Cât de mult te placi atunci când te uiţi în oglindă? Crezi că alţii arată şi se simt întotdeauna mai bine decât tine sau ţi se par mereu mai fericiţi?
Antonia Rondelli
Beauty Consultant
Consilier Dezvoltare Personală / Trainer NLP
Stima noastră de sine poate fi raportată la cât de mult ne apreciem, indiferent de circumstanțele la care ne referim. Ea poate fi afectată de factorii genetici, vârstă, abilitățile noastre fizice, statutul socioeconomic, tiparele de gândire, însă se consideră că experiențele noastre de viață sunt, de fapt, cel mai important factor.
Experiențele sunt adesea cele care formează baza pentru stima noastră de sine generală. Persoanele care primesc constant evaluări excesiv de critice sau negative din partea familiei sau a prietenilor, vor experimenta, cel mai probabil, o stimă de sine scăzută. Cele care experimentează un anumit tip de respect pozitiv necondiționat din partea celorlalți și, mai ales, a familiei lor de bază, vor avea mai multe șanse să aibă o stimă de sine sănătoasă.
Mai există însă și alți factori care influențează semnificativ stima noastră de sine: încrederea, senzația de siguranță, autenticitatea, sentimentul de apartenență, sentimentul de competență sau chiar aspectul fizic la care ne vom opri astăzi.
În general, cei care sunt mai puțin atractivi din punct de vedere fizic tind să aibă o stimă de sine și o încredere mai scăzută decât cei care sunt mai atractivi din punct de vedere fizic. Sunt persoane care depind de reacția la prima impresie a celorlalți pentru a defini cine sunt.
Frumusețea și stima de sine sunt adesea strâns legate, mai ales pentru femei, iar gradul de atractivitate fizică al unui bărbat față de o femeie îi poate afecta acesteia inclusiv stima de sine. Stima de sine scăzută este mai frecventă la femeile frumoase decât te-ai aștepta. Unele femei, pur și simplu nu cred că sunt atractive. Au o imagine de sine distorsionată și nu îi cred pe cei care le spun cât de uimitoare sunt.
Frumusețea este definită diferit de oameni diferiți, dar oamenii care se potrivesc cu propria lor evaluare a frumuseții pot avea o stimă de sine mai mare. Este posibil ca o persoană să își schimbe definiția frumuseții și să aleagă să se concentreze pe trăsăturile fizice care îi plac la ea însăși, fiind un mod în care frumusețea fizică poate avea un impact pozitiv asupra stimei de sine.
Legătura negativă dintre aceste trăsături apare atunci când o persoană se concentrează excesiv asupra a ceea ce el sau ea crede că sunt defecte fizice.
De asemenea, este adevărat că oamenii cu stima de sine ridicată se simt adesea mai frumoși decât cei care au o stimă de sine scăzută. Aceasta este o problemă complexă, deoarece o persoană care se mândrește cu aspectul său va părea adesea mai frumoasă decât o persoană care simte că nici măcar nu merită să încerce să arate frumos.
Stima de sine se dezvoltă în timp și poate fluctua. Acest lucru este la fel și cu imaginea corporală – percepția ta asupra propriului aspect se poate schimba în timp, împreună cu cât de mult accent pui pe aspectul tău.
Stima de sine tinde să fie cea mai scăzută în copilărie și crește în timpul adolescenței, precum și la vârsta adultă, ajungând în cele din urmă la un nivel destul de stabil și de durată. Ea influențează procesul de luare a deciziilor, relațiile noastre, sănătatea emoțională și bunăstarea noastră generală.
Stima de sine scăzută se poate manifesta într-o varietate de moduri și provine dintr-o imagine defectuoasă asupra propriei persoane, alimentează gândirea negativă și te determină să crezi toate aprecierile negative pe care unele persoane le fac la adresa ta. Persoanele cu stimă de sine scăzută tind să se simtă mai puțin sigure de calitățile lor fizice, de abilitățile lor și se pot îndoi de procesul lor de luare a deciziilor. Este posibil să nu se simtă motivate să încerce lucruri noi, deoarece nu cred că sunt capabile să își atingă obiectivele. Ele pot experimenta, de asemenea, niveluri scăzute de încredere și se pot simți neiubite și, uneori, nedemne de dragoste. Îmbunătățirea stimei de sine în moduri non-fizice, cum ar fi prin hobby-uri sau relaxarea frecventă, poate face o persoană să pară mai frumoasă fără multe schimbări fizice.
