Interviu cu Krisztina Horvat, Trainer internaţional şi proprietar francize Xtreme Lashes România şi Neyes Brows România
Au trecut aproape 10 ani de când a introdus pe piaţa din România primul brand de lux de extensii de gene şi a înfiinţat prima academie specializată în acest domeniu. Perfecţionându-se în America, a instruit sute de stilişti care au o carieră de succes și rezultate remarcabile. Urmărind trendurile internaţionale, de curând a revoluţionat stilizarea de sprâncene prin introducerea brand- ului global Neyes Brows. Astăzi ne povestește despre problemele apărute în domeniul extensiilor de gene: iritaţii şi alergii provocate de produse de calitate inferioară.
Trebuie să ne fie frică de aplicarea extensiilor de gene?
Krisztina: În prezent, apariția iritațiilor sau alergiilor a devenit aproape un lucru acceptabil în cazul purtării/aplicării extensiilor de gene, atât la cliente, cât și la stilistele de gene. Simptomele cauzate de alergii sau iritații sunt tratate cu diferite picături de ochi, medicamente antialergice sau măști speciale. Dar trebuie să știm că există și o altă soluție, una sănătoasă, ce nu implică medicamente sau alte ”accesorii”: secretul este un adeziv de calitate.
Cu un adeziv de grad medical, hipoalergenic, cu vapori scăzuţi, preferabil cu certificat ISO, putem preveni reacțiile dăunătoare pentru ochi și genele naturale. Studiile arată că la aproximativ 95% dintre clientele/ stilistele care își aplică extensii de gene sau lucrează cu un astfel de adeziv NU a apărut nici un fel de reacție negativă. Sănătatea trebuie să fie pe primul loc!
Care este diferenţa dintre un adeziv obişnuit şi cel cu care lucrezi tu?
Haideți să intrăm în detalii! Iritația ochilor și alergiile sunt două lucruri diferite. Desigur, ochii pot fi iritați în cazul apariției unei alergii, dar nu înseamnă că orice iritație este alergie. Un adeziv cu ingrediente mai agresive poate produce aburi mai puternici, ceea ce poate provoca unor cliente simptome precum ochi roșii, senzație de mâncărime, usturime, lăcrimare, etc. În cazul stiliștilor de gene, consecințele pot fi chiar mai serioase, deoarece aceștia inhalează vapori nocivi pe termen lung, astfel încât pot dezvolta în timp alergii foarte puternice.
Eu lucrez cu adezivul FlexFusion, care NU conține formaldehidă, iar datorită vaporilor scăzuți NU provoacă alergii (nici în cazul utilizării pe termen lung), iar clientele nu au niciun fel de disconfort în timpul aplicării sau după. Verificaţi dacă se simte mirosul adezivului de la o distanță de 20 cm. Doar să ai miros de câine de vânătoare, că altfel n-ar trebui să-l simți!
Despre alergii, în primul rând trebuie clarificat un lucru care se confundă des în lumea iubitorilor de gene: adeziv ANTI-alergic nu există, doar HIPO-alergenic!
Ce înseamnă acest lucru? Că minimalizează riscul de reacții alergice. La cliente pot apărea reacții alergice în general de la 3 componente de bază, pe lângă alte ingrediente: cianoacrilat,
latex, negru de fum. Deoarece cianoacrilatul este componenta de bază a oricărui adeziv de extensii de gene, persoanele care fac alergie la acest ingredient nu pot purta extensii de gene.
Deoarece într-un adeziv hipoalergenic este minimalizată utilizarea acestor ingrediente, iar cele utilizate sunt foarte bine prelucrate, șansele de a apărea o alergie sunt minime. De exemplu, adezivul FlexFusion Purple nu conține latex, formaldehidă, negru de fum, etc. Astfel, în afară de cianoacrilat ingredientele principale la care se pot dezvolta alergii lipsesc.
De asemenea, este foarte important să verificăm unde şi în ce condiţii a fost produs un adeziv. Adezivul FlexFusion® cu tehnologie Rapid Cure® a fost creat într-o unitate înregistrată de FDA (Food and Drug Administration) din SUA, specializată în adezivi medicali, făcându-l astfel fără indoială cel mai bun adeziv de cianoacrilat, având certificat de grad medical.
Un adeziv de calitate NU conţine formaldehidă şi este făcut cu aceleași proprietăți și ingrediente care se regăsesc în adezivele de calitate medicală. Adezivele de calitate medicală sunt utilizate de chirurgi pentru a închide rănile fără cusături.
Un adeziv de cianoacrilat complet „fără formaldehidă” nu există. Cantități foarte reduse de formaldehidă apar în mod natural pe măsură ce adezivul se degradează în timp. Nivelul de formaldehidă dintr-un adeziv de calitate înaltă nu este detectabil, deoarece este sub nivelul cel mai scăzut al testelor de laborator (HPLC/UV) care măsoară formaldehida.
Vaporii de formaldehidă, în cantități mici, nu prezintă riscuri pentru sănătate. În schimb dacă vă expuneți la o cantitate mare de formaldehidă, pot apărea reacții alergice la persoanele sensibile, iritații ale ochilor, nasului, gâtului sau a pielii, dureri de cap, tulburări de somn, ba chiar și crize de astm bronșic.
Sigur că un astfel de adeziv este mai costisitor, iar lipsa ingredientelor agresive duce la o sensibilitate a adezivului: în condiții neoptime sau în cazul îngrijirii neadecvate, genele pot cădea mai repede față de un adeziv mai dăunător. Un retuș la 3-4 săptămâni asigură gene frumoase constant.
Doar adezivul de extensii de gene poate produce iritaţii ochilor?
Nu. O aplicare incorectă poate provoca iritaţii sau alte probeme la ochi. În cazul în care se aplică o greutate prea mare pe gene, genele naturale se pot slăbi sau se pot rupe. Este la modă să lucrăm cu tehnici care oferă un volum extrem de mare, dar de multe ori nu ne gândim la consecinţe. Este foarte important să analizăm genele naturale, lungimea şi grosimea acestora şi în funcţie de acestea să alegem extensiile şi tehnica cu care lucrăm. Întotdeauna este mai frumos să lucrăm cu mai multe gene subţiri, decât cu extensii mai groase.
Îngrijirea de acasă a extensiilor de gene este la fel de importantă, deoarece în cazul folosirii produselor neadecvate pot apărea reacţii nedorite. Este responsabilitatea stilistelor de gene să educe clienta despre îngrijirea corespunzătoare a extensiilor de gene şi să le asigure produse speciale pentru ele.