Cum sa revenim in forma dupa sarbatori si sa ne pregatim pentru vara?

Strategii eficiente de la medicul nutritionist Serban Damian

Dupa perioada sarbatorilor pascale, multi dintre noi se confrunta cu cateva kilograme in plus, un rezultat firesc al meselor bogate in preparate traditionale. Desi am face orice sa scapam de ele, o scadere rapida in greutate duce la privarea organismului de nutrienti cheie, determinand aparitia starilor de oboseala, nervozitate si pofte incontrolabile. Insa, oricare ar fi obiectivele de slabire, pentru a mentine rezultatele pe termen lung, trebuie sa schimbam obiceiurile alimentare si sa avem activitate fizica regulata.

Medicul nutritionist Serban Damian ofera cateva strategii eficiente pentru a ne redobandi silueta si a ne imbunatati sanatatea prin alimentatie si exercitii fizice.

„A fi intr-un deficit de calorii consumand mai putine calorii decat are nevoie corpul tau este cheia slabirii.  Daca creati un deficit caloric prin reducerea caloriilor si cresterea activitatii fizice, probabil veti pierde aproximativ 2 kilograme pe saptamana. O rata sigura de pierdere in greutate este cuprinsa intre 1 si 2 kilograme pe saptamana. Unele persoane pot intampina mai multe dificultati in a pierde in greutate decat altele din cauza metabolismului scazut sau a problemelor tiroidiene. Standardul de aur pentru a determina numarul de calorii pe care corpul le foloseste pe zi si pentru a va testa metabolismul este testarea metabolica prin utilizarea calorimetriei indirecte. Testarea metabolica este importanta, deoarece este posibil sa aveti aceeasi varsta cu masuratori antropometrice similare ca prietenul dvs., dar aveti un metabolism diferit din cauza diferentelor de compozitie corporala, respectiv grasimea si masa musculara. Testarea metabolica determina rata metabolica in repaus sau RMR. Testarea cardiometabolica nu este o simpla investigatie medicala, ci o metoda de evaluare a performantelor fizice. In urma acestei investigatii fiziologice putem ajusta corect dieta si programul de exercitii fizice pentru a va atinge obiectivele de pierdere in greutate.”

Odata ce stiti cate calorii are nevoie corpul pentru a slabi in siguranta, aveti nevoie de un plan de dieta, una dintre cele mai bune modalitati de a ramane pe drumul cel bun.

Legumele de sezon: Aliatii sanatatii

“Primavara ne ofera o varietate mare de legume pline de nutrienti, care nu doar ca ne ajuta sa ne saturam, dar sunt si sarace in calorii. Spanac, salata verde, ridichii, loboda, castraveti, ceapa verde, usturoi verde, sparanghel sunt doar cateva dintre legumele de sezon pe care ar trebui sa le includem in dieta zilnica pentru un organism sanatos. Pline de fibre, nutrienti, vitamine si minerale, legumele pot fi cosumate crude sau gatite termic. Concentrati-va pe legumele fara amidon, deoarece au mai putini carbohidrati si calorii, dar ofera nutrienti si fibre cheie. Legumele fara amidon includ broccoli, sparanghelul, fasolea verde si verdeata cu frunze. Limitati consumul de legume cu amidon, cum ar fi porumbul, mazarea si cartofii, deoarece au mai multe calorii si carbohidrati si pot duce la cresterea in greutate daca nu sunt consumate cu moderatie.”, explica Dr. Serban Damian.

Carbohidratii buni – Sursa sigura de energie

Intr-un proces de slabire sanatos este important sa consumam alimente de calitate. Alimentele integrale nu numai ca au un continut mare de nutrienti esentiali pentru organism, dar ofera si multe alte beneficii pentru sanatate. O dieta sanatoasa consta din legume, carbohidrati, proteine slabe, vitamine, minerale, grasimi sanatoase si apa. „Majoritatea carbohidratilor ar trebui sa provina din cereale integrale. Inlocuirea carbohidratilor simpli cu cei complecsi este esentiala pentru a mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp. Optati pentru carbohidrati complecsi cum ar fi quinoa, orezul brun, ovaz, paine integrala sau paste integrale. Desi painea alba si orezul alb pot avea un continut similar atunci cand vine vorba de calorii, cerealele integrale au mult mai multe vitamine, minerale si fibre.

Leguminoasele: O sursa excelenta de proteine

Leguminoasele, cum ar fi fasolea, lintea si nautul, sunt bogate in proteine si fibre, contribuind la reglarea glicemiei si la controlul poftei de mancare. Sunt ideale in salate sau ca si garnitura. Proteinele pe baza de plante, sunt, de asemenea, surse bune de proteine slabe si sunt o optiune excelenta pentru dietele vegane.

