Îndrumar: peelingurile cu AHA

Îndrumar: peelingurile cu AHA
Îndrumar: peelingurile cu AHA

de Dr. Sebastian Pop

Intre anii 2001 şi 2005 a urmat rezidenţiatul în Dermatologie în Bonn şi Borkum (Germania) susţinând examenul de specialitate în faţa comisiei catedrei Facultăţii de Dermatologie din Duesseldorf/Germania.

Din 2006 până în 2008 a lucrat ca şef al secţiei de Dermatologie, în cadrul Clinicii private de Dermatologie şi Chirurgie Plastică şi Estetică Jungbrunnenklinik din Bonn.

Deţine diplomă de expert în prevenţia prin tratamente Laser, cursuri de Dermatochirurgie alături de cele mai însemnate nume în Chirurgia Dermatologică, precum Prof. Dr. Alina Frăţilă, alături de care a lucrat în ultimii 6 ani, efectuând mii de intervenţii dermatochirurgicale sau de chirurgie estetică. Este expert şi trainer în tratamentul Neurodermitei atopice. Din 2006 este membru al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Dermatologică (ISDS).

E-mail: programari@e-dermatologie.ro | www.e-dermatologie.ro

Pielea sănătoasă are o suprafaţă netedă, este luminoasă şi uniform pigmentată şi are un aspect mătăsos. Ar trebui să fie cunoscut faptul că, pentru a păstra aceste caracteristici, este mai bine să prevenim degradarea pielii decât să o tratăm.

Este important să protejăm zonele expuse la soare cu creme protectoare aplicate cu 30 minute înainte de expunerea la soare iar apoi să folosim vitamine (C, E, A) sau alţi antioxidanţi pentru a neutraliza radicalii liberi.

În momentul însă, în care integritatea pielii nu mai este optimă, când apar riduri fine, tulburări de pigmentare, textura pielii prezintă asperităţi sau chiar apare o acnee uşoară, trebuie să ne îndreptăm către un medic dermatolog pentru a fi ghidaţi către un tratament eficient şi cât mai puţin invaziv pentru aceste probleme. Una din variantele optime de tratament este reprezentată de acizii fructelor sau alfa-hidroxi-acizii (AHA). Aceştia sunt un grup de acizi organici, conţinuţi în fructe dar nu numai, de exemplu: acidul glicolic, acidul lactic, acidul tanic, acidul citric, acidul mandelic etc.

AHA sunt de asemenea neutralizanţi ai radicalilor liberi dar în acelaşi timp exfoliază, sunt keratolitici, hidratează şi depigmentează. AHA modulează metabolismul celular îmbunătăţind astfel calitatea straturilor superficiale ale pielii. Efectul acestui tratament este direct proporţional cu aciditatea, concentraţia şi durata aplicării acestuia pe piele.

În concentraţii scăzute (sub 10%) poate fi folosit şi fără consultarea medicului dermatolog dar concentraţii mari de acizi trebuie folosite numai de către profesioniţti experimentaţi. Tratamentul este unul comod pentru pacienţi, putând fi făcut fără nici un fel de riscuri chiar şi în timpul săptămînii (fără efecte adverse dacă este făcut corect).

Rezultatele se observă după fiecare şedinţă iar efectul optim apare după o sesiune de cca. 6 tratamente.

Se va evita expunerea la radiaţia ultravioletă după tratament sau dimineaţa se va aplica o cremă cu factor de protecţie.

Perioada ideală pentru aceste tratamente este evident sezonul rece dar respectănd regulile de protejare a pielii, ele pot fi făcute începând cu septembrie-octombrie până în aprilie-mai.


Follow Us On Instagram