“La nivel de autenticitate și profunzime foarte puține femei au grijă de ele”
Diana Tomescu, Cosmetician & Trainer Medica 120
Când și cum ai simțit atracția către cosmetică?
De mică o admiram foarte mult pe mama – o femeie modestă, dar foarte îngrijită. Deseori își aplica legume din gradina bunicilor pe ten și nu îi lipsea niciodată – țin minte și acum – laptele Doina. Iar dintre produsele de machiaj nu folosea decât un rimel, un ruj și o pudră pe care le aplica atunci când plecam undeva în vizită. Mă bucur că am moștenit foarte mult din tenul ei. Și eu mă îngrijesc cât pot de mult natural, nu uit niciodată să îmi fac ritualul meu de seară de demachiere și aplicare cremă de hidratare. Am admirat-o atât de mult pe mama, încât pe lângă iubirea pe care mi-a insuflat-o către cosmetică, mi-am dorit să învăț și eu cum pot face orice femeie mai frumoasă! Și mi-am dorit să contribui și eu la menținerea și îmbunătățirea frumuseții pe care Dumnezeu ne-a dat-o deja nouă, femeilor, și totodată să le ajut pe femeile de orice vârstă să aibă mai multă încredere in ele datorită unui ten îngrijit, pentru că nu-i așa? se zice ca fața noastră este oglinda sufletului. ☺
Spune-mi despre drumul tău profesional. Cum a început? Cine au fost cei care te-au ghidat în această meserie?
Datorită fiului meu care s-a născut cu mici probleme am fost nevoită să fac un curs de masaj ca să îl pot “trata” și acasă. Iar cei din comisie, văzându-mă cum lucrez, mi-au recomandat să urmez și cursul de cosmetică, deoarece au zis că ceea ce transmit eu prin mâini este foarte benefic și pentru ten. Așa am decis să fac și curs de cosmetică acum 16 ani, când mi-am început practic cariera în acest domeniu. În acești 16 ani mi-a plăcut mereu să experimentez, să adaptez tratamentele, să combin cremele și uleiurile, măștile la tipul de ten al persoanei pe care o aveam în față, astfel încât am personalizat de fiecare dată procedura și materialele folosite. Și de-a lungul întregii perioade de dezvoltare care încă are loc – pentru ca și azi învăț zilnic și mă documentez legat de cele mai noi tehnici și produse revoluționare – am avut mai mulți “maeștri” pe care i-am urmărit. Nu aș vrea să dau neapărat nume, dar pot spune că m-am inspirat foarte mult din ceea ce fac și din piața internațională: Franța, Italia.
Astăzi ești trainer și inițiezi la rândul tău alte persoane în această meserie. Care au fost pașii de la cosmetician la trainer? Povestește-ne prima ta experiență ca trainer.
Da, astăzi sunt și trainer și îmi place foarte mult să împărtășesc din experiența mea acumulată de peste 16 ani. De fiecare dată, la cursurile de perfecționare pe care le susțin la Medica 120, împărtășesc chiar și secretele pe care eu le-am învățat fie de la alți traineri, fie pe care le-am descoperit singură, lucrând cu și pentru oameni. De la cosmetician la trainer a fost o tranziție normală aș zice eu, acum 8 ani – pentru că sunt trainer deja de 8 ani. Atunci când acumulezi foarte multă experiență și ai și deschiderea de a da mai departe ceea ce ai învățat, lucrurile vin de la sine, mai ales când iubești ceea ce faci.
Legat de prima mea experiență ca trainer, îmi aduc aminte ca și acum, de un seminar la Brașov unde am mers pentru a susține partea de demonstrație, partea practică. Însă colega care ar fi trebuit să susțină partea teoretică nu a mai ajuns, așa că am fost pusă în fața faptului împlinit, ajungând astfel să susțin eu și partea teoretică a seminarului, și cea practică. Am avut foarte multe emoții, pentru că era prima dată când vorbeam în public. Iar la finalul seminarului (la care au participat peste 40 de persoane) nu mă așteptam să aud că au fost dezamăgiți că timpul alocat prezentării mele a fost prea scurt. Asta mi-a dat încrederea că pot împărtăși experiența și expertiza mea și pot “crește” și eu oameni frumoși și pricepuți – în calitate de trainer.
Care este procedura ta cosmetică preferată dintre toate pe cele care le practici și de ce?
