de Francesca Brasca
Calusurile şi bătăturile sunt aglomerări de celule moarte respinse de piele, îngroşate şi întărite. Acestea reprezintă o reacţie firească de apărare a organismului împotriva presiunii constante, exercitate la nivelul epidermei, presiune rezultată în urma frecării pielii cu alte corpuri.
Calusul plantar reprezintă o zonă de îngroşare a pielii care devine dură şi se poate crăpa. Apare în orice loc la nivelul pielii, ca urmare a unor forţe de frecare de intensitate medie, ce acţionează în mod continuu pe o perioadă lungă de timp.
Bătăturile sunt o formă de calus ce apar pe suprafeţele fine, fără păr ale pielii, cea mai frecventă localizare fiind la nivelul feţei dorsale a piciorului şi a degetelor. Bătăturile spre deosebire de calus au o structură specifică cu o zonă centrală foarte dură şi o zonă periferică mai moale. De multe ori aceste bătături sunt dureroase atunci când se exercită o presiune la nivelul lor.
Dacă, din punct de vedere patologic, nu există nicio diferenţă între cele două terminologii, forma difuză, textura -mult mai întărită, transformă calusurile într-o formă mai avansată a bătăturilor. Cu toate că, cele mai frecvente cazuri ale acestei afecţiuni sunt localizate la nivelul piciorului (talpa, călcâi, degete), în funcţie de activitatea fizică la care suntem supuşi, bătăturile pot apărea şi pe suprafaţa pielii palmelor sau a genunchilor. Fără excepţie, apariţia bătăturilor şi a calusurilor poate afecta pe oricine -nu există o predispoziţie garantată de vârstaă şi respectiv sex!
CARE SUNT CAUZELE?
Singura modalitate în care aceste afectiuni pot apărea este condiţionată de existenţa presiunii la care epiderma este supusă, în general, în urma frecării. Presiunea determină moartea epidermei şi formarea unei suprafeţe tari, protectoare. O bătătură moale se formează în acelasi mod, atunci când transpiraţia înmoaie centrul tare. Acest fenomen are loc mai ales între degetele de la picioare. Calusurile şi bătăturile nu sunt cauzate de un virus şi nu sunt contagioase.
Utilizarea în mod regulat şi frecvent, a unui obiect care exercită presiune asupra mâinii, cum ar fi unelte (de grădinărit sau de tâmplărie de exemplu) sau echipamentul sportiv (racheta de tenis de exemplu), determină în mod tipic apariţia de-a lungul timpului a calusurilor pe mâini.
Calusurile şi bătăturile de pe picioare sunt cauzate de obicei de presiunea exercitată de încălţăminte.
- Pantofii strâmţi exercită presiune asupra părţilor laterale ale piciorului.
- Pantofii cu tocuri înalte exercită presiune asupra părţii din faţa piciorului.
- Pantofii prea largi cauzează alunecarea piciorului şi frecarea acestuia de pantof.
Pantofii cu tălpile prea subţiri creeaza o presiune mărită asupra tălpii, spre deosebire de pantofii cu o talpă mai groasă. Purtarea sandalelor şi a pantofilor fără şosete poate duce la o frecare mai mare. Piciorul se poate freca de o cusătură sau de o întăritură din interiorul pantofului. Şosetele care nu sunt adecvate pot creea o presiune mărită acolo unde şoseta se aglomerează.
Mersul în picioarele goale creează de asemenea calusuri.
Calusurile şi bătăturile se dezvoltă frecvent pe diformităţi cauzate de artrită reumatoidă, monturi, degetul doi îndreptat în jos. Calusurile şi bătăturile de la picioare pot fi cauzate şi de presiunea repetată datorată unei activităţi sportive, unui stil mers anormal, unei structuri osoase anormale cum ar fi platfusul sau osteofitele (mici excrescenţe osoase care se formează în regiunea articulară).
COMPLICAŢII
Calusurile şi bătăturile netratate pot cauza dureri în timpul mersului sau la purtarea pantofilor, modificări ale posturii sau ale mersului pentru a evita durerea, inflamaţia structurii dintre piele şi os (bursită), apariţia de vezicule, infecţia osului, infecţia bacteriană a articulaţiei sau o ulceratie a pielii.
Consultaţia unui medic specialist este indicată în cazul identificării unor formaţiuni de piele moartă şi întărită pe suprafeţe neosoase sau în zone asupra cărora nu se exercită presiune sau frecare.
De ce? Există riscul de a se confrunta cu probleme de natură genetica (zone de piele întărită congenital) sau chiar cu o tumoare maligna -cancerul de piele.
MĂSURI DE PREVENŢIE
- Purtarea de încălţăminte comodă
- Ciorapi şi şosete adecvate. O sosetă prea mică predispune la frecare,
- În cazul manipulării unor ustensile care exercită presiune asupra palmelor, este indicat purtarea unor mănusi de protectie;
- Folosirea în mod regulat piatra ponce dar fără să se exagereze deoarece pielea prea subţire a tălpii, se poate leza cu uşurinţă.
- Foarte mare atenţie în privinta igienei picioarelor şi mâinilor, folosind şi creme emoliente, pentru menţinerea unui nivel optim de hidratare.