Persoanele cu o stimă de sine prea ridicată își pot supraestima calitățile fizice și abilitățile și se pot simți îndreptățite să reușească doar pentru că au încredere în calitățile lor. Când stima de sine este prea mare, poate duce la probleme de relație, dificultăți sociale și incapacitatea de a accepta criticile, deoarece sunt foarte concentrate să se vadă pe ele însele ca fiind perfecte. Persoanele cu o stimă de sine prea înaltă au sentimentul autosuficienței, se apreciază exagerat si consideră că au toate calitățile fizice necesare atingerii scopului lor. Aceste convingeri și sentimente pot avea efecte nocive asupra evoluției personalității lor, întrucât prea multă stimă de sine poate fi dăunătoare relațiilor lor personale.
Nivelul stimei de sine la extremele înalte sau joase ale spectrului poate fi nesănătos și ar fi de dorit să atingi un echilibru, să fii undeva la mijloc. O imagine pozitivă, dar realistă asupra noastră ar reprezenta varianta ideală. A avea o stimă de sine sănătoasă ne poate influența motivația, bunăstarea mentală și calitatea vieții în general. Există însă câteva moduri simple de a spune dacă ai o stimă de sine sănătoasă. Oamenii cu stimă de sine sănătoasă au o înțelegere clară a calităților lor fizice, a frumuseții corpului lor așa cum a fost el creat, dar și a abilităților lor în general. Își înțeleg potențialul și se pot simți inspirați să accepte mereu noi provocări. Sunt capabili să mențină relații sănătoase cu ceilalți, deoarece au o relație sănătoasă cu ei înșiși. Probabil că ai o stimă de sine sănătoasă dacă eviți, în primul rând, să te concentrezi asupra experiențelor negative din trecut și ajungi să crezi că ești egal cu toți ceilalți – nici mai bun, nici mai rău. A avea o stimă de sine sănătoasă te poate ajuta să te motivezi pentru a-ți atinge obiectivele, pentru că ești capabil să navighezi prin viață, știind că poți să realizezi tot ceea ce ți-ai propus.
Ce ai de făcut pentru a-ți menține un nivel sănătos al stimei de sine? Încearcă permanent un dialog pozitiv cu sinele tău. Dacă îți spui tot timpul că nu ești bine sau că nu arăți nici măcar mulțumitor, ai putea să începi să crezi acest lucru, chiar dacă nu este deloc adevărat. Exprimă-ți nevoile atunci când simți să o faci. Simte-te încrezător în forțele tale. Adoptă întotdeauna o perspectivă pozitivă asupra vieții. Spune nu atunci când vrei și încearcă să fii conștient permanent de calitățile tale minunate cu care ai fost înzestrat(ă), iar atunci când vrei să te privești, fă-o cu blândețe și cu iubirea a ceea ce ești, fără să fii critic și fără să te compari mereu cu ceilalți. Caută în tine calitățile tale fizice și interioare și ai încredere în forțele proprii. Concentrează-te pe lucrurile pe care le poți schimba, întrucât nu are rost să îți pierzi energia gândindu-te la acelea pe care nu le mai poți schimba. Orientează-te la unele dintre lucrurile care stau în puterea ta de a le controla și descoperă ce poți face în legătură cu ele. Apoi, este minunat că îți dorești să fii sau să arăți mai bine, dar reține că standardele de perfecțiune nu pot fi atinse niciodată, dat fiind faptul că perfecțiunea în sine nu există. Înconjoară-te întotdeauna de persoane care să te admire și să te susțină și evită persoanele care te descurajează constant. Găsește-le pe cele pozitive care te fac să te simți bine în corpul tău și evită-le pe cele care tind să îți activeze gândirea negativă. Încearcă mereu sa fii tu însuți și păstrează-ți întotdeauna încrederea în tine!