Cele mai recente date oficiale, potrivit Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania (FADR), sustin faptul ca in ultimii ani rata diabetului a crescut cu pana la 11,6%, situand Romania printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului din Europa.
La nivel mondial, se estimeaza ca 537 de milioane de adulti cu varsta cuprinsa intre 20 si 79 de ani au diabet, majoritatea avand diabet de tip 2. Sunt necesare strategii care vizeaza atat persoanele cu risc ridicat, cat si populatia generala pentru a reduce cresterea prognozata a diabetului de tip 2 la 783 de milioane pana in 2045.
Atat interventia nutritionala, cat si preventia sau intrarea in remisie, sunt factori extrem de importanti in gestionarea acestei boli si se bazeaza pe date stiintifice, ce au rolul de a informa, ajuta si motiva atat pacientii, cat si cadrele medicale de specialitate. Impreuna cu alte beneficii pe care interventia nutritionala le ofera in managementul diabetului de tip 2, imbunatatirea nivelului glicemic, reducerea riscului de a dezvolta complicatii si starea generala de sanatate sunt cele mai importante aspecte.
Potrivit recomandarilor europene pentru gestionarea diabetului emise de Grupul de Studiu pentru Diabet si Nutritie (DNSG) al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), bazate pe dovezi, indica faptul ca dietele cu continut scazut si foarte scazut de calorii (aproximativ 840 kcal/zi) si care au la baza produse dietetice cu formule de inlocuire totala a meselor (mese lichide sau partial solide), au fost cele mai eficiente pentru pierderea in greutate, reducerea altor factori de risc cardiometabolici si punerea in remisie a diabetului de tip 2, comparativ cu alte diete de slabire pe baza de alimente autoadministrate.
Astfel, s-a demonstrat faptul ca dietele cu formule complete din punct de vedere nutritional, dar cu un continut scazut de calorii, si care inlocuiesc in totalitate mesele, sunt cea mai eficienta abordare alimentara pentru a obtine remisia diabetului de tip 2.
Dieta cu supe si shake-uri poate inversa diabetul de tip 2
Rezultatele celui mai recent studiu din acest an realizat de Diabetes UK, numit Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), sunt revolutionare. S-a constatat faptul ca o dieta de aproximativ 800 kcal pe zi (saraca in calorii-VLCD), pentru o perioada de trei luni, poate inversa definitiv diabetul de tip 2. Dupa ce au respectat dieta zilnica timp de trei luni si si-au mentinut cu succes pierderea in greutate, cinci ani mai tarziu, pacientii s-au dovedit a fi lipsiti de simptome si fara a avea nevoie de medicamente.
Cercetatorii de la Universitatea Newcastle, care a condus studiul, au declarat ca „beneficiile pierderii in greutate ar putea fi permanente si pe tot parcursul vietii”. Studiul confirma ca beneficiile pierderii in greutate continua pe termen lung, demonstrand pentru prima data ca diabetul de tip 2 este reversibil. Aceasta descoperire le da pacientilor speranta ca pot scapa de diabet si, daca isi pastreaza greutatea, vor ramane sanatosi.
„Recomandarile dietetice si terapiile nutritionale argumentate stiintific joaca un rol esential in imbunatatirea calitatii vietii, dar si a duratei de viata la pacientii diabetici. Cu toate acestea, volumul de informatii din piata difera din punct de vedere calitativ, creand astfel confuzie si controverse in randul pacientilor si in randul cadrelor medicale avizate. Este important sa intelegem faptul ca recomandarile nutritionale sunt scrise pentru a indruma si a sustine majoritatea plajei de pacienti diabetici, dar pot exista si exceptii in cazul carora acestea nu se aplica. Multe tipuri de diete pot fi folosite cu succes pentru a reduce consumul energetic si a induce scaderea in greutate. O abordare sistematica indica faptul ca aceste diete pot avea un impact pozitiv asupra controlului greutatii in prezenta diabetului de tip 2, atata timp cat sunt respectate recomandarile nutritionale privind cantitatea si calitatea proteinelor, lipidelor, fibrelor si a micronutrientilor. Cu toate acestea, ultimele studii indica faptul ca dietele VLCD (diete cu calorii foarte putine) care folosesc produse alimentare pentru inlocuirea completa a meselor (<840 kcal/zi), sau produse ce inlocuiesc partial o dieta obisnuita, au fost cele mai eficiente instrumente folosite de catre specialisti pentru scaderea in greutate, dar si pentru reducerea altor factori de risc cardiometabolici, comparativ cu alte diete sau abordari nutritionale. De asemenea, dietele VLCD, destinate inlocuirii complete a meselor, dar formulate corect, respectand dozele zilnice admise de macro- si micronutrienti, sunt cele mai eficiente abordari care pot duce la intrarea in remisie a diabetule tip 2.”, explica Andreea Popescu – nutritionist dietetician, Nupo Romania.
