În această ediție m-am gândit să-ți vorbesc puțin despre curaj. Atât cât îmi permite spațiul . Și poate că te întrebi ce legătura are toamna, de am menționat-o în titlu. Ei bine, mă refer la acest anotimp pentru că, odată cu apariția acestei ediții, au trecut trei ani de când suntem împreună în această formulă editorială. Trei ani de când eu am avut curaj!Da, azi vorbim despre curaj! Și despre frică, bineînțeles, că nu pot exista separat.
Curajul, atât de des întâlnit acest cuvânt în vocabularul nostru, în orice formă a lui – curaj, curajos, curajoasă – și uneori atât de greșit înțeles.
Mulți dintre noi am crescut cu ideea că a avea curaj sau a fi curajos înseamnă să nu-ți fie frică. Și încă sunt oameni care cred acest lucru, care cred că dacă ai curaj, nu simți frică. În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Curajul nu poate exista fără frică. Pentru că altfel nu ar mai fi curaj. Ar fi orice altceva, mai puțin curaj. Exact așa!
Mai este și varianta conform căreia considerăm că a avea curaj este nevoie să îți învingi teama. Ca într-o luptă. Și, uneori, exact așa procedăm: ajungem să ne luptăm cu frica, lucru care ne consumă foarte multă energie și ne poate face să ne simțim epuizați.
Pe lângă cele două idei de mai sus despre curaj, pe care le știm cei mai mulți dintre noi, mai este încă una, conform căreia curajul e ceva extraordinar, că oamenii curajoși fac lucruri excepționale. Uneori așa este, dar alteori, să ai curaj presupune să faci orice lucru, mărunt chiar, de care ți-e frică.
Mecanismul este următorul: într-o situație care ne sperie, apare frica. Tot atunci apare și nevoia de curaj. Așa cum spuneam mai sus, nu poate exista curaj fără frică. Iar tot ce ai de făcut într-o astfel de situație este doar să mergi înainte. Să conștientizezi frică, să o lași să fie, să mergi exact în direcția ei.
Bine, poți lăsa frica și să te domine. Dar asta ar însemna să nu mai obții ceea ce îți dorești, să nu mai ai parte de experiența de „dincolo de frică”, să nu evoluezi. Și cine și-ar dori asta?
Tu unde ai nevoie de curaj sau, aceeași întrebare, pusă altfel: ție de ce ți-e frică?
Ștefania Ardelean