începem cu o rutină simplă.
Și, oricând se poate apela la noi, dermatologii. La o simplă consultație putem stabili împreună pașii pentru rutină și pacienții pot primi informații despre diverși activi, despre creme, despre ce ar trebui să conțină și ce nu, în ce ordine și cum ar trebui să le aplicăm pe față.
Mulți adulți se luptă cu pielea predispusă la acnee. Ați putea împărtăși câteva strategii eficiente pentru prevenirea și tratarea acneei, inclusiv sfaturi mai puțin cunoscute?
Acneea este o afecțiune dermatologică inflamatorie, care afectează nu doar adolescenții, ci și adulții. Foarte multe persoane se confruntă cu forme severe și au o stimă scăzută, evitând chiar socializarea.
Tratamentele depind foarte mult de tipul de acnee și de severitatea acesteia și pot include atât produse ce vor fi folosite local, cât și medicamente administrate sistemic. Includem în tratament derivații de vitamina A, retinoizii pentru că au un efect antiinflamator, previn formarea de comedoane și pot fi folosiți atât local, cât și sistemic (Roaccutane), antibioticele pentru că elimină bacteriile și reduc edemul, dar și acidul azelaic și acidul salicilic ce au proprietăți bacteriene.
Pe lângă aceste tratamente, se mai pot face face diverse tratamente în cabinet, cum ar fi peelinguri, terapii cu lumină sau extracții. Tenul acneic are nevoie de o îngrijire specială constantă, de aceea toate produsele folosite trebuie să fie neapărat non-comedogenice.
Protecția solară este crucială, dar există adesea confuzii cu privire la SPF. Ați putea explica cum funcționează SPF și să oferiți îndrumări cu privire la alegerea cremelor de protecție solare potrivite pentru diferite tipuri de piele?
SPF înseamnă factorul de protecție ce protejează pielea atunci când ne expunem la soare. Practic, filtrele SPF acționează ca o barieră împotriva razelor UV, raze ce sunt responsabile de arsurile solare și care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii sau cancerul de piele.
Produsele cu SPF pot avea două tipuri de filtre: chimice sau minerale. Cele chimice sunt mai ușor de aplicat, nu lasă o peliculă albă la suprafața pielii însă devin active în 15-20 de minute de la aplicare. Filtrele minerale sunt eficiente imediat după aplicare însă au o textură mai grasă și lasă o peliculă albă la suprafața pielii. În general, filtrele minerale sunt foarte bine tolerate de copii sau persoanele cu o piele intolerantă, cu o predispoziție la alergiile solare.
SPF-ul indică și gradul de protecție solară pe care un produs îl oferă. O cremă cu factor de protecție 30 blochează radiațiile UV într-un procent de 97%, iar unul cu factor de protecție 50 – până la 98%. Alegerea SPF-ului ar trebui să fie în strânsă legătură cu fototipul pe care îl avem. De exemplu, persoanele cu pielea albă, cu ochii deschiși la culoare, care se ard imediat la soare, ar fi indicat să folosească SPF 50 cu filtru mineral. Persoanele șatene care se ard ușor – SPF 50, filtru chimic/mineral. Iar persoanele care au pielea mai puțin sensibilă și nu se ard după expuneri scurte, pot folosi chiar și un SPF 30.
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră suferă modificări, cum ar fi ridurile și pierderea elasticității. Există tratamente sau ingrediente anti-îmbătrânire dovedite științific pe care cititorii ar trebui să le încorporeze în rutinele lor de îngrijire a pielii?
Îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex, influențat atât de factorii interni, bagajul genetic cu care venim pe această lume, cât și de cei externi, cum ar fi poluarea, stilul de viață, tutunul, alcoolul, expunerea solară repetată. Din nefericire, nimeni nu poate stopa complet semnele îmbătrânirii. Vestea și mai proastă este că, acest proces începe foarte devreme, în jurul vârstei de 25 de ani.
Nu îl putem stopa, dar îl putem încetini dacă avem grijă de pielea noastră începând de la o vârstă fragedă. Putem începe să folosim produse care luptă împotriva îmbătrânirii premature, cum ar fi protecție solară minim SPF 30 zilnic, indiferent de anotimp, activi cum ar fi AHA+BHA și derivați de vitamina A, ce pot induce stimularea propriei producții de colagen și elastină, dar și o hidratare optimă.