Aceasta metoda revolutionara si inovatoare de tratament este disponibila si in Romania prin dieta de slabit Nupo, care aduce beneficii enorme persoanelor cu diabet de tip 2, sub supravegherea medicului. Cel mai nou tip de dieta prezent pe piata din Romania, dieta Nupo, este dieta de succes a tarilor scandinave recunoscute pentru stilul de viata sanatos. Dieta tarilor nordice este alternativa sigura si sanatoasa la dietele deja existente si ofera produse dietetice pentru cei care doresc sa urmeze o dieta de slabit si sa mentina o greutate stabila.
Cu peste 40 de studii stiintifice (cele mai multe din lume) si 41 de ani de experienta, dieta de slabit Nupo a fost dezvoltata in 1981, la spitalul Hvidovre din Danemarca, de Dr. Flemming Quaade, cel mai important om de stiinta in domeniul obezitatii al tarilor Nordice. El a infiintat o echipa de cercetare care a inovat Dieta Foarte Scazuta in Calorii (VLCD). Dieta Nupo este o dieta stiintifica, atent si continuu studiata, care ii certifica siguranta pentru sanatatea umana si eficienta in procesul de slabire.
„Fiind vorba despre o dieta de tip VLCD (Very Low Calorie Diet), constituita din 6 mese pe zi, care insumeaza un total de 810-830 kcal/ zi, imbunatatita cu toti macro- si micronutrientii necesari organismului, NUPO este destinata in special pacientilor diabetici care isi doresc o viata mai buna, cresterea calitatii vietii, normalizarea glicemiei si chiar intrarea in remisie. In timp ce remisia bolii pe termen scurt este un rezultat extraordinar si dezirabil de catre pacienti, scopul final al abordarilor nutritionale il reprezinta remisia pe termen lung, aceasta fiind direct proportionala cu mentinerea unei greutati stabile si sanatoase, dar si a unui stil de viata activ.” – continua specialistul.
Dieta de slabit Nupo asigura scaderea eficienta si sigura in greutate, fiind o dieta saraca in calorii, dar care contine cantitatea corecta si completa de proteine, nutrienti, vitamine si minerale esentiale organismului, care au rolul de a mentine organismul echilibrat pe toata durata procesului de slabire.
Printre efectele benefice ale dietei Nupo asupra sanatatii, se numara: reducerea si normalizarea hipertensiunii arteriale si a hipertensiunii pulmonare, normalizarea glicemiei in diabetul zaharat de tip 2, scaderea concentratiei de acizi grasi din sange (ex. trigliceride), normalizarea nivelului colesterolului, scaderea riscului de boli cardiovasculare, scaderea riscului de a dezvolta complicatii in diabetul zaharat, scaderea riscului de cancer de colon si de san, reducerea episoadelor de apnee in somn (sforaitul), ameliorarea afectiunilor osteo-articulare, normalizarea oxigenarii sangelui.
Dieta Nupo este o dieta versatila si poate fi urmata in diferite moduri, dupa preferintele fiecarei persoane. Pentru a slabi rapid si in siguranta, recomandarea specialistilor este ca dieta sa fie urmata minim 3 saptamani (dieta poate fi urmata in mod continuu, intre 3-8 saptamani*). La nevoie (suprapondere, obezitate), se poate face o pauza de 1-2 saptamani, iar apoi se poate relua dieta pentru a continua procesul de slabire.
„Cantitatea crescuta de fibre din dieta influenteaza direct procesele de digestie care au loc la nivelul tractului gastrointestinal, nivelul glicemiei (glucoza din sange), nivelul colesterolului si greutatea corporala, influentand astfel parcursul pacientilor diabetici. Cele mai mari beneficii au rezultat in urma unui consum de fibre de minim 35g/zi. Astfel, toate produsele alimentare NUPO, destinate inlocuirii complete a meselor, contin o cantitate mare de fibre din pudra de psyllium de calitate superioara. Asadar, desi incidenta diabetului a atins cote superioare in Romania, o abordare nutritionala adecvata, o viata echilibrata si activa, o dieta hipocalorica, dar completa din toate punctele de vedere, cum este NUPO, sunt instrumente valoroase ce pot avea un impact pozitiv major in evolutia pacientilor diabetici.” – Andreea Popescu – nutritionist dietetician, Nupo Romania.
