Ruptura de menisc reprezintă o leziune des întâlnită a cartilajului situat în interiorul genunchiului, numit menisc. Meniscurile sunt două structuri semilunare de cartilaj care acționează ca amortizoare între osul femurului, sau femur, și osul shin, sau tibie, în articulația genunchiului. Acestea au rolul de a proteja articulația și de a distribui presiunea în timpul mișcării.
Ruptura de menisc apare, în general, în urma unor mișcări bruște și forțate a genunchiului sau a unui traumatism direct, cum ar fi o cădere sau un accident sportiv. Această leziune poate afecta atât tinerii, cât și persoanele în vârstă, pe măsură ce meniscurile se subțiază și devin mai susceptibile la rupere.
În cazul unei rupturi de menisc, tratamentul poate fi diferit în funcție de gravitatea leziunii, locația și activitățile individuale ale pacientului. Tratamentul poate include odihnă, aplicarea de gheață, administrarea de medicamente antiinflamatoare, terapie fizică sau, în cazuri mai grave, intervenții chirurgicale cu scopul de a repara sau de a îndepărta meniscul afectat.
Cum recunoști simptomele?
Durere – la fel ca în cazul multor afecțiuni la nivel articular, una dintre simptome este reprezentată de durere, iar în acest caz, durere în zona genunchiului. Aceasta poate fi localizată în jurul articulației genunchiului sau în partea interioară ori exterioară a acestuia, depinzând de meniscul afectat.
Umflare – ruptura de menisc poate determina acumularea de lichid în articulația genunchiului, lucru ce duce la umflarea acesteia. Genunchiul poate să ofere senzația că este mărit în volum și va deveni, cu siguranță, sensibil la atingere.
Blocajul genunchiului – în timpul mișcării, meniscul rupt poate bloca temporar articulația genunchiului. Acest lucru poate să dea senzația că genunchiul se blochează sau că este dificil să îl îndoiți sau să îl întindeți complet.
Limitarea mișcării – ruptura de menisc poate limita gama de mișcări a genunchiului. Îndoirea și întinderea genunchiului pot fi destul de dureroase sau pot fi restricționate.
Senzație de clic în genunchi – există persoane care poți primi o senzație de clic în interiorul genunchiului pe timpul mișcării. Acest lucru este cauzat de mișcarea anormală a fragmentelor de menisc rupt.
Slăbiciune în genunchi – ruptura de menisc poate avea drept urmare slăbiciunea în mușchii din jurul genunchiului, lucru ce poate afecta stabilitatea și controlul acestuia.
Este foarte important să consultați un medic sau un specialist în ortopedie în cazul în care experimentați aceste simptome sau dacă aveți suspiciuni cu privire la ruperea unui menisc. Mai multe despre operația de menisc și stadiile de pregătire înainte de intervenția chirurgicală aflăm de la Denis Radu, care are nevoie de o astfel de intervenție.
Când ți-ai dat seama că ai probleme la menisc? Ai trecut prin toată simptomatologia afecțiunii?
Înainte de a răspunde la întrebare, trebuie să spun ceva tuturor. Vă sfătuiesc ca la cea mai mică durere, oricare ar fi ea, oriunde apare ea, să mergeți la control, pentru că nu putem să ne jucăm cu propria noastră sănătate. Corpul nostru este templul nostru și mereu ne spune când ceva nu este ok, asta dacă știm să îl ascultăm. Cum s-a întâmplat la mine? Recunosc, simțeam durere în zona genunchiului de vreo doi-trei ani, dar am tot amânat, am făcut chiar și un RMN, și câteva ședințe de fizioterapie și kinetoterapie la Atletico Kinetic, unde am avut norocul să îl cunosc pe Ionuț, unul dintre patronii clinicii, și care m-a îndrumat foarte bine. O scurtă perioadă mi-a trecut durerea, după care, în vacanțe mă durea din ce în ce mai tare, la sală nu am mai putut lucra, un simplu aplecat pe vine a devenit un chin real. Am ajuns din nou la Ionuț, a urmat un alt RMN și în curând operația de menisc, pe care o voi face la stat, la spitalul Foișorul de Foc, la Dr. Radu Orfanu, Medic specialist Ortopedie și Traumatologie.
Îți mai aduci aminte când ai avut primele dureri? Ce ai făcut? La ce te-ai gândit?
Sincer, nu îmi mai aduc clar aminte. Cum am spus anterior, cred că sunt cel puțin doi ani de la primele simptome. Sunt obișnuit cu durerea, nu sunt o persoană care se vaită ușor sau se plânge de durere, chiar dacă sunt destul de ipohondru, dar când durerea persistă, nu mai trece și se accentuează, începe panica și a trebuit să întreb încotro să merg, iar în prima faza nu am ajuns unde trebuia, nici RMN-ul nu a fost ce trebuie, iar la recomandarea antrenorului de fitness, Alexandru Florescu, am ajuns la Ionuț Andrei Patenteu, Owner/Fizioterapeut.
Când ai fost prima dată la un consult la un medic ortoped? Cum ai primit diagnosticul? Ce pași ai făcut pentru a te pregăti de operație? Ai ținut o dietă, un regim?
La un consult am fost în 2022, și real am primit un diagnostic corect în august 2023. Pre-operație trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante si să îți pregătești corpul, pentru că urmează totuși o intervenție chirurgicală. Am început cu cinci săptămâni înainte să merg la Atletico la clinică și să fac de două-trei ori pe săptămână fizio și kineto (vreau să mulțumesc personalului care este foarte bine pregătit, foarte drăguț, atent, și mereu acolo), timp de câteva luni – dietă și la sală, unde am făcut cam 60 minute de bicicletă pe săptămână, am slăbit și vreo 10 kg. Toate îmbinate și cu anumite terapii de la Clinica Statera by Florin Juravle.
Ce trebuie să faci după intervenția chirurgicală? Ce ai voie și ce nu ai voie? Cât durează perioada de recuperare? Unde o să faci ședințele de kinetoterapie?
Va fi o perioada plină de provocări, o perioada grea, din punctul meu de vedere, pentru că recuperarea ține de o mulțime de factori. Zi de zi, timp de o lună, voi merge la Atketico pentru ședințe de fizio și kineto, iar între timp, două săptămâni mă voi ajută de două cârje, după încă o săptămâna doar de una, și după pot merge fără ajutor. Mai multe nu știu, pentru că diferă de la pacient la pacient, de la caz la caz. În cel mai bun scenariu, totul va dura două, maxim trei luni. Am auzit cazuri de persoane care nu au făcut recuperare, sau nu atât cât le-a fost recomandată. Dar pot apărea probleme ulterioare, așa că am de gând să ascult echipa de specialiști cu care lucrez, pentru a nu mai fi nevoit să revin.
Un sfat pentru cei care au probleme sau dureri la genunchi – ce vrei să le transmiți?
Așa cum am spus și la început, cu sănătatea nu te poți juca. Ascultați de corpul vostru și luați măsuri din timp. Prevenția este cea mai bună. Sănătate tuturor!