Când vine vorba de sprâncene, atât gusturile, cât și trendurile sunt împărțite. Existența mai multor modalități de stilizare a sprâncenelor și importanța acestora în aspectul facial al unei persoane face ca acest subiect să fie extrem de controversat și să împartă adepții diferitelor trenduri în diferite categorii. Există persoane care apelează la proceduri simple, chiar homemade, dar și persoane care preferă saloanele de specialitate și specialiștii în domeniu pentru un rezultat cât mai bun. Pentru fiecare persoană și pentru fiecare cerință există cel puțin o ofertă.
În ceea ce privește moda actuală, sprâncenele se clasează pe un loc foarte important când vine vorba de noutate. Atunci când apare un nou model de unghii sau de machiaj al ochilor, acesta nu este atât de impactant precum apariția unui nou model de sprâncene. Motivul este simplu: manichiura sau machiajul permit implicarea creativă, inovatoare și nonconformistă, în schimb, stilizarea sprâncenelor nu oferă posibilitatea de a include aceste elemente pe o arie atât de largă. De-a lungul timpului, au apărut câteva modele de stilizare a sprâncenelor cunoscute de toată lumea și ierarhizate printr-un filtru subiectiv în funcție de preferințele fiecărei persoane și de ceea ce i se potrivește acesteia.
Look-ul clasic, cel mai cunoscut, dar din ce în ce mai puțin abordat este, surprinzător, chiar cel mai nou trend – sprâncenele naturale. Ei bine, da. Aceasta este noua abordare cea mai apreciată pentru sprâncene. Această tehnică presupune simpla pieptănare a sprâncenelor, orientând firele de păr spre zona frunții. De asemenea, pot fi trasate niște linii subțiri pentru a intensifica ideea de naturalețe și bogăție a sprâncenelor, dar și pentru umplerea eventualelor goluri. Pentru accentuarea sprâncenelor, dar și pentru menținerea acestora în parametrii naturali, ele pot fi vopsite, iar în funcție de vopseaua utilizată, efectul lor poate dura până la patru săptămâni. Acest nou trend este din ce în ce mai apreciat și abordat de vedete din întreaga lume precum Gigi Hadid sau Cara Delevingne. Ideea care a stat la baza acestui stil este simpla dorință de naturalețe, dar și senzualitatea oferită de acest look. Pentru persoanele care își doresc acest aspect pentru sprâncenele lor, însă acestea nu sunt foarte dese, există numeroase tratamente pentru creșterea părului, iar cel mai des recomandat și 100% natural este uleiul de ricin.
O altă metodă de stilizare a sprâncenelor este numită „șablonare și umplere” și constă în conturarea accentuată a sprâncenelor și în stabilirea unui contur bine definit. Această modalitate este existentă de foarte mult timp și își păstrează poziția în rândul celor mai practicate tipuri de sprâncene. Această tehnică nu poate fi practicată de oricine, deloarece necesită răbdare, timp și precizie. Sprâncenele șablonate și umplute trebuie să fie egale ca înălțime și ca grosime și la fel de intense. Realizare corectă a unor astfel de sprâncene nu este tocmai simplă ca în cazul celor precedente. De asemenea, pentru acest tip de stilizare sunt necesare diferite produse precum: fard, creion, ceară, corector și pensule speciale. Acest look este necesar pentru persoanele care nu au sprâncenele bogate sau pentru machiajele care nu se potrivesc stilului clasic.
