Premenopauza este perioada anterioara menopauzei – cea care pregateste corpul pentru aceasta noua etapa din viata unei femei. Debuteaza de obicei dupa varsta de 40 de ani si vine la pachet cu scadere treptata, naturala, a hormonilor sexuali – progesteron, estrogen si uneori si testosteron.
Etapa dureaza 5 pana la 10 ani si aproximativ 80% dintre femeile care traverseaza aceasta perioada pot experimenta o serie de simptome mai dificil de gestionat, precum: fluctuatii ale ciclului menstrual, care variaza intre a fi mai scurt sau mai lung, cu sangerari mai abundente sau dimpotriva, cu fluxul mult mai redus, bufeuri, oboseala, anxietate, ceata mintala sau kilograme in plus.
Strategiile pentru a face fata schimbarilor fizice si emotionale includ modificari in stilul de viata, mentinerea activitatii fizice constante si abordarea de tehnici de reducere a stresului.
Claudia Buneci, functional health coach si consilier de echilibru hormonal explica pe larg ce este premenopauza, care sunt simptomele si cum o putem gestiona corect.
Ce este premenopauza?
„Premenopauza este fereastra de timp pe care si-o ia corpul pentru a se pregati de etapa menopauzei si postmenopauzei – atunci cand ciclul menstrual se opreste definitiv. In aceasta perioada, progesteronul este primul dintre hormonii sexuali care intra in declin, urmat apoi, uneori la distanta de cativa ani, de estrogen. Aceste diminuari ale hormonilor sexuali au efect la nivelul intregului corp si pot provoca simptome neplacute pe care le asociem premenopauzei. Aceasta perioada normala din viata fiecarei femei incepe cu aproximativ 10 ani inainte de menopauza. Ea poate avea manifestari mai vizibile sau mai putin vizibile. Ideea este ca nu ar trebui sa vina cu un disconfort major in viata femeilor, pentru ca este un pas firesc.”
Pe langa varsta, exista si alti factori care pot declansa premenopauza. Acestia includ insuficienta ovariana prematura, afectiunile cronice de sanatate si indepartarea ovarelor fie pentru a reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer, fie pentru a elimina riscurile asociate endometriozei sau altor afectiuni.
Care sunt simptomele premenopauzei?
Simptomele premenopauzei pot fi atat fizice, cat si cognitive. Experienta fiecarei femei cu simptomele de premenopauza este diferita, inclusiv numarul de simptome pe care le are, cat de frecvent apar si cat de mult disconfort ii creeaza.
Printre simptomele posibile se numara: ciclul menstrual neregulat; sangerari abundente in timpul menstruatiei; bufeuri; transpiratie excesiva in timpul noptii; probleme cu somnul; disconfort in timpul actului sexual; probleme ale vezicii urinare; dureri musculare sau articulare; dureri de cap; palpitatii; modificari la nivelul pielii si parului; libido scazut; instabilitate emotionala (inclusiv schimbari de dispozitie care implica iritare, furie si tristete); anxietate (inclusiv probleme de a face fata situatiilor, agravarea fobiilor); depresie (inclusiv dispozitii mai scazute decat cele experimentate anterior si lipsa de motivatie); uitare; concentrare slaba.
La unele femei, simptomele premenopauzei sunt de scurta durata, dar pentru multe altele, ele pot continua multi ani, inclusiv in perioada menopauzei.
„Atunci cand observam ca ciclurile menstruale sunt mai scurte, ca incepem sa luam in greutate, ca libido-ul nu mai este asa cum era, oboseala este mai accentuata decat de obicei, ridurile se accentueaza, devenim mai iritate, mai irascibile, apar bufeurile si starile profunde de disconfort care pot lua forma de anxietate, de epuizare, de menstruatii haotice care incep sa vina la doua luni si apoi la doua saptamani, deja inseamna ca cel putin teoretic ne aflam intr-un stadiu mai avansat de premenopauza. Sau, de asemenea, asta ne poate arata faptul ca exista niste dezechilibre in corp, care fac ca aceste transformari firesti din aceasta perioada a vietii noastre sa fie resimtite mult mai intens. Dar in acelasi timp, in masura in care fac schimbari de stil de viata, chiar si aceste femei pot sa-si prelungeasca perioada pana la menopauza, pentru ca reusesc sa readuca linistea in corp”.
Stresul poate duce, de asemenea, la dereglari hormonale accentuate sau la premenopauza precoce, uneori chiar la 30 de ani. Un nivel ridicat de hormoni de stres, cum este cortizolul, duce la diverse probleme si simptome care sunt si ele asociate cu premenopauza. Asta deoarece nivelul ridicat de cortizol influenteaza glicemia, progesteronul si hormonii tiroidieni, iar corpul devine mai vulnerabil.