Proteine de calitate: Baza unei diete echilibrate

“Includerea unei surse de proteine la fiecare masa ajuta la construirea masei musculare si la accelerarea metabolismului. Pestele, carnea slaba de pasare, ouale si produsele lactate slabe sunt optiuni nutritive excelente. Aportul de proteine ar trebui sa fie format din carne slaba din peste, piept de pui fara piele si piept de curcan fara piele. Atunci cand sunt consumate, proteinele au un efect termic, ceea ce inseamna ca atunci cand consumam proteine corpul foloseste calorii suplimentare pentru a le digera.”, explica Dr. Damian.

Hidratarea: Nu uitati de apa!

Apa este esentiala pentru buna functionare a organismului si pentru eliminarea toxinelor. Medicul recomanda consumul a cel putin 2 litri de apa pe zi, mai ales in perioadele de activitate fizica intensa.

Sportul in aer liber: Vital pentru corp si minte

Un antrenament zilnic este o componenta cheie a planului de slabire. Activitatile fizice precum alergatul usor, mersul alert sau plimbarile lungi sunt excelente pentru arderea caloriilor si imbunatatirea starii de spirit.  “Profitati de vremea frumoasa pentru a va misca in natura. Activitatea fizica va poate imbunatati, de asemenea, sanatatea mintala si poate ajuta la reducerea poftelor.“, recomanda nutritionistul.

Pentru a obtine suficiente vitamine si minerale, ar trebui sa consumati in jur de 5-6 portii de fructe si legume pe zi. Pentru a pierde in greutate, alegeti fructe cu continut scazut de calorii, cum ar fi fructe de padure, mere si grapefruit.

Pe langa aceste sfaturi practice, Dr. Serban Damian a lansat recent o platforma de cursuri de nutritie online, care poate servi drept un ghid detaliat pentru cei interesati sa-si imbunatateasca alimentatia si sa scape de kilogramele in plus. Cursurile acopera diverse teme, de la fundamentul unei alimentatii sanatoase, pana la strategii personalizate de slabire si mentinere.

„Revenirea la o greutate sanatoasa dupa perioada sarbatorilor este o provocare, dar cu disciplina si resursele potrivite, este perfect posibil sa atingeti obiectivele dorite. Platforma mea online cu cursuri de nutritie este dedicata tuturor celor care vor sa afle cum sa faca alegeri mai bune pentru alimentatia zilnica. Cursurile sunt pe cat de simple, pe atat de complexe, deoarece sunt recomandari practice pentru viata de zi cu zi, nu doar teorie, recomandari, menite sa va faca sa intelegeti cum sa va hraniti in concordanta cu nevoile corpului si cu modul sau de functionare. Veti aprofunda si deprinde bazele unei alimentatii corecte, sub forma unor principii pe care le puteti aplica imediat. Cursurile contin exemple si recomandari pentru situatii concrete. Asadar, fiecare pas conteaza in calatoria spre un stil de viata mai sanatos si mai activ.”

Asadar, inainte de a incepe, trebuie sa va stabiliti un obiectiv realist pentru o pierdere in greutate sanatoasa de 1-2 kilograme pe saptamana. Pentru acest lucru, trebuie sa faceti modificari permanente, dar aplicand schimbarile mai sus si incluzand activitatea fizica regulata in planul de slabire, monitorizarea aportului zilnic de calorii si consumul de alimente sanatoase, in cel mai scurt timp veti putea atinge obiectivele dorite.

Despre Centrul Medical Superfit

O echipa de specialisti cu pregatire solida in domeniu, ani de experienta si multa pasiune pentru ceea ce fac si care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent ca vrea sa slabeasca, sa devina mai sanatos sau sa se antreneze mai eficient. In cadrul centrului poti face investigatii medicale si sportive precise, pe baza carora se pot construi ulterior programe adecvate fiecarei persoane, cu sanse mai mari de reusita. Pentru sportivii amatori si profesionisti, specialistii pregatesc cele mai bune programe de nutritie, antrenament si refacere, astfel incat sa poata performa la capacitate maxima.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii in materie de testari fizice, antrenament si recuperare, unele dintre ele unice in Romania. Centrul dispune de echipamente moderne si metode specializate de abordare, pentru un organism in forma si pentru performanta in sport. Tot in cadrul Centrului Medical Superfit  ai la dispozitie inclusiv servicii de consiliere psihologica, pentru a-ti lucra nu doar corpul, ci si mentalul, cand vine vorba de motivare in sport, mancat echilibrat sau alte aspecte ce tin de starea de bine.

Daca sanatatea, echilibrul, recuperarea medicala ori performanta sportiva se numara printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ti trebuie ca sa le atingi.

Descopera programele si tehnologiile inovative pentru sanatate si echipa de specialisti, pe: https://www.superfit.ro/.

Date de contact – Str. Moise Nicoara nr. 20, sector 3, Bucuresti;

Telefon: 0722.616785; Email: contact@superfit.ro.


Follow Us On Instagram