RALUCA BUZDUGAN | Psiholog în formare
Ca profesionist în industria frumuseții, ai beneficiul de a fi mereu la curent cu ultimele produse apărute pe piață. Pentru a le folosi pentru clienții tăi, uneori este nevoie să le testezi mai întâi pe tine. În acest fel vei fi în dublu avantaj. În primul rând vei fi pregătit să asiști clienții pentru cele mai bune tratamente și, în al doilea rând, te vei bucura de răsfățul și investiția personală către o mai bună stare de bine.
Voi sunteți martorele și martorii multor inovații și descoperiri în domeniul îngrijirii pielii, conduse de o căutare neobosită a soluțiilor și ingredientelor rare și prețioase. Acestea ne permit să ne răsfățăm simțurile, să scăpăm de stres și să luptăm împotriva îmbătrânirii în moduri de neimaginat până acum.
Fie bem în fiecare zi o cafea, luăm micul dejun, mergem la sala de sport, citim sau vizionăm serialul preferat înainte de somn, toate sunt obiceiuri care ne construiesc în mod atât conștient, cât și inconștient, zilele.
Obiceiurile reprezintă o putere invizibilă care ne controlează viața. Cele bune ne amplifică puterea personală, iar cele proaste duc către degradare și ne fură energia. Astfel, obiceiurile sănătoase reprezintă cea mai bună investiție în noi.
Obiceiul pe care tindem să-l neglijăm cel mai adesea, este să ne îngrijim pielea și corpul. Din cauza ritmului frenetic al zilei, avem tendința să amânăm unele lucruri, pentru a le face doar când avem timp, deși știm că sunt utile și importante, iar de multe ori amânam chiar timpul pentru noi. Ceea ce ne face frumoase nu se vede doar în exterior, frumusețea vine și din interiorul nostru. Știți vorba aceea „corpul fizic este oglinda sufletului nostru”. Astfel, pentru a avea o viață interioară frumoasă, avem nevoie să ne îngrijim și partea exterioară, adică e nevoie să prețuim și să îngrijim corpul cum se cuvine.
Ritualurile de frumusețe, din cele mai vechi timpuri
Aproape orice fată și femeie are ritualul ei de frumusețe pe care îl urmează cu o oarecare regularitate, fie că este vorba de unul zilnic, săptămânal ori lunar. Ritualurile de frumusețe există din vremurile de mult apuse, iar unele s-au păstrat până în epoca modernă. Se spune că Cleopatra se răsfăța în băi cu infuzii exotice de șofran și miere, iar înainte de a dormi aplica o mască de aur pur, despre care se credea că îi întinerește pielea și îi păstra frumusețea. Ecaterina a I-a amesteca cea mai pură gheață cu uleiuri esențiale înainte de a o aplica pe piele. Împărăteasa Cixi, în China, aplica produse infuzate cu pudră de perle pentru a-i lumina tenul. Chiar și Elena din Troia ar fi îndeplinit cu ceremonie ritualuri de frumusețe care includeau utilizarea de ingrediente rare și rafinate, menite să glorifice pielea. Maria-Antoinetta l-a angajat pe parfumierul Jean-Louis Fargeon pentru a crea un parfum personalizat, parfum care a adus în minte spiritul și memoria lui Trianon, permițând reginei să poarte mereu cu ea parfumul grădinilor ei iubite.
Aceste ritualuri ale frumuseții nu s-au limitat la combaterea îmbătrânirii. În schimb, au fost o demonstrație de prestigiu și măiestrie, care au oferit momente de plăcere și relaxare.
De ce să-ți creezi un ritual de înfrumusețare?
Faptul că ne luam timp pentru noi înșine, înseamnă că ne reconectăm cu noi și cu corpul nostru, oferindu-ne un moment de liniște. În aceste vremuri în care trăim cu mare viteză, acest proces nu este întotdeauna ușor, mai ales când o femeie este și mamă și e nevoie ca ea să își cristalizeze atenția și pe copii. Cu toate acestea, uneori este nevoie doar de câteva minute în timpul unui duș, unei băi cu multă spumă, pentru a simți o bunăstare profundă și o seninătate care ne oferă o energie frumoasă pentru toată ziua. Este indicat să găsim ce ritualuri ni se potrivesc și să le urmam cât mai des, deoarece acestea nu sunt doar benefice pentru organismul nostru și sănătatea noastră, pentru estetică și frumusețe, ci și pentru starea de spirit și încrederea în sine, pentru amplificarea energiei feminine. Atunci când ne răsfățam trupul, fie că mergem la salon pentru manichiură și pedichiură, la coafor sau la masaj, învățam să ne apreciem, învățam să ne iubim, tocmai prin atenția și timpul prețios pe care ni-l acordăm nouă și trupului nostru.
