Estetica în procesul de transformare personală, de vorbă cu mine

Dacă acum aproximativ nouă ani scriam aici, în Jurnalul de Estetică, articole de beauty din domeniul manichiurii, revin acum cu drag să scriu despre o altfel de frumusețe numită „neurografică”, o tehnică de transformare personală și de obținere a rezultatelor dorite prin desen.

E atât de transformatoare tehnica aceasta, încât mie mi-a delimitat viața în două, mă raportez la mine înainte și după neurografică, chiar și prenumele l-am schimbat – dacă înainte m-am prezentat Ligia timp de 45 de ani, acum sunt Patricia.

Am gândit această prezentare a tehnicii revoluționare numită neurografică ca pe un dialog sau interviu între vechea și noua „eu”, între „mine” înainte și după descoperirea desenului neurografic, pentru a veni și cu exemplele personale de transformare, simțite pe pielea mea, deoarece consider că acestea sunt cele mai autentice.

Ligia: Ce este, de fapt, neurografica?

Patricia: Neurografica s-a născut în Rusia, este arta schimbării pozitive, având la bază un buchet de științe: psihologia, filosofia, sociologia, neurofiziologia creierului, neurocercetarea bionică, terapiea Gestalt, NLP, coachingul analitic, arhitectura, toate acestea combinate cu filosofia artei.

Neurografica poate fi instrumentul prin care îți transformi realitatea după placul tău, îți oferă libertatea de a interveni în realitatea ta atunci când simți, ai posibilitatea de a pune orice problemă din viața ta pe foaie și a găsi soluția potrivită, e o tehnică care nu are restricții de vârstă, nu necesită abilități artistice, doar dorința de a trăi fericit, sincer și autentic.

Ligia: Cum a reușit neurografica să mă „înlocuiască”?

Patricia: S-a întâmplat chiar de la primul desen, când am lucrat pe tema sănătății, iar furia descărcată de mine pe foaie a fost întocmai semnătura care conținea prenumele „Ligia” și acela a fost momentul care m-a trezit oarecum, mi-a dezmorțit sufletul, care până atunci era burdușit de emoții înghețate și neexprimate, ținute prizoniere de mintea rațională.

Pașii de desen specifici neurograficii sunt asemenea unei călătorii în interiorul tău, pornind de la mintea conștientă, care e pusă pe pauză, pentru că intri adânc în subconștient și inconștient, de unde scoți esența ta divină, acea comoară ascunsă acolo de vremuri îndelungate și astupată cu tipare preluate, credințe moștenite și limitări impuse.

Ca un exemplu comparativ, te poți  gândi la minerii care coboară în subteran, de unde scot cărbune, pe care apoi îl transformă în diamant.

Ligia: Bine, dar cum păcălești mintea?

Patricia: Pentru mine, neurografica a fost ca o bombă care mi-a explodat mintea prea rațională și, astfel am descoperit emoțiile, de care nu eram conștientă, pentru că am funcționat 80% doar pe mental și 20% pe emoțional. Și, când toate emoțiile stocate de-o viață au ieșit la suprafață, am fost copleșită dar, desenând și lucrând cu mine, am reușit să aduc echilibru în viață.

Ligia: Păi, am funcționat minunat numai cu mentalul, totul mergea ca pe roate!

Patricia: Da, am fost ca un robot, mereu la dispoziția celorlalți, fiecare deținea telecomanda și apăsa doar butonul ca să îl servesc amabil și tăcut. Deși de multe ori aș fi vrut să fac altfel, mintea-mi dicta acțiunea, asta în detrimentul meu, adunând o grămadă de frustrări. Acum știu să mă prioritizez, simt și accept ce îmi face bine și îmi permit să refuz oferte din complezență.

Ligia: De ce anume ai nevoie pentru tehnica asta cu nume interesant?

Patricia: Neurografica necesită un marker, o foaie de desen, creioane colorate sau carioci. 

Ligia: Dar tu nu știai să desenezi, cum ai ales neurografica?

Patricia: Așa-i, nu eram bună la desen nici în școală, dar asta e fain la această tehnică, că nu trebuie să știi să desenezi, pentru că ceea ce pui pe foaie e doar realitatea ta, ceea ce vine din interiorul tău, adică tu pui pe foaie ceea ce este în creierul tău, deoarece mâna este ca un transmițător al creierului.

Neurografica este o practică de gestionare a sentimentelor, emoțiilor și gândurilor noastre, care au un impact semnificativ asupra modului în care se desfășoară viața noastră.

Vezi tu, uneori ne așteptăm ca alții să ne înțeleagă, dar noi nu ne înțelegem întotdeauna pe noi înșine. Așa că, vine neurografica care ne ghidează spre conștiința de sine.

Ligia: Și de unde știi ce să desenezi?