Microbladigul și micropigmentarea reprezintă alte două tehnici de stilizare a sprâncenelor ce fac parte din trendul actual și sunt extrem de căutate. În primul rând, există o diferență semnificativă între cele două proceduri. În timp ce microblandingul este o tehnică mai veche care presupune desenarea unor fire chiar mai subţiri decât cele naturale, micropigmentarea presupune redesenarea sprâncenelor imitând culoarea, grosimea, orientarea firelor de păr şi obţinându-se astfel efectul de sprânceană naturală. O altă diferență dintre cele două tehnici este aceea că, în cazul micropigmentării desenarea sprâncenelor se face cu un ac special care introduce pigmentul prin micropulsaţii provocate de aparatul la care este ataşat, iar microbladingul introduce pigmentul printr-o lamă fină care este ataşată unui stilou special. În ambele proceduri se folosesc pigmenţi, însă micropigmentarea reuşeşte să introducă pigmentul, puţin câte puţin, fixându-l mai bine decât în microblading. Microbladingul inserează pigmentul mai adânc, dar micropigmentarea îl fixează mai bine. În cazul ambelor proceduri se poate vorbi despre un disconfort suferit la nivelul pelii suferit din cauza acelor sau a lamei care o lezează. De menționat este faptul că rana provocată de aceste proceduri nu este la fel de adâncă precum cea produsă de un tatuaj permanent. De asemenea, pentru ameliorarea acestei dureri se utilizează un anestezic sub formă de cremă care atenuează impactul asupra pielii. Atât microblandingul, cât și micropigmentarea necesită un timp de aproximativ două ore pentru realizare și câte o ședință suplimentară pentru retuș. Prima și cea mai importantă etapă este stabilirea formei sprâncenelor și trasarea formei acestora cu un creion dermatograf. Schița presupune o serie de măsurători ce solicită o mare parte din timpul întregii proceduri. Ulterior se începe tehnica propriu-zisă care necesită foarte multă atenție și îndemânare. Efectul sprâncenelor realizate cu ajutorul acestor proceduri persistă de la 3-6 luni până la 1-2 ani.
Tatuajele permanente sunt o altă formă de stilizare a sprâncenelor care, acum câțiva ani, era foarte îndrăgită de către doamne, însă acum sunt foarte puține persoane care mai apelează la această metodă. Motivele pentru care s-a renunțat treptat fiind multiple. În primul rând, ireversibilitatea procedurii și schimbarea permanentă a trendurilor le-au determinat pe cliente să nu mai apeleze la o astfel de procedură. De asemenea, apariția microbladingului și a micropigmentării le-a atras mai mult pe femeile dornice de a avea sprâncene bine definite. Aceste două proceduri sunt asemănătoare cu cea a tatuajului, însă prezintă mult mai multe avantaje: efectul celor două proceduri nu este permanent, aspectul acestora este mult mai natural, iar greșelile pot fi remediate.
Pentru persoanele nonconformiste care își doresc un look extravagant, există câteva modalități de stilizare a sprâncenelor mai puțin cunoscute. Spre exemplu, un trend apărut recent este cel al sprâncenelor cu aspect de pană. Trendul a plecat de la fotografia postată de make-up artista finlandeză Stella Sironen care a postat o fotografie cu machiajul ei colorat, holografic, asortat cu sprâncene bine stilizate, cu o cărare pe mijloc pe toată lungimea lor. Deși într-o postare ulterioară ea a recunoscut că totul a plecat ca o simplă glumă, ideea ei se pare că a fost foarte apreciată, astfel că Instagramul este plin de fotografii în care alte persoane au recreat look-ul sprâncenelor ei. Mai mult decât atât, sprâncenelor le pot fi atașate diverse accesorii precum paiete, câteva zale dintr-un lanț, sclipici sau, de ce nu, surplusuri de păr împletite.
Este arhicunoscut faptul că sprâncenele conturează trăsăturile unei persoane și sunt extrem de importante în aspectul facial. Atât la femei, cât și la bărbați, sprâncenele joacă un rol foarte important în conturarea expresivității și a profunzimii ochilor. Acestea pot avantaja sau nu o persoană în funcție de felul în care sunt îngrijite și de atenția care le este acordată. În zilele noastre fiecare problemă are o soluție, așa că important este interesul acordat. De asemenea, prețul procedurilor variază semnificativ, de la cele mai ieftine care constau în pensarea sprâncenelor și aplicarea look-ului clasic, până la cele mai scumpe, precum procedurile de microblading și micropigmentare și tehnica tatuajului permanent. În funcție de preferințele fiecărei persoane, dar și în funcție de recomandările specialiștilor, procedura va fi stabilită în conformitate cu forma feței, dar și cu forma și culoarea naturală a sprâncenelor.