Pot spune fără doar și poate că este tratamentul facial. De ce? Pentru că tratamentul facial pe care eu îl fac în cabinetul meu (pe care eu îl numesc “micul meu laborator”) este personalizat în funcție de fiecare clientă în parte. Toate tratamentele pe care eu le fac sunt de la zi la zi, de la clientă la clientă, diferite și îmbunătățite. Niciodată nu aplic același tratament pentru o clientă sau nu urmăresc un anumit manual de proceduri. Tot timpul fac fel de fel de combinații și poate o sa râdeți când vă spun asta, dar eu chiar mă “sfătuiesc” cu tenul clientelor mele, întreb și clienta cum s-a simțit după tratament. Și în primul rând, înainte de a se așeza pe pat, eu întreb clienta care sunt așteptările ei după tratamentul efectuat. De exemplu: să aibă un ten mai luminos, pentru că poate participa la un eveniment important, să își curățe tenul, deoarece îl simte încărcat pentru că a folosit un machiaj foarte complex – valabil pentru persoanele care lucrează în domeniul video/televiziune. Așadar, așa cum noi suntem persoane diferite și avem un ADN propriu, așa tratez și eu fiecare ten și fiecare clientă. Tot ceea ce fac, fac cu foarte multă pasiune și iubesc tare mult fiecare zi petrecută la mine în “laborator”.
Sunt multe femei care consideră un tratament facial sau corporal o plăcere, un mod de a se răsfăța și nu o necesitate. De aceea, apelează destul de rar și nu periodic. Ce crezi că au nevoie aceste femei pentru a înțelege importanța și necesitatea îngrijirii pielii?
La nivel de autenticitate și profunzime, cu adevărat foarte puține femei au grijă de ele și ca urmare a sistemului educațional în care trăim și am trăit, deoarece se consideră că doar femeile care au bani merg la cosmetică și au grijă cu adevărat de ele. Lipsa de autenticitate rămâne însă, pentru că în zilele noastre se pune foarte mult accent pe imagine, pe a da bine, “să vadă lumea”, nu pe a te îngriji tu autentic, femeia. Bineînțeles că există și excepții, dar asta este dinamica pe care eu am observat-o în piață și cumva eu încurajez femeia, prietenele din jurul meu să își facă timp pentru ele.
Sunt foarte multe femei care acum vin la mine și îmi spun “a venit timpul să mă ocup și de mine”. Nu știu din ce cauză, probabil din lipsa de valorizare, dar eu mă bucur tare mult de această modificare de percepție. Și am observat că în ultima perioadă, femeile se împart în două categorii: pe de-o parte femeile care vin asumat că au realizat că nu au avut grijă de ele până acum, s-au neglijat și nu și-au acordat timpul necesar pentru ele. Și a doua categorie sunt cele care țin la “imagine”, care nu fac ceva pentru ele cu adevărat, nu o fac pentru a se simți bine in pielea lor, ci pentru acel “a da bine” și nu vin cu deschiderea din interior.
Care sunt cele mai mari greșeli pe care le putem face atunci când vine vorba de îngrijirea tenului și a pielii în general?
Foarte multe persoane au tendința să caute informații pe internet atunci când este vorba de îngrijirea pielii și a tenului acasă, necunoscând ce tip de ten au și achiziționând produse neadecvate. Este foarte important să ne adresăm unui specialist, să cerem sfaturi despre tenul nostru și despre produsele pe care să le folosim acasă și să învățăm care este rutina corectă. În niciun caz să nu încercăm să facem extracții acasă, pentru că putem provoca infecții la nivelul țesutului, iar tenul poate rămâne cu cicatrici. Un alt aspect foarte important este să folosim creme de protecție solară pe toată perioada timpului, nu numai vara. Este o altă greșeală pe care o facem, gândindu-ne că o cremă de protecție solară o putem folosi doar pe perioada verii. Ea trebuie aplicată pe toata perioada anului pentru că soarele este foarte puternic, mai ales când mergem la schi, chiar și în mașină, prin parbriz, razele soarelui sunt foarte puternice și trebuie să ne protejăm.
Ce trucuri ne poți învăța pentru a ne menține tenul tânăr și sănătos, trucuri pe care le-am putea aplica și singure, acasă?
În primul rând încep cu rutina de seară, care este foarte importantă. După ce am îndepărtat machiajul în mod corect, dar în niciun caz cu apă de la robinet și săpun, putem folosi o apă termală sau o apă cu albăstrele sau chiar și un ceai de galbenele pregătit în casă. Este foarte greșit să folosim apă de la robinet, pentru că aceasta agresează foarte mult tenul, fiind foarte dură.
