În lumea stomatologiei, există profesioniști care nu doar că redobândesc sănătatea orală a pacienților, dar le și transformă zâmbetele în adevărate opere de artă. Un astfel de medic dedicat și talentat este Ruxandra Cîlțea. Cu o vastă experiență și o pasiune contagioasă pentru estetica dentară, Ruxandra reușește să creeze zâmbete care încântă priviri.
Într-un interviu special, am avut privilegiul de a discuta cu Ruxandra despre cariera sa în stomatologie, filozofia de lucru și abordarea sa inovatoare în tratarea pacienților. Cu un echilibru perfect între aspectul funcțional și cel estetic, ea realizează tratamente personalizate și soluții inovatoare pentru fiecare pacient în parte. În plus, echipa sa dedicată de specialiști colaborează în mod armonios pentru a obține cele mai bune rezultate și satisfacția pacienților.
Cu o atenție deosebită acordată comunicării și empatiei, Ruxandra construiește relații de încredere și confort cu pacienții săi. Înțelegând că fiecare persoană are nevoi și temeri specifice, ea investește timp și răbdare în a oferi explicații detaliate și a găsi soluții personalizate pentru fiecare pacient în parte. Într-o lume în care zâmbetul este cartea de vizită a unei persoane, Ruxandra ne îndeamnă să nu facem compromisuri în ceea ce privește sănătatea și estetica dentară, oferindu-ne o nouă perspectivă asupra importanței unei danturi frumoase și sănătoase.
Începem cu începutul, cum ai ales meseria de medic stomatolog? Cine sau ce anume te-a inspirat să mergi pe acest drum?
Am știut că vreau să fiu medic stomatolog încă din clasa a VII-a. Am avut ocazia, când eram mică, să intru într-o clinică dentară, nu doar ca pacient, și mă gândeam cum ar fi să fiu în poziția medicului. În mintea mea a rămas această imagine. Peste ani, familia mea m-a susținut atunci când am decis să fac acest lucru pentru tot restul vieții. Încă este cea mai bună decizie pe care am luat-o.
În prezent ești medic stomatolog coordonator și manager la Clinica Dipa Dent. Cum ai ajuns aici și ce reprezintă această poziție pentru tine?
În viață, lucrurile care sunt menite să se întâmple vin către noi cu ușurință și în cele mai oportune momente. După un divorț care a presupus și ieșirea mea din clinica la care eram parteneră, ownerul Dipa Dent mi-a oferit acest post. El coordonează laboratorul, Dipa Dent fiind unul dintre cele mai vechi și reputate laboratoare de tehnică dentară din București, iar eu coordonez clinica dentară. Această poziție a reprezentat revenirea mea în forță după o perioadă mai grea a vieții mele. Mi-a oferit o motivație, m-am simțit valorificată și investită cu încredere și am depus și depun în continuare toată energia mea pentru ca această clinică să ajungă să aibă popularitatea și reputația pe care le merită. Astfel, împreună cu Gabriel Panaite, am reușit să creăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului, în care muncim pentru aceleași visuri și ne susținem reciproc în orice.
Clinica va avea în curând un cabinet nou-nouț și ați început să lucrați la renovarea celorlalte două cabinete existente ale clinicii. Povestește-ne puțin despre această etapă, cum și de ce renovați cabinetele?
Odată cu începerea promovării clinicii și construirii echipei, numărul de pacienți și popularitatea clinicii au crescut rapid. Și, astfel, a devenit necesar un al treilea cabinet pentru ca mai mulți medici să poată lucra în paralel și, de asemenea, era nevoie de un cabinet mai mare pentru a putea pune mai multe dintre echipamentele pe care le-am achiziționat. Și, cum noul cabinet va fi foarte elegant și cu totul nou, era păcat să nu profităm de ocazie să dăm un refresh și în celelalte. Mici schimbări, mici detalii care fac diferența.
În Clinica Dipa Dent aveți o abordare multidisciplinară pentru a le oferi pacienților tratamente complexe și eficiente. Ce înseamnă mai exact și cum funcționează?
