Perionixis(paronichie) – inflamaţia repliului periunghial

Perionixis(paronichie) – inflamaţia repliului periunghial

Există ţări în Europa unde îngrijirea mâinilor şi picioarelor sunt de competenţa fiecărei cosmeticiene. Pentru multe institute de frumuseţe, unghiile reprezintă un punct forte al afacerii la care nu se poate renunţa. Drept urmare, pentru ei, acest aspect nu este doar unul estetic ci un semn de profesionalism pentru că ţin foarte mult la sănătatea unghiilor.

Această atitudine nu este deloc greşită, ba din contră: 9 femeidin 10 afirmă că au probleme cu unghiile care sunt distruse de multe ori de ONICOFAGIE (tendinţa de a-şi roade unghiile) prezentând răni pe zona cuticulelor. Este important îmbunătăţirea cunoştinţelor de fiziologie şi patologie a unghiilor în ideea de a oferi servicii calificate care să răspundă nevoilor clientelor aflate de multe ori la limita dintre frumuseţe şi sănătate. Drept urmare, în ultimii ani a exista o reală exploatare a produselor de acest gen: Geluri de reconstrucţie, parafină caldă sau rece, mănuşi speciale pentru efectuarea masajului mâinilor, ojă semipermamentă etc. Având la îndemână toate aceste descoperiri şi avantaje, manichiurista nu mai are o atitudine “artizanală” atunci când se confruntă cu unghii cu probleme, încercând să evite inflamaţiile şi infecţiile printr-o igienizare riguroasă dar să şi răspundă întrebărilor deloc uşoare pe care le pun clientele. Vi s-a întâmplat, cu siguranţă, să fiţi nevoite să explicaţi unei cliente de ce prezintă o durere persistentă pe laturile unghiei, etc. Probabil este vorba de perionixis cronic, o inflamaţie care este adesea însoţită de o diminuare şi fragilizare a unghiilor, modificări de culoare a laminei: galben-maronie. Boala afectează multe persoane care vin frecvent în contact cu apa, agenţii de curăţare agresivi şi alimentari umezi în care pot prolifera bacteriile ca Staphylococcus Staph şi Candida Albicans, un microb şi o ciupercă care afectează mâinile sensibile mai ales dacă nu sunt bine uscate.  Perionixisul poate fi cauzat şi de utilizarea de medicamente pentru boli grave(oncologice). În ceea ce priveşte unghiile de la picioare, această boală apare mai ales în timpul iernii atunci când degetele sunt închise în pantofi sau cizme strâmte şi pielea se freacă de interiorul acestora iar inflamaţia se agravează. O bună manichiuristă ştie că deşi infecţia poate părea ca fiind uşoară, pentru a o trata şi pentru a preveni şi alte probleme în viitor, TREBUIE CONSULTAT UN DERMATOLOG care să administreze un tratament cu antibiotice locale sub formă de creme şi unguente.

Ca recomandare, pentru a preveni Perionixisul: uscarea atentă a pielii mâinilor şi picioarelor după fiecare spălare pentru a împiedica bacteriile deja prezente să prolifereze pe suprafaţa unghiilor, fără însă a exagera şi a cădea în extrema cealaltă! La acestea se adaugă folosirea de produse antibacteriene speciale, scurtarea unghiilor afectate amânând momentul tăierii cuticulelor până când nu se vindecă boala complet.

Consistenţa unghiilor

Lama unghiilor are în mod normal un aspect neted, lucios şi o consistenţă dură. Grosimea sa este mai mică de 1mm comparativ cu cea a picioarelor – peste 1mm. Aceasta creşte în lungime, în cazul unghiilor 3-4 mm pe lună în vreme ce la picioare 1-1,5mm pe lună. Este nevoie de aproximativ 6 -15 luni ca o lamă unghială să fie înlocuită complet. De-a lungul vieţii aparatul unghial poate suporta diverse modificări, alterări ale matricei unghiale sau ale patului unghial care implică modificări specifice. Clienta poate constata că duritatea unghiilor s-a diminuat, acestea sunt mult mai fragile. Atunci când există o problemă gravă la matrice, fragilitatea se manifestă sub forma unei fisuri longitudinale cu aspect neplăcut. Acest fenomen nu este rar şi se împarte în două grupe principale: o formă idiopatică şi o alta drept consecinţă a numeroase patologii dermatologice. Originea primei manifestări nu este încă limpede dar se ştie că sunt numeroşi factorii de mediu care determină deshidratarea unghiilor: spălarea frecventă cu apă fierbinte, contactul direct cu detergenţii, acizii şi solvenţii. Printre bolile de piele care pot afecta matricea unghială se numără: psoriazisul, eczemele, alopecia aerată şi lichenul, iar în cazul în care onicomicoza este deja instalată, unghia devine friabilă, sfărâmicioasă.

CITAT
“Ca o curiozitate, există o modificare clinică care priveşte consistenţa lamelei unghiale în cazul femeilor cu vârste între 20 şi 40 de ani şi care apare ca o dezintegrare progresivă a porţiunii libere a unghiilor, care devin casante. Este vorba de afecţiunea numită ONICOSCHIZIA LAMELLINA(o deshidratare progesivă a lamelei unghiale). Tratamentul constă în prevenirea contactului cu apa şi detergenţii şi aplicarea locală de produse de tratament hidratante. Se recomandă biotină pentru întărirea unghiilor – o vitamină solubilă în apă şi care se găseşte în produsele alimentare cum sunt: gălbenuşul de ou, arahidele dar care poate lipsi din organism din cauza malabsorţiei sau modificării florei intestinale cauzate de excesul de antibiotic, sulfamide, antispastice etc. Biotina are un rol esenţial în sinteza cheratinei – component de bază a unghiilor – să sporească cu peste 25% atunci când este luat acest supliment.”


Follow Us On Instagram