Ca o rutina, seara neapărat trebuie aplicată o cremă adecvată tipului de ten, în timp ce facem un masaj foarte ușor al tenului, cu mișcări ușoare. Dar niciodată înainte de a aplica o cremă, deoarece crema hidratează foarte bine și conferă elasticitate tenului, și atunci masajul este mult mai benefic.
Un alt aspect foarte important legat de păstrarea produselor cosmetice: ele nu trebuie păstrate la frigider decât dacă acest lucru este menționat pe etichetă. De ce? În momentul în care noi o scoatem de la frigider, de la temperatură rece, în contact cu temperatura camerei se produce un condens în capac, care ulterior se scurge în cremă și astfel crema își pierde din proprietăți. Este un truc pe care foarte puține persoane l-au reținut. “La rece” înseamnă în dressing, pe hol unde este întuneric și, evident, mai rece. în niciun caz în baie sau pe noptieră unde este prea cald.
Despre hidratarea buzelor vă mai spun un truc, deoarece foarte multe cliente mă întreabă ce putem să folosim în afară de strugurel. Secretul este: serul sau crema de ochi, deoarece sunt foarte hidratante.
În această perioadă pandemică în care ne spălam și dezinfectăm foarte des mâinile, este foarte important să le hidratam cu o cremă mai grasă. Ca truc: în timp ce stăm la TV ne putem da pe mâini cu o cremă hidratantă de câteva ori până intră foarte bine în piele, le învelim cu o folie alimentară și apoi cu un prosop și le ținem așa 30 minute. Recomand o cremă de galbenele, caise sau migdale, pentru că sunt hidratante și binevenite în această perioadă.
Care este interesul româncelor pentru procedurile cosmetice în acest context pandemic? Ce s-a schimbat în domeniul cosmeticii, odată cu declanșarea pandemiei?
Eu am observat într-adevăr că, în ultima perioadă, odată cu pandemia, solicitările au crescut și asta vine de la nivel subtil, de la nivel emoțional. Îngrijirea este un fel de refugiu, pentru că femeile vin să se simtă bine, în siguranță. Și cumva, înainte de pandemie, când ritmul vieții era mult mai accelerat, ele nu își acordau acest timp pentru că erau prinse în diferite activități: serviciu, copii, familie. Iar acum simt nevoia să aibă grijă mai mult de ele, de interior, cât și de exterior. Solicitările au crescut, de asemenea, și odată cu obligativitatea purtării măștilor, deoarece tenul reacționează cu masca și o percepe ca fiind ceva intruziv și agresiv, apărând astfel și alergiile.
Cum a fost pentru tine din punct de vedere profesional această perioada, din martie până în prezent?
A fost o mare provocare și pentru mine. Am avut și eu frici la început, pentru că nu știam ce o să fac cu activitatea. Primele două luni cât a fost închis, totul mi-a fost foarte dificil pentru că nu știam încotro să o iau, pentru că de aici îmi câștig existența. Teama de ce-o să se întâmple, eu ce o sa fac? Dar m-au surprins foarte tare clientele care fac tratamente la nivel autentic și mă sunau să mă întrebe ce să își facă acasă, ce tratamente și, deși nu ne vedeam, am putut să le susțin chiar și de la distanță.
Ce faci pentru evoluția ta profesională?
Învăț zi de zi din experiența mea personală, alături de clientele pe care le tratez, dar pot spune în primul rând că îmi ascult sufletul, pentru că, de cele mai multe ori, el îmi spune care este starea clientei din fața mea și de ce ar avea nevoie. Și un masaj facial, credeți-mă, ne scoate și din cele mai neplăcute situații în care ne-am afla. Masajul relaxează, potențează crearea de idei. Lucrul cu mâinile este creator.
Și totodată sunt o persoană foarte comunicativă și sociabilă și îmi place idea de comunitate, este o altfel de susținere, pe care o acord de mai bine de un an pe un grup de Facebook pe care l-am creat. De aceea, din dorința de a contribui și mai mult și de a duce mai departe idea de comunitate, împreună cu mai multe prietene voi mai construi un alt grup în care vom împărtăși, vom comunica permanent și eu voi da sfaturi de frumusețe pentru că, pentru mine ceea ce fac este o pasiune, mult mai mult decât un job. Așa că stați cu ochii pe pagina mea de Facebook – Diana Tomescu Trainer Medica 120 și noul Grup de Facebook ce va fi lansat în curând.