Unghiile sănătoase au aspect neted și au o culoare consistentă. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, putem dezvolta denivelări verticale unghii mai casante decât în tinerețe. Acest lucru este inofensiv. Petele provocate de răni ar trebui să crească odată cu unghia.
Anomaliile – cum ar fi petele apărute din senin, decolorarea și separarea unghiilor – pot rezulta din leziuni ale degetelor, veruci virale (negi periunguali ), infecții (onicomicoză) și unele medicamente, cum ar fi cele utilizate pentru chimioterapie.
De asemenea, anumite afecțiuni medicale pot fi cele care schimbă aspectul unghiilor. Cu toate acestea, modificările unghiilor pot fi dificil de interpretat. Doar aspectul unghiilor nu este suficient pentru a diagnostica o anumită boală. Un medic va folosi aceste informații, împreună cu celelalte simptome și un examen fizic, pentru a pune un diagnostic.
În cazul în care clienta are oricare dintre aceste simptome, este nevoie să meargă la un medic:
- decolorare (dungi întunecate, dungi albe sau alte modificări ale culorii unghiilor);
- modificări ale formei unghiilor;
- modificări ale grosimii unghiilor (îngroșare sau subțiere);
- unghii casante;
- umflare sau roșeață în jurul unghiilor;
- durere în jurul unghiilor;
- unghie care se desprinde de piele.
Aceste modificări ale unghiilor pot fi cauzate de o varietate de condiții diferite, inclusiv următoarele:
Liniile lui Beau
Liniile pe care le putem observa pe unghie se numesc liniile lui Beau. Acestea pot fi un semn de malnutriție. Alte condiții care cauzează liniile lui Beau sunt:
- boli care provoacă febră mare, cum ar fi rujeola, oreionul și scarlatina;
- boală vasculară periferică;
- pneumonie;
- diabet necontrolat;
- deficit de zinc.
Clubbing
Clubbing este o afecțiune a unghiilor care se manifestă prin îngroșarea și curbarea în jurul vârfului degetelor, un proces care durează în general ani de zile. Acesta poate fi rezultatul unui nivel scăzut de oxigen din sânge și este asociat cu:
- boli cardiovasculare;
- boala inflamatorie intestinală;
- boli ale ficatului;
- boli pulmonare;
- SIDA.
Koilonychia
Koilonychia este atunci când unghiile au bordul liber ridicat și reliefat, ca niște linguri. În anumite cazuri, unghia este suficient de curbată pentru a reține o picătură de lichid. Aceasta poate fi un semn pentru:
- anemie cu deficit de fier;
- boala de inimă;
- hemocromatoză, o afecțiune hepatică care provoacă absorbția prea mare a fierului din alimente;
- lupus eritematos, o boală autoimună care provoacă inflamație;
- hipotiroidism;
- Boala Raynaud, o afecțiune care limitează circulația sângelui.
Leuconichia
Petele sau liniile albe neuniforme de pe unghie se numesc leuconichie. Sunt, de obicei, rezultatul unei traume minore și sunt inofensive – la persoanele sănătoase. Uneori, leuconichia este asociată cu o sănătate precară sau cu deficiențe nutriționale. Factorii pot include boli infecțioase, metabolice sau sistemice, precum și anumite medicamente.
Liniile lui Mees
Liniile lui Mees sunt linii albe transversale. Acestea pot fi un semn de otrăvire cu arsenic. Dacă există acest simptom, medicul va preleva mostre de păr sau de țesut pentru a verifica dacă există arsenic în corpul clientei.
Onicoliza
Poate cea mai des întâlnită problemă, onicoliza se produce atunci când placa unghiei se separă de patul unghiei și provoacă o decolorare albă. Acest lucru este cauza infecției, traumatismelor sau produselor folosite pe unghii. Atunci când există onicoliză, unghiile trebuie protezate. Alte cauze ale onicolizei includ psoriazisul și boala tiroidiană.
Pitting
Pitting se referă la mici depresiuni, sau mici adâncituri, în unghie. Este frecventă la persoanele care suferă de psoriazis, o afecțiune a pielii care provoacă pielea uscată, roșie și iritată. Unele boli sistemice pot provoca, de asemenea, pitting.
Unghiile lui Terry
Când vârful fiecărei unghii are o porține întunecată, clienta suferă de unghiile lui Terry. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza îmbătrânirii, dar poate fi cauzat și de insuficiență cardiacă congestivă, diabet, boală de ficat.
Sindromul unghiilor galbene
Sindromul unghiilor galbene se instalează atunci când unghiile devin mai groase și nu cresc la fel de repede ca de obicei. Uneori, unghiei îi lipsește o cuticulă și chiar se poate îndepărta de patul unghial. Acesta poate fi o cauză pentru:
- o malignitate internă;
- limfedem, umflarea mâinilor;
- revărsări pleurale, acumulare de lichid între plămâni și cavitatea toracică;
- boli respiratorii, cum ar fi bronșita cronică sau sinuzita;
- artrita reumatoidă.
Acestea sunt doar câteva dintre semnele unghiilor anormale. A avea oricare dintre aceste semne nu este dovada sigură a unei condiții medicale – doar un medic poate aprecia acest lucru. În multe cazuri, îngrijirea corespunzătoare a unghiilor este suficientă pentru a le corecta aspectul.