Faci față sau… trăiești?

Oare ce gânduri ți-au trecut prin minte când ai citit titlul? Ai răspuns la întrebare automat sau doar ți-am trezit curiozitatea pentru a afla la ce mă refer?

„Fac față sau am făcut față”… eu cred că fiecare dintre noi a rostit cel puțin o dată în viață această expresie sau o formă asemănătoare ei. Nu, nu este vreo teorie care stă la baza acestui text, ci doar o perspectivă proprie asupra modului în care ne trăim viața, perspectivă care pleacă de la această aparent banală expresie.

Înainte de toate, vreau să subliniez că nu văd nimic greșit sau rău în a face față în anumite momen­te din viață. Cred însă că poate fi foarte dăunător atunci când în cea mai mare parte a timpului facem față, uitând să trăim cu adevărat.

A face față este o expresie care este văzută într-o nuanță destul de pozitivă. Pentru că, dacă ai făcut față unei anumite situații, înseamnă că ai trecut, cât de cât, cu bine prin ea. Cumva, ai reușit! Cu efort, cu energie, poate chiar durere ori suferință, dar… ai reușit, iar asta este tot ce contează! De aceea, mulți oameni folosesc deseori această expresie cu mân­drie.

Dar ce se întâmplă, de fapt?

Atunci când facem față, răspundem într-un anume fel într-o situație pe care nu o putem controla. Cum spuneam mai sus, cu efort, cu energie, cu emoții, du­rere etc. Până aici nimic în neregulă, dar când ai par­te zilnic de situații cărora le faci față, atunci aș putea spune că e o problemă. De ce? Pentru că da, există, într-adevăr, situații pe care nu le putem controla, dar sunt mult mai rare decât am putea crede. Dar mai sunt situațiile pe care credem că nu le putem controla (când în realitate nu este așa), iar acestora suntem nevoiți să le facem față, plătind prețul zilnic cu resurse fizice și psihice, când le-am putea schim­ba pur și simplu.

A face față nu-i o metodă potrivită pe termen lung pentru o viață împlinită. E vremea să renunțăm la a mai face față și să alegem să trăim. Ce spui?

Tu… acum faci față sau trăiești?

Ștefania Ardelean


Follow Us On Instagram