Pe lângă rutina de îngrijire pe care o avem acasă, ideale sunt vizitele la medicul dermatolog pentru stabilirea celei mai potrivite terapii, în funcție de vârstă și de nevoile tenului. Medicul poate recomanda injectări de cocktailuri ce conțin acid hialuronic, vitamine și aminoacizi, terapia vampir, injectări cu toxină botulinică (pentru ridurile pe care le facem în etajul superior – frunte, glabella, periocular), injectări cu acid hialuronic pentru refacerea volumetriei (pomeți, șanțuri nazogeniene, buze) sau tratamente de tip LASER CO2 fracțional (pentru rejuvenare), micro-needling, micro-needling cu RF sau peelinguri.
Trendurile de îngrijire a pielii vin și pleacă. Care este un sfat, cel mai important, pe care ar trebui să îl urmăm cu strictețe indiferent de modă?
RUTINA! O îngrijire adecvată a pielii este importantă atât din exterior, cât și din interior, alimentație și hidratare. Pielea noastră reprezintă cea mai mare barieră împotriva factorilor nocivi externi, iar pentru a o ajuta să ne ofere protecție în fiecare zi, trebuie să o susținem și să o protejăm. Iar soluția de a avea o piele rezistentă, uniformă, sănătoasă, luminoasă, fără riduri fine, va fi doar prin adoptarea unei rutine corecte și a unui stil de viață sănătos.
Mulți cititori se luptă cu hiperpigmentarea sau cu nuanța neuniformă a pielii. Care sunt principalele cauze ale acestor probleme și care sunt câteva opțiuni de tratament eficiente disponibile?
Hiperpigmentarea apare când, pe anumite porțiuni ale feței, este produsă mai multă melanină și apar pete de diferite dimensiuni, de culoare maro deschis, negru. Poate fi declanșată de o multitudine de factori, dar principalii sunt legați de expunerea la razele UV, moștenire genetică și vârsta.
Putem întâlni mai multe tipuri de hiperpigmentări, cum ar fi efelidele (pistruii), lentigo solare (petele ce apar post arsuri sau expunere solară prelungită), melasma sau cloasma (ce poate apărea din cauza dezechilibrelor hormonale, contraceptive, anumite medicamente fotosensibilizante, sarcină) sau pigmentarea postinflamatorie (pete ce apar post-traumă).
Acum avem la dispoziție o multitudine de terapii împotriva acestei afecțiuni: terapiile topice cu diferiți activi, cum ar fi vitamina C, acidul glicolic, mandelic, hidrochinona și acid tranexamic, micro-needling, peelinguri, terapii laser CO2 sau lumină pulsată.
Auzim adesea sfaturi contradictorii cu privire la utilizarea exfolianților. Cât de des ar trebui să se exfolieze o persoană și care sunt cele mai bune metode de exfoliere pentru diferite tipuri de piele?
Exfolierea pielii este una dintre cele mai cunoscute metode de curățare, cu ajutorul căreia îndepărtăm celulele moarte, și nu ar trebui să lipsească din rutina noastră de îngrijire a tenului. Ne ajută la menținerea pielii netede, luminoase și sănătoase, la curățarea și reducerea porilor, la atenuarea semnelor de îmbătrânire și la îmbunătățirea texturii pielii.
Eu recomand exfolierea mecanică, cu produse abrazive, precum peria sau gelurile cu microparticule, exfolierea chimică cu acizi sau enzime, ce poate fi introdusă treptat în rutina noastră zilnică de îngrijire, sau anumite tratamente cosmetice ce conțin microcristale, cum este Dermalinfuzion sau Hydrafacial, terapiile laser sau terapiile cu ultrasunete.
În ultimii ani, a existat o creștere a interesului pentru îngrijirea naturală și organică a pielii. Din perspectiva unui dermatolog, care sunt avantajele și limitările acestor produse? Sunt potrivite pentru toată lumea?
Într-adevăr, unele produse cosmetice pot conține diverse substanțe chimice parfumate, iritante sau alcool, substanțe ce pot sensibiliza pielea și ar fi de preferat să fie evitate. Pielea sensibilă are un grad mai mare de permeabilitate și, astfel, unele substanțe pot pătrunde mai adânc la nivelul pielii, stârnind un răspuns imunitar puternic și astfel poate crește riscul de alergii, dermatite de contact sau iritative.