Patricia: Aici intervine specialistul certificat în neurografică, care îți ghidează pașii desenului în funcție de tema pe care dorești să o desenezi. Fiecare desen este diferit, este abstract, este în funcție de tema aleasă și de momentul tău, pentru că realitatea ta este diferită la fiecare pas. Un desen neurografic te poartă prin gândurile tale, te coboară în subconștient și te scoate din zona ta de confort pentru că te pune să gândești altfel decât ai făcut-o până acum.

Ligia: Sunt și reguli în neurografică?

Patricia: Este un alfabet, format din cinci elemente: linia neurografică, armonizarea, cercul, triunghiul și pătratul. Linia specifică neurograficii este acea linie inspirată din natură și are un traseu neașteptat și necunoscut de mintea umană. Ca exemplu, uită-te la rădăcinile copacilor, la crăpăturile pământului sau ale peretelui, la arterele noastre sau la trasarea norilor pe cer… acestea au inspirat autorul neurograficii. Trasând aceste linii, se nasc intersecții care necesită armonizare, obținând astfel o rețea neuronală asemănătoare cu cea a creierului.

Ligia: Cum se realizează linia neuronală și de ce e atât de importantă?

Patricia: Cu markerul pe foaie, lași mâna să alunece ușor și faci o linie așa cum nu ai mai făcut-o niciodată în viața ta. Împreună cu markerul și linia, construim noi rute de la zero, explorăm zone în care neuronii noștri nu s-au conectat încă și descoperim oportunități nevăzute anterior. Asta e ideea, să nu faci acele linii învățate, care sunt ca niște tipare repetitive, ci să pui mintea pe pauză și să lași mâna să imite natura. Liniile trasate astfel, sunt de fapt proiecția gândurilor noastre, așa că e indicat să lași gândurile libere să inunde foaia, ca să te scufunzi într-o meditație cu ochii deschiși.

Ligia: Dar armonizarea?

Patricia: Pasul desenului în care începi să armonizezi intersecțiile liniilor neuronale este de fapt o scufundare în adâncul subconștientului tău. Aici simți emoții, ai trăiri, vin amintiri pentru că îți cobori în suflet și scoți de acolo ceea ce vezi că te ajută în rezolvarea temei tale. Cu cât îți dai mai mult voie să cobori în adâncul sufletului, unde e liniște, pentru că egoul se dizolvă în subconștient, cu atât te înalți spre țelul tău.

Ligia: Și figurile geometrice, cerc, triunghi și pătrat, ce rol au?

Patricia: Deoarece creierul reacționează la simboluri, cu ajutorul lor reprezentăm în desenul nostru resurse, acțiuni, activități și soluții. Astfel, aducând pe foaie figurile potrivite, îi transmitem creierului informația noii noastre realități, care reprezintă oglindirea transformării pe care noi o dorim și spre care facem pași în viitor.

Ligia: Ai menționat creioanele colorate și cariocile, ce faci cu ele?

Patricia: Pasul din desen când colorezi, este, de fapt, integrarea ta în mediul social împreună cu tema desenului, când aduni idei din realitatea ta și le dai valoare prin culoare. Pe lângă faptul că înfrumusețezi desenul, îi transmiți și creierului că legătura dintre tine și tema ta este acum mai închegată și pregătită să fie împărtășită cu ceilalți.

Ligia: Cu ce te-a ajutat pe tine neurografica?

Patricia: M-am descoperit pe mine, mi-am canalizat atenția înspre interior, am descoperit că am emoții și că le pot exprima în folosul meu. Astfel reușesc să stabilesc un echilibru între mental și emoțional.

Apoi, cunoscându-mă pe mine însămi, am reușit să îmi găsesc drumul în viață, să știu ce îmi place și să aleg binele meu. Am încredere în mine și mă respect, am curaj să accept noul și să mă bucur cu o curiozitate inocentă.

Mi-am depășit frici și credințe limitative, am înțeles trecutul, făcând pace cu el și luându-mi de acolo resursele utile pentru a trăi în prezent și a aspira la obiective îndrăznețe a căror efecte le culeg deja.

Mottoul meu, după care mă ghidez în viață, acum este acesta: fac ce vreau, când vreau, unde vreau, așa cum vreau, cu cine vreau, atât cât vreau. Eu consider că asta înseamnă să trăiesc autentic și în armonie cu mine însămi.

Și, pentru că neurografica a devenit și primul hobby din viața mea, am gândit propria metodă, NeurografiGia, cu care doresc să ghidez oamenii înspre cunoașterea de sine.

Ligia: Îmi place „NeurografiGia”, pentru că are o bucățică din mine. Dacă cititorii vor să se cunoască pe ei înșiși, cum procedează?

Patricia: Cititorule, accesează gratuit pagina https://patriciazele.ro/ și vei primi șapte episoade în care detaliez pașii desenului cu videouri demonstrative, spun povestea parcursului meu în viață – înainte și după neurografică – cu exemple concrete, detaliate, iar cireașa de pe tort e un exercițiu practic de diagnosticare a relației tale cu tine.


Follow Us On Instagram