„Diferenta principala intre premenopauza si menopauza este aceea ca hormonii sexuali in menopauza nu mai sunt produsi de catre ovarele noastre, ci sunt produsi intr-o cantitate mult mai mica de catre glandele noastre suprarenale, daca acestea nu sunt epuizate. Asa cum se spune in medicina functionala, in perioada premenopauzei se face trecerea de la aceasta perioada in care ai putut procrea si care a fost centrata in jurul ovarelor, catre perioada menopauzei, care este centrata in jurul suprarenalelor. De aceea, este foarte important sa nu intram epuizate in menopauza si sa nu ne tinem suprarenalele ocupate pentru a produce doar cortizol si adrenalina. Este important sa lasam spatiu si resurse pentru a produce inclusiv estrogen si progesteron, care sunt niste hormoni de stare de bine, nu de supravietuire.”
Cum putem face fata simptomelor premenopauzei?
O abordare integrativa a sanatatii in premenopauza inseamna ingrijirea corpului, a mintii si a spiritului in aceasta perioada lunga de tranzitie. Practicile minte-corp ajuta la cresterea sanatatii si a bunastarii si pot contribui la minimizarea anxietatii, stresului si depresiei. Alaturi de exercitii fizice regulate, somn de calitate si o dieta antiinflamatoare, acestea pot ameliora simptomele si pot minimiza efectele secundare.
Iata cateva strategii de echilibrare hormonala pe care Claudia Buneci, functional health coach si consilier de echilibru hormonal, le-a testat si de aceea le recomanda cu incredere:
Gestionarea stresului: „In premenopauza femeile au nevoie sa isi faca timp pentru a avea grija de ele, daca isi doresc sa se simta in continuare bine. Este important sa ne amintim ca ingrijirea de sine este la fel de necesara ca si grija pentru familie si prieteni. Corpul raspunde la povestea pe care fiecare dintre noi si-o spune, asa ca este foarte important cum ne vorbim si ce ganduri hranim. Terapia de toate tipurile, plimbarile, dansul, intalnirile cu oameni dragi, rasul, bucuria sunt instrumente foarte valoroase pe care fiecare femeie ar trebui sa si le aduca constient in viata ei. In premenopauza corpul ne da semne, prin simptomele pe care le primim, ca este nevoie sa ne regandim si reorganizam felul in care ne traim viata.”
Mentinerea unui stil de viata activ: „Putem opta pentru orice tip activitati, antrenamente combinate cu miscarea cu plimbarile in aer liber pentru a beneficia si de lumina naturala. Incepem usor, chiar si 10 minute in fiecare zi si crestem treptat nivelul de activitate fizica. Exercitiile fizice ne pot ajuta sa controlam greutatea, sa dormim mai bine si pot ajuta de asemenea la prevenirea problemelor de memorie.”
Alimentatie sanatoasa: „Ceea ce mancam are un impact mai mare decat realmente constientizam asupra starii noastre de bine. Ca recomandari simple pot spune ca face o mare diferenta sa mancam alimente cat mai putine procesate, cat mai apropiate de forma lor naturala. O alimentatie echilibrata inseamna si o hrana variata, care furnizeaza, fara batai de cap, toti nutrientii de care avem nevoie. Mesele echilibrate, suficiente, dense nutritiv reduc poftele alimentare. De asemenea, ar fi foarte indicat sa renuntam la fumat si sa limitam consumul de alcool si cafea.”
Reducerea toxinelor: „Zilnic suntem expuse la sute de chimicale si vorbim aici de produse de make up, produse de ingrijire, la cele de curatenie, inclusiv detergentii de rufe sau de vase, la covoare, mobila in general, odorizantele de camera, toate acestea pot contine chimicale care interfereaza cu hormonii nostri. Aceste chimicale sunt unele dintre cauzele responsabile pentru dereglarile tale hormonale si se numesc xenoestrogeni. Aceste toxine care provin din mediul exterior, odata patrunsi in organism, se comporta asemeni estrogenului, dar nu au nici pe departe aceleasi beneficii. Ei afecteaza functionarea suprarenalelor, tiroidei, cantitatea de testosteron si echilibrul dintre estrogen si progesteron, ceea ce poate duce la dezechilibru hormonal general in corp. Din pacate nu putem evita definitiv expunerea la aceste toxine, dar putem limita accesul alegand produse de curatare organice, produse de ingrijire din ingrediente naturale si folosind cat mai putine recipiente din plastic.”
Premenopauza este un proces natural si pentru multe femei, aceasta noua faza a vietii vine cu provocari emotionale intense. Multe dintre simptomele premenopauzei sunt temporare si nu persista dupa menopauza. Cu toate acestea, unele dintre efectele asupra sanatatii ale scaderii estrogenului si progesteronului ( care nu sunt doar hormoni sexuali, ci au un impact puternic asupra intregii stari de bine), inclusiv predispozitia la boli cardiovasculare si neurodegenerative, raman pe parcursul vietii. Prioritizarea ingrijirii de sine, luarea in considerare a diferitelor optiuni de tratament, modificari aduse in stilul de viata si controale medicale regulate, ne pot ajuta sa minimizam sau sa gestionam aceste simptome si sa traversam cu succes aceasta perioada!