Bolile scalpului, cauze şi tratamente

Bolile scalpului, cauze şi tratamente

Există o serie de boli ale scalpului, unele asociate cu prurit (mâncărimi) sau cu sensibilitate crescută altele nu, boli care pot duce, în final, la căderea părului.

Luate în ordinea frecvenţei acestea sunt: dermatita seboreică, neurodermita sau dermatita atopică, psoriazisul, foliculita bacteriană, boli autoimune, tinea capitis, alopecia areata, trichotilomania, acneea cheloidă nucală, ş.a.

Cea mai frecventă problemă, dermatita seboreică, duce la formarea unor plăci de scuame la nivelul scalpului, în special în zona de margine a părului dar şi în zona retroauriculară(după ureche) sau între sprâncene, aripi nazale, piept sau pe spate. Această condiţie nu este în mod normal un motiv de alopecie dar persistând în timp şi asociată cu prurit sau cu scărpinatul repetat al pielii în zona respectivă poate cauza o reducere sau subţiere a firelor în zonele marginale.

Peste 30% din populaţie este afectată de această problemă care poate să se acutizeze în funcţie de anotimp, condiţii de stres sau anxietate.

Deşi nu vorbim despre o boală infecţioasă ci despre una genetică şi recurentă care se tratează cu diverse tipuri de şampon sau antiinflamatoare locale uşoare, este bine să cerem consilierea unui medic dermatolog, pentru că tratamentul se stabileşte pe termen lung şi, uneori, poate fi perceput de cei care suferă de această afecţiune ca fiind el însuşi un factor de stres!

Neurodermita este asociată cu mâncărimi localizate într-o anumită zonă, de obicei în mijlocul scalpului, deşi în timp suprafaţa se poate mări. Caracteristic este faptul că scărpinatul sau frecatul în mod repetat al zonei respective va duce la traumatizarea firelor de păr, care se vor scurta sau se vor rupe. Boala apare în contextul unui sindrom atopic existent şi trebuie tratată dermatologic iar consilierea medicală este, de asemenea, necesară pe termen lung. Tratamentul îl va prescrie medicul în funcţie de gradul de severitate a bolii iar acesta poate să includă emulsii pentru tratamentul local, uneori fiind necesar chiar un tratament antiinflamator injectabil sau medicaţie sistemică.
În momentul în care pruritul este combătut cu succes, părul va începe să crească din nou în zonele afectate.

Psoriazisul este o boală de piele asociată cu o reînnoire celulară accelerată din care rezultă apariţia unor plăci alb-argintii la suprafaţa pielii, în cele mai variate regiuni ale corpului. În cazuri mai rare poate fi afectat doar scalpul sau scalpul împreună cu unghiile.

Nu este de obicei asociat cu prurit şi nu duce la căderea părului. Uneori însă, chiar tratamentul psoriazisului, adică spălatul frecvent cu şampon, poate duce la deshidratarea firului de păr sau la pacienţii de culoare, la căderea părului. Acesta este şi motivul pentru care tratamentul acestei afecţiuni trebuie să se adreseze în primul rând rehidratării scalpului şi firelor de păr.

Foliculitele scalpului sunt afecţiuni inflamatorii ale foliculului pilos, ce pot apărea din motive infecţioase (bacterii) sau prin traume mecanice. Tratamentul trebuie să se adreseze direct factorului cauzal şi poate să fie unul antibiotic sau psihoterapeutic în unele cazuri.

În cazul căderilor de păr datorate bolilor autoimune cum ar fi Lupusul sistemic sau discoid, căderile de par sunt însoţite de febră, stare de oboseală, anemie, etc. Dacă boala sistemică este bine controlată medicamentos, căderea de păr este reversibilă dar poate să dureze aproape un an până când podoaba capilară se va reface complet. În cazul lupusului discoid însă, alopecia lasă de obicei cicatrici iar pilozitatea în acea zonă nu se va mai reface. Aici singura soluţie este recunoaşterea timpurie a semnelor clinice şi iniţierea unui tratament medical adecvat.

În final, tinea capitis, este o infecţie fungică foarte frecventă a scalpului. Această condiţie duce la formarea unor zone descuamate, (cu mâncărime), uneori bine delimitate sau chiar a unor formaţiuni nodulare, infecţioase şi roşii în diferite zone ale scalpului. Deşi este obligatorie începerea unui tratament local antifungic, în anumite cazuri este necesară medicaţie sistemică pentru a eradica complet infecţia.

Cabinet Dr. Sebastian Pop
Str. Povernei, Nr. 31-33, Ap. 5,
Sector 3, Bucuresti.
Telefon/Fax +40 21 317 24 40 ; E-mail: programari@e-dermatologie.ro
www.e-dermatologie.ro


Follow Us On Instagram