Mulți dintre noi petrecem un timp considerabil la birou, poate chiar mai mult decât acasă. Ca orice spațiu, locul în care muncim ne influențează și, implicit, ne afectează energetic. Energiile sunt legate de ciclul elementelor în natură (pământ, metal, apă, lemn, foc), așadar, rezultatul obținut prin practica Feng Shui este acela de a echilibra și a crea armonie în orice spațiu.
Facem un mic exercițiu? Transpune-te pentru o clipă la locul de muncă! Ce se întâmplă? Cu siguranță există un coleg de muncă care nu este suficient de productiv, un al doilea care se îmbolnăvește des, cel de-al treilea care are mereu chef de ceartă, și desigur, o a patra persoană care le face pe toate cu promptitudine și eficientă. Poți spune că toți acești colegi de muncă au un caracter diferit și atât. Dar dacă este ceva mai mult de atât?
Regula de bază în Feng Shui este că acasă, părinții vor dormi și vor petrece timp mereu pe cele mai bune energii, pentru că atunci când părinților le este bine, și copiilor le va fi la fel. La fel vom face și la locul de muncă! Întotdeauna liderul de echipa va sta pe cea mai bună energie de armonie umană, privind către o energie ce aduce prosperitate. De ce? Pentru că, cea mai importantă persoană este aceea care aduce idei noi, iar mai apoi coordonează subordonații pentru ca viziunea sa să prindă contur. Un lider apatic, bolnav, leneș, nu va putea da indicații bune subordonaților săi.
În Feng Shuiul clasic, cele mai bune spații, fie că vorbim despre birou, casă, spațiu comercial, sau orice alt spațiu, sunt considerate cele care au cât mai puține ziduri, mai exact – cele de tip open space. Energiile se opresc în primul zid sau perete, dar circulă prin orice fel de perete de sticlă, așadar această poate fi o soluție perfectă atunci când este necesar să separi anumite zone, dar să lași energiile să circule liber în întreg spațiul.
Energia anuală ce vine pe fiecare sector în parte al spațiului, și despre care puteți citi în articolul din luna luna februarie al revistei Jurnalul de Estetică, este a treia energie ca importanță. Primele două energii nu se pot descoperi decât printr-un calcul exact, iar acestea diferă de la un spațiu la altul.
Energia anuală aduce zona de Nord pe podium în 2023, cu cea mai bună energie pe care se poate sta și lucra. A doua zonă benefică este cea de Sud-Vest. Zonele cu cele mai multe obstacole sunt cele de Est, Sud-Est, Nord-Vest și Nord-Est în 2023. Tu pe ce energii stai? Dar superiorul tău?
Reguli de baza în Feng Shui
- Schimbă biroul
Atunci când simți că nu ai chef, putere, motivație, stare bună de sănătate, productivitate, pur și simplu fă schimb de birou cu altcineva – cel mai bine cu o persoană care are randament maxim în tot ce face la muncă. După aproximativ două-trei săptămâni, vei observa că tu vei începe să ai un randament mult mai bun, să te simți mult mai bine. Ce se întâmplă cu colegul? Performanță sa va începe să scadă, însă acest lucru nu îl va afecta semnificativ. Nu poți face această mutare? În acest caz, schimbă-ți poziția la birou, mutând scaunul în locul în care îți primești clienții sau partenerii de afaceri. Aceștia se vor așeza pe vechiul tău loc. Doar prin această mutare, ai schimbat energiile pe care stai și către care privești. Observă cu atenție tot ce se întâmplă timp de câteva săptămâni șu îți vei da seama dacă situația s-a îmbunătățit sau nu.
- Menține curățenia și ordinea pe birou
Un birou dezordonat îți va crea probleme în a rezolva sarcinile de serviciu. Încearcă să îți organizezi agenda scriind totul în calculatorul tău. Ordinea și curățenia trebuie să existe și în rafturile cu acte, chiar și pe podea. Un birou organizat îți va aduce o mai mare eficiență, productivitate mai bună, păstrând în același timp claritatea mentală.