De ce este atât de important că tu, cel care lucrezi în industria frumuseții, să fii un model pentru clienții tăi, în ceea ce privește îngrijirea corpului și a pielii?
- În primul rând, pentru că așa cum am menționat mai sus, ne onorăm pe noi și oferindu-ne acest timp, vom avea parte de relaxare. Ne vom simți mai încrezătoare, cu o energie mai bună și un tonus mai bun. Apoi, vom vedea rezultate. A face o rutină ocazional duce la o lipsă de rezultate. Pe măsură ce o facem cât mai des, începem să vedem rezultate. Astfel, ne va fi mai ușor să ne menținem rutina, ceea ce, la rândul său, ne vă îmbunătăți și mai mult starea pielii, a tenului și corpului. Consecvența declanșează un cerc virtuos, astfel încât în scurt timp va fi natural și esențial să ne facem această rutină a pielii. Practicarea unei acțiuni cu constanță și consecvență va integra acea acțiune în viața de zi cu zi, astfel încât ea devine devină naturală, la fel că și spălatul pe dinți în fiecare zi. În acest fel va fi greu să mergem la somn fără să ne demachiem sau să curățam bine tenul sau fără să simțim parfumul acelui ulei de corp pe care ne place să-l masăm înainte de a dormi. O rutină bună a tenului va deveni un moment de relaxare, atenție la gânduri, îngrijire de sine și spațiu personal.
- Pentru a ne simți mai încrezătoare și mai frumoase. Urmând o rutină simplă și eficientă de îngrijire a pielii, vom vedea treptat că pielea noastră beneficiază de ea. A avea o piele echilibrată și vitală, de multe ori ne mărește încrederea și ne face să ne simțim bine. Și atunci când ne simțim sigure pe noi înșine, strălucim. Frumusețea interioară și frumusețea exterioară se împletesc și se influențează reciproc.
Dacă nu ai încă o rutină de frumusețe, găsești mai jos câteva recomandări. Important este să îți acorzi câteva minute, în fiecare zi la început.
Fă mișcare. În general, când lucrezi la un salon, stai foarte mult timp pe scaun și nu reușești să faci prea multă mișcare. Mergi până la salon pe jos sau, dacă ai posibilitatea, pe bicicletă. Poate alergi după finalizarea programului sau faci 15 minute de pilates, yoga, zumba. Mișcarea este esențială pentru sănătate, pentru energie și tonusul corpului, așa că nu sări peste acest obicei.
Bea multă apă, simplă sau cu lămâie. Este foarte bună atât pentru ten, cât și pentru sănătate. Dormi suficient. Este foarte important pentru sănătate, atât pentru cea emoțională și cea fizică, în primul rând, și apoi pentru regenerarea pielii din timpul somnului.
Fă o baie cu spumă cel puțin o dată pe săptămână. Aranjează-ți cada și baia cu lumânări, uleiuri esențiale și pune multa spumă în cadă. Râmai acolo să te relaxezi, poate să asculți piesele preferate sau să citești o carte relaxantă. Pentru mine este important să apelez la specialiști si sa merg la salonul de frumusețe ca să-mi îngrijesc unghiile și tenul.
Ai grijă de părul tău. Apelează la colegele tale din domeniu pentru a-ți aranja părul, pentru un tratament facial sau corporal sau pentru manichiură. Și tu ai nevoie să fii răsfățată și să ai grijă de tine, așa cum ai de clientele tale.
Apelează la masaj. În timpul zilei sau săptămânii acumulăm multă tensiune în corp, iar prin masaj eliminam stresul, care afectează și frumusețea pielii. Atât din cauza alimentației inadecvate, a stresului zilnic, dar și din cauza poluării sau condițiilor aspre de mediu, în pielea noastră se aduna multe toxine, pe care avem nevoie să le eliminăm pentru a lăsa pielea să respire.
Tu ce ritualuri de frumusețe ai și ce altceva îți dorești să incluzi în rutina ta de frumusețe? Adică, cum vrei să iți îmbunătățești încrederea în tine, fiind în același timp și sănătoasă, si frumoasă?