O abordare multidisciplinară înseamnă, în primul rând, că niciun medic din echipa mea nu face „de toate”. Fiecare medic are propria specializare. Eu fac, de exemplu, protetică – tot ce ține de coroane, fațete, obturații (plombe), dar și partea de coordonare a tratamentului. Mă ocup de consultația primară, constat ce este de făcut, apoi discut cu echipa și ajungem la soluția ideală de tratament.
Practic, un pacient al meu poate trece prin mâinile a doi-trei medici până la finalizarea tratamentului. În felul acesta mă asigur că fiecare etapă și fiecare manoperă este realizată de către cei mai buni și totul este la cele mai înalte standarde. Cred cu tărie că nimeni nu poate face „de toate” în mod excepțional. Pentru fiecare specialitate este nevoie de pregătire și studiu continue, enorm de multă muncă, așa că este practic imposibil să stăpânești extrem de bine mai multe specialități. Undeva se va rupe filmul, iar la noi nu se poate întâmpla așa ceva.
Care sunt cele mai recente tehnologii și inovații din domeniul stomatologiei pe care le utilizezi și sunt disponibile la Dipa Dent?
Aproape tot ce apare nou se găsește și la noi în clinică. De la digitalizare, pe care sper să o implementez aproape 100%, manopere efectuate la microscop, tratamente laser, chirurgie cu manopere și echipamente de ultimă generație, căutăm în permanență să ne dotăm și fim în pas cu tehnologia de ultimă oră.
Există opțiuni pentru persoanele cărora le este teamă de tratamentele stomatologice? Ce soluții există în acest sens? Cum răspunzi nevoilor și preocupărilor pacienților care se tem de dentist?
Comunicarea este cheia! Bineînțeles că sunt soluții, eu petrec foarte mult timp cu pacienții mei în timpul primei consultații, și nu numai. Este foarte important, din punct de vedere psihologic, ca pacientul să vadă că medicul are răbdare și empatizează, că își face timp pentru explicații. Le prezint mai întâi de-a fir-a-păr problemele pe care le constat. Apoi le spun care sunt opțiunile de tratament, ce presupun acestea și de ce este important să fie făcut tratamentul, avantaje și dezavantaje ale fiecărei opțiuni, totul pas cu pas.
Când pacientul este informat și ÎNȚELEGE, anxietatea se diminuează, pentru că nu este luat prin surprindere, nu își face scenarii, are toată informația și poate să ia cele mai bune decizii cu mai multă ușurință. De asemenea, când începem propriu-zis etapele de tratament, întotdeauna informez pacientul, pas cu pas, despre ce urmează să fac, când să se aștepte la mici disconforturi, când poate sta relaxat, pentru că astfel dezvoltăm o relație bazată pe încredere.
Care sunt cele mai frecvente probleme dentare pe care le întâlnești la cabinet și care este specialitatea ta, ce îți place ție cel mai mult să lucrezi?
Specialitatea mea este protetica dentară, cu subramura ei – estetica dentară. Vorbim despre tot ce ține de coroane, fațete, coroane pe implanturi și așa mai departe. Îmi place cel mai mult să fac reabilitări totale, adică atunci când un pacient cu multiple probleme vine și zice: „Vreau să nu mai am nicio problemă, vreau să îmi tratați tot și să am un zâmbet perfect”. Satisfacția transformării, reacția pacientului de la final, rezultatul muncii… toate acestea îmi dau un sentiment de neegalat.
Care sunt principalele tendințe stomatologice în prezent și cum le implementați în cadrul Dipa Dent?
Ne străduim să implementăm rapid tot ce apare nou, așa cum am zis și mai sus, să fim mereu în pas cu ultimele tehnologii. Acum principala tendință este digitalizarea totală, un exemplu fiind înlocuirea amprentelor clasice cu scanarea intraorală. Avem deja achiziționate două scanere de acest fel și ne străduim să renunțăm ușor-ușor la amprentele convenționale. Deși încă există anumite limitări și nu putem aplica scanările la orice caz. În laborator s-a trecut aproape total la digital: designul lucrărilor, frezarea computerizată. Cu toate acestea, la cazurile de estetică încă avem nevoie de partea artistică umană, lucrările se „pictează” manual, pentru a obține efectele de naturalețe cele mai frumoase, texturi și efecte de suprafață. Deși digitalizarea este într-un fel fenomenală, cred că încă mai e mult până când mașinile vor înlocui total resursa umană.