- Decorează biroul în nuanțe cât mai discrete, dar variate
Fiecare culoare aparține unui element. Cum rolul Feng Shuiului este acela de a echilibra energiile prin susținerea celor benefice și anihilarea celor slabe, îți poți imagina că alegerea unei singure culori în decorarea întregului spațiu este cea mai neinspirată alegere pe care o poți face. Mai exact? Să spunem că ai o slăbiciune pentru alb și hotărăști ca pereții să fie albi, birourile albe, rafturile albe, scaunele albe, podeaua albă. Ai reușit să creezi un întreg spațiu cu energie de metal. Metalul aduce probleme legale, invidii, bârfe, probleme cu picioarele, iar acest spațiu va fi rece, neprimitor. Așadar, soluția potrivită este să folosești cât puțin din fiecare element.
- Investește într-un scaun de calitate
Din moment ce îți petreci atât de mult timp în șezut, cea mai bună investiție la birou este într-un scaun de calitate superioară – îți vei mulțumi mai târziu. Sănătatea trebuie să fie mereu pe primul loc. Nu uita că tu ești cea mai importantă persoană din viața ta!
- Adu echilibrul sau energia la birou difuzând uleiuri esențiale
Menta va revigora atmosfera, citricele vor aduce voie bună, iar cele emoționale vor echilibra stările de burnout.
- Nu așeza biroul chiar în fața ușii
Ușa este poarta principală prin care energia CHI întră într-un spațiu. Așezând biroul chiar în fața ușii, vei bloca orice energie care intră.
- Protejează-ți spatele
În Feng Shui, energia de armonie umană trebuie să te protejeze mereu din spate. Poți opta pentru un scaun directorial sau te poți așeza cu spatele la un perete sau la o plantă înaltă. Peretele poate fi unul din sticlă, despărțitor sau clasic.
- Respiră un aer curat
Știm cu toții că atmosfera la birou poate deveni uneori destul de încinsă sau alteori chiar monotonă. Plantele înalte și stufoase sunt binevenite, condiția esențială este ca acestea să nu fie tăioase, ascuțite. Dacă un copil s-ar juca lângă floare și ar putea să se rănească în frunzele acesteia, atunci cu siguranță nu este potrivită nici pentru birou. Încearcă plantele cu frunze rotunde sau ovale.
- Florile sunt mereu binevenite
Înfrumusețează spațiul în care lucrezi aducând flori superbe de sezon. În această primăvară poți opta pentru cele mai apreciate flori în Feng Shui: ghiocei, orhidee, crenguțe cu flori de cireș, lalele, bujori, narcise. Acestea sunt simbolul iubirii, fertilității, norocului, succesului. În plus, vor bucura ochii și sufletul oricărei persoane care le privește, datorită frumuseții, culorii și mirosului lor. În Feng Shui, florile uscate mențin energia stagnantă, deoarece sunt greu de întreținut. Dacă alegi să păstrezi flori uscate, așează-le într-o cutie închisă. Preferabil este să arunci florile atunci când acestea nu mai sunt într-o stare bună.
- Mesaje sau imagini motivaționale
Poți alege un singur perete pe care tu și ceilalți colegi de birou să vă lăsați unele sarcini de muncă, mesaje motivaționale sau pur și simplu un gând bun. Un sticker mare motivațional va da, de asemenea, o stare de bine tuturor.
- Iluminatul la locul de muncă
Lumina naturală este perfectă în orice spațiu, iar clădirea de birouri care are geamuri din sticlă este cea mai potrivită pentru activitatea de birou. Cum timpul petrecut aici este unul destul de îndelungat, va trebui să acorzi o atenție specială și iluminatului artificial. Sursa de lumina trebuie să vină din toate direcțiile (plafon, perete, podea) și să nu obosească ochiul. Geamurile trebuie să fie permanent curate.
- Apelează la un specialist
Oricât de mult ai vrea, informații generale precum acestea de mai sus nu te vor ajuta în totalitate. Așa că, cel mai important este să apelezi la serviciile unui specialist, la fel cum o faci când ai o problemă medicală. Energiile nu se văd, dar cu siguranță se simt!
Sper că aceste sfaturi să îți ușureze și eficientizeze muncă și nu uita: „O minte încuiată este precum o carte închisă, doar o bucată de lemn!”. Simte-te liber să îmi adresezi întrebări. Îți voi răspunde cu drag pe pagina mea de Facebook : FengShuibyCristina sau pe pagina de Instagram: feng_shui_by_cristina. Îți mulțumesc și te aștept cu drag și pe site, de unde poți achiziționa produse specifice: https://www.fengshuibycristina.com.
Consultant Acreditat Feng Shui și Coloanele Destinului
Vladimirov Cristina
Tel: 0747 551 005