Îmbătrânirea este un proces natural, iar pe măsură ce îmbătrânim, corpul va trece prin diverse schimbări. Unele dintre cele mai vizibile semne de îmbătrânire apar, de obicei, la suprafața pielii, în special pe mâini. Cele mai multe persoane au grijă de pielea feței odată ce înaintează în vârstă, iar acest lucru este îmbucurător.
Deseori, însă, mâinile sunt neglijate. Chiar dacă avem grijă de tenul nostru, aplicăm produse eficiente, apelăm la tratamente cosmetice, mâinile ar putea să ne trădeze adevărata vârstă sau, mai rău, să adauge câțiva ani în plus.
Să aruncăm o privire mai atentă la semnele îmbătrânirii pielii de pe mâini și la ceea ce puteți face pentru clienții voștri în ceea ce privește menținerea tinereții mâinilor.
Pete specifice înaintării în vârstă
Petele de vârstă, numite și pete solare sau pete hepatice, constau apariția unor pete maronii plate, de diferite forme și dimensiuni. Chiar dacă petele pot apărea în orice zonă a corpului, mâinile, alături de gât și decolteu, sunt cele mai predispuse la acest lucru.
Deși aceste pete apar, de regulă, odată cu înaintarea în vârstă, denumirea este puțin înșelătoare, deoarece aceste pete sunt cauzate, în principal, de expunerea la razele ultraviolete.
Petele pot fi prevenite prin reducerea expunerii la razele UV. Mâinile pot fi protejate prin aplicarea zilnică a cremei cu protecție solară, mai ales atunci când mergem la manichiură – lampa UV are același efect. Atunci când alegem o cremă