O întrebare pe care o auzim frecvent: poate o dietă dezechilibrată să afecteze negativ sănătatea orală?
Categoric da! Sunt un mare „dușman” al dietelor vegetariene și am ca mărturie experiența mea medicală în acest sens. Am văzut multe persoane cu carențe mari, care s-au tradus printr-o calitate slabă a dinților și probleme dentare grave, cauzate de acest tip de dietă. O dietă cu zaharuri în exces, de asemenea, este dăunătoare. Deși aici putem compensa cu o buna igienă, pentru că zahărul este periculos pentru dinți atunci când rămâne multă vreme la suprafața acestora, deci are un efect mai mult local, în ceea ce privește dantura.
Care sunt factorii de risc pentru apariția cariilor dentare? Care sunt sfaturile tale pentru a preveni sau a minimiza apariția acestora?
Primul și cel mai mare factor este lipsa igienei. Igiena dentară este sfântă și previne cu eficiență majoritatea problemelor. Al doilea este evitarea vizitelor la stomatolog, factor care se leagă cu cel genetic, pe care, din păcate, nu îl putem „păcăli”. O genetică proastă la acest capitol este compensată doar de controale regulate, pentru ca medicul să poată detecta din timp probleme dentare și, într-un stadiu foarte incipient. Un alt aspect este calitatea lucrărilor deja existente. Când avem lucrări sau chiar și plombe de proastă calitate și defectuos realizate, acestea vor reține alimente în locuri greu de accesat cu mijloacele de igienizare cunoscute și astfel se intră într-un cerc vicios în care mergem la medic, primim tratament de slabă calitate și problemele în loc să se rezolve, se înmulțesc.
Care sunt opțiunile de albire a dinților disponibile și care sunt avantajele și dezavantajele lor? Și, foarte important, recomanzi albirea dinților?
Aici putem vorbi despre simpla albire dentară, care se poate realiza fie în cabinet, fie la domiciliu. Avantajul este că este ușor de realizat și destul de ieftin. Dezavantajul este că… este ineficientă! Nu avem cum să controlăm cât și dacă dinții se albesc. Aplicăm o substanță de albire și, în funcție de structura smalțului, aceștia se vor albi mai mult, mai puțin sau deloc.
De asemenea, și în cazurile în care avem rezultate bune, acestea nu sunt de durată, iar un alt efect negativ este că dinții pot deveni foarte sensibili după manopera de albire. Deci… nu, nu prea sunt un mare fan al albirii dentare. Metoda permanentă de albire, în cazurile de decolorație puternică, sau când pur și simplu există un complex pe această temă, este reprezentată de fațetele dentare. Prin fațetare, putem face schimbări drastice de culoare (și poziție) a dinților – este o metodă sigură, nu afectează starea de sănătate a dinților, ba din contră, îi protejează de carii, este o soluție de foarte lungă durată, fațetele neschimbându-și deloc culoarea în timp.
Dezavantajul este acela că este o metodă foarte scumpă, pacienții încă nu sunt suficient de bine informați în ceea ce privește siguranța și tehnica de fațetare a dinților și, mai ales, este ireversibilă. Odată puse fațetele, nu ne putem răzgândi, nu le putem da jos. Deși nu am auzit vreodată un purtător de fațete să vrea să renunțe la ele.
Ce înseamnă cu adevărat un zâmbet frumos și cum îl obținem?
Eh, simt întrebarea aceasta mai puțin tehnică și mai mult spirituală. Din punctul meu de vedere, un zâmbet frumos este un zâmbet sincer. Un zâmbet cald, care nu ascunde un plan, care nu reprezintă o strategie și care nu are un interes anume. Un zâmbet spontan.
Desigur, tehnic vorbind, un zâmbet frumos este, în primul rând, un zâmbet SĂNĂTOS și abia apoi unul estetic. Orice dantură curată și lipsită de carii sau de lucrări dentare prost executate va oferi un zâmbet frumos. Pentru că însăși estetica dentară pleacă de la sănătate. Orice manoperă de estetică dentară începe, reprezintă și se termină cu lipsa oricărei probleme de natură funcțională.