Eu, personal, nu sunt în totalitate împotriva produselor ce pot conține diverse substanțe precum parfum, alcool și așa mai departe, și asta pentru că aproximativ 90% dintre noi nu dezvoltăm niciodată reacții alergice sau iritante. De aceea, prefer ca o persoană să folosească zilnic un SPF cu parfum decât să nu folosească deloc.
Ce este botoxul și cum funcționează pentru a reduce aspectul ridurilor și liniilor fine?
Toxina botulinică este un agent terapeutic derivat dintr-o bacterie numită Clostridium Botulinum, cunoscută și ca toxina botulinică tip A. Creierul trimite mesaje (impulsuri) electrice către mușchi, ceea ce determină contracția lor și mișcarea.
Aceste mesaje sunt transmise mușchilor cu ajutorul unei substanțe numite acetilcolină, care este blocată de către toxina botulinică, iar ca urmare mușchii nu mai primesc mesajul de contracție. Acest lucru înseamnă că spasmul sau contracțiile musculare care produc ridurile sunt stopate sau mult reduse după injectarea toxinei.
Ce sfaturi ați da persoanelor care iau în considerare fillerele pentru prima dată? Cum se pot asigura că găsesc un profesionist calificat? Ce specializări trebuie să aibă un medic pentru a putea injecta botox sau acid hialuronic?
În ultimul timp, piața a fost invadată de clinici unde putem face tot felul de proceduri estetice. Așa că, cel mai important sfat pe care îl pot oferi este ca pacientul să aleagă cu grijă și cu atenție, să meargă către clinici în care există specialiști care folosesc produse de calitate, recunoscute internațional, care au în spate studii clinice publicate și să se asigure că persoanele care injectează sunt doctori cu drept de liberă practică în domeniul esteticii (dermatologi, chirurgi plasticieni).
Le recomand pacienților să apeleze la medici care cunosc foarte bine anatomia facială, care participă în mod regulat la diverse traininguri și instruiri și care vor ști să acționeze rapid și să recunoască orice tip de complicație.
Mulți oameni își fac griji cu privire la siguranța botoxului. Puteți face lumină asupra riscurilor și potențialelor efecte secundare asociate cu acest tratament?
În ciuda faptului că este o neurotoxină puternică, profilul de siguranță al formei sale purificate este impresionant. Astfel, injectarea cu toxină botulinică este una dintre cele mai sigure terapii și este foarte bine tolerată.
Ca efecte adverse, întâlnim senzația de amorțeală moderată, edemațierea (umflarea), echimozele (vânătăi), senzația de furnicătură în zona injectată, simptome ce dispar în aproximativ una-cinci zile. Uneori, pot apărea alte riduri, în vecinătate, ca efect compensator. Acestea se pot retușa, eventual, la 14 zile.
Pot fi utilizate injecțiile cu botox în alte scopuri decât reducerea ridurilor? Există afecțiuni medicale care pot beneficia de tratamente cu botox?
Terapia cu toxina botulinică poate fi utilizată și pentru a trata și alte tulburări, cum ar fi hiperhidroza (transpirația anormală în axile, palme, tălpi), migrenele, excesul de sebum, bruxismul, hipertrofia de maseteri, spasmele musculare faciale, distonia, spasticitata (din accidente vasculare cerebrale, scleroză multiplă, leziuni cerebrale, paralizie cerebrală).
Unele persoane pot ezita să încerce fillere pentru buze din cauza preocupărilor legate de aspectul nenatural sau exagerat. Puteți vorbi despre importanța unei abordări personalizate și a rezultatelor cu aspect natural?
Fac parte din categoria medicilor care injectează atât acid hialuronic, cât și toxină botulinică natural, fără a modifica prea mult fizionomia pacientului. Efectul dorit este unul natural, de întinerire, de împrospătare, în niciun caz nu se dorește înghețarea chipului sau modificarea fizionomiei.
Procesul de îmbătrânire începe devreme, iar secretul pentru a încetini cât de mult posibil acest proces este injectarea în cantități mici de toxină și acid. Cel mai important, pentru a obține aspectul pe care pacientul îl dorește la final, este să existe o comunicare bună medic-pacient și o discuție în care acesta să își clarifice toate nedumeririle și să afle toate informațiile necesare.