Presoterapia sau drenajul limfatic

de Gabriela Vlad

Presoterapia sau drenajul limfatic

Ce este presoterapia?

Presoterapia înseamnă terapia efectuată prin presiune şi este o metodă modernă utilizată atât în medicină cât şi în estetică. Este eficientă şi nedureroasă, cu un mare efect terapeutic în acelaşi timp plăcut şi relaxant.
Presoterapia se bazează pe o acţiune fizică , de compresie, pentru a trata insuficienţa sistemului venos şi limfatic cât şi pentru îmbunătăţirea următoarelor probleme: picioare umflate, picioare grele, eliminarea toxinelor şi retenţia de apă în ţesuturi.

Presoterapia constă în presarea anumitor zone ale corpului (gambe, abdomen, braţe) prin intermediul unui echipament legat la o unitate de comandă. Echipamentul se prezintă sub forma unor cizme (pentru picioare) sau sub forma unor manşoane (pentru braţe). Cizmele şi respectiv manşoanele, conţin un număr variabil de camere de aer. Fiecare cameră de aer se umflă şi se desumflă individual, începând de la extremităţi către corp. Compresia şi decompresia camerelor de aer sunt controlate de un microprocesor.

“Presoterapia reactivează circulaţia sanguină şi limfatică , stimulând drenajul şi implicit eliminarea toxinelor acumulate în organism. În domeniul estetic, împotriva celulitei şi a acumulărilor adipoase, se recomandă ca presoterapia să fie asociată cu alte terapii cum ar fi: cavitaţia sau electrostimularea – pentru a optimiza rezultatele.”

Datorită efectului său drenant, eliminarea excesului de fluide extracelulare conduce la o reducere graduală a depozitelor de celulită, la normalizarea circulaţiei şi a metabolismului ţesuturilor. Efectul benefic al presoterapiei constă şi în îmbunătăţirea oxigenării ţesuturilor periferice şi la detoxifierea generală a organismului. Această tehnică se recomandă persoanelor care sunt afectate de celulită, retenţie hidrică, microcirculaţie venoasă îngreunată şi picioare obosite. De asemenea, presoterapia este indicată persoanelor cu edeme limfatice, atât de natură congenitală cât şi postchirurgicală sau post traumatice. Presoterapia acţionează şi asupra aparatului muscular prin înlăturarea senzaţiei de febră musculară care apare în urma efectuării unui program intens de exerciţii fizice, sau în perioade de recuperare după intervenţii chirurgicale sau la recuperare postproblematici ortopedice.

Presoterapia a început să fie folosită în domeniul estetic în urmă cu 15 ani. În comerţ se găsesc foarte multe aparate de presoterapie, însă pentru a obţine rezultate satisfăcătoare este important ca aparatele să permită reglarea presiunii pe fiecare zonă în parte, în funcţie de exigenţele fiecărei persoane tratate. Este important de ştiut că la presiuni mai mari, nu întotdeauna corespund efecte majore. Presiunea maximă exercitată nu trebuie să depăşească presiunea arterială minimă pentru a nu se bloca alimentarea ţesuturilor cu sânge oxigenat. Presoterapia se utilizează în principal pentru tratamentul membrelor inferiore, deoarece aceste zone prezintă cele mai multe probleme de tip circulator şi este indicată în toate cazurile în care se recomandă masajul manual. În tratamentul braţelor se recomandă folosirea manşoanelor pe rând, întrucât braţele, fiind în vecinătatea inimii, există pericolul suprasolicitării acestui organ. Folosirea în mod simultan a ambelor manşoane se poate face numai sub supraveghere medicală.

Un tratament complet de presoterapie presupune un ciclu de 10-15 şedinţe, efectuate cu regularitate, câte 2-3 şedinţe pe săptămână.

Contraindicaţii:
  • Tromboză venoasă profundă
  • Insuficienţă cardiacă
  • Tromboflebită
  • Dermatită
  • Ocluzie arterială
  • Neoplazie malign

Follow Us On Instagram