Dieta Nupo reechilibreaza nutritiv si metabolic organismul. Toate produsele Nupo sunt realizate din compusi naturali, produsele si ingredientii provenind exclusiv din Europa de Vest. Produsele Nupo sunt certificate de catre Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), inregistrate la Ministerul Sanatatii, contin ingrediente aprobate de OMS si sunt produse in UE. Dieta Nupo se supune Legislatiei Europene si Nationale: EU2017/1798 completare la EU 609/2013 privind dietele inlocuitoare complete de mese, foarte scazute in calorii.
Mai multe informatii despre dieta Nupo pe https://nupo.com/ro/
Sursa foto: pixabay.com
Surse:
Mann JI, De Leeuw I, Hermansen K et al (2004) Evidence-based nutritional approaches to the treatment and prevention of diabetes mellitus. Nutr Metab Cardiovasc Dis 14(6):373–394.
Churuangsuk CHJ, Reynolds A, Griffin S, Combet E, Lean M (2022) Diets for weight management in adults with type 2 diabetes: an umbrella review of published meta-analyses and systematic review of trials of diets for diabetes remission. Diabetologia 65(1):14–36.
Noronha JC, Nishi SK, Braunstein CR et al (2019) The effect of liquid meal replacements on cardiometabolic risk factors in overweight/obese individuals with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes Care 42(5):767–776.
Christensen P, Bliddal H, Riecke BF, Leeds AR, Astrup A, Christensen R (2011) Comparison of a low-energy diet and a very low-energy diet in sedentary obese individuals: a pragmatic randomized controlled trial. Clin Obes 1(1):31–40.
Lean ME, Leslie WS, Barnes AC et al (2018) Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet 391(10120):541–551.
Thom G, Messow CM, Leslie W et al (2021) Predictors of type 2 diabetes remission in the Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT). Diabetic Med 38(8):e14395.
Lean MEJ, Leslie WS, Barnes AC et al (2019) Durability of a primary care-led weight-management intervention for remission of type 2 diabetes: 2-year results of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. Lancet Diabetes Endocrinol 7(5):344–355.
Dambha-Miller H, Day A, Kinmonth AL, Griffin SJ (2021) Primary care experience and remission of type 2 diabetes: a population-based prospective cohort study. Fam Pract 38(2):141–146.
Group LAR (2013) Cardiovascular effects of intensive lifestyle intervention in type 2 diabetes. N Engl J Med 369(2):145–154.
The Look AHEAD Research Group (2016) Association of the magnitude of weight loss and changes in physical fitness with long-term cardiovascular disease outcomes in overweight or obese people with type 2 diabetes: a post-hoc analysis of the Look AHEAD randomised clinical trial. Lancet Diabetes Endocrinol 4(11):913–921.
The Look AHEAD Research Group (2014) Effect of a long-term behavioural weight loss intervention on nephropathy in overweight or obese adults with type 2 diabetes: a secondary analysis of the Look AHEAD randomised clinical trial. Lancet Diabetes Endocrinol 2(10):801–809.
Lazo M, Solga SF, Horska A et al (2010) Effect of a 12-month intensive lifestyle intervention on hepatic steatosis in adults with type 2 diabetes. Diabetes Care 33(10):2156–2163.
Kuna ST, Reboussin DM, Borradaile KE et al (2013) Long-term effect of weight loss on obstructive sleep apnea severity in obese patients with type 2 diabetes. Sleep 36(5):641–649.
The Look AHEAD Research Group (2014) Impact of intensive lifestyle intervention on depression and health-related quality of life in type 2 diabetes: the Look AHEAD Trial. Diabetes Care 37(6):1544–1553.
Reynolds A, Mann J, Cummings J, Winter N, Mete E, Te Morenga L (2019) Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet 393(10170):434–445. Reynolds AN, Akerman AP, Mann J (2020) Dietary fibre and whole grains in diabetes.
DF Diabetes Atlas: Global, regional and country-level diabetes prevalence estimates for 2021 and projections for 2045- https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0168822721004782
*VLCD = Very Low Calorie Diet / Dieta foarte scazuta in calorii (Max.:800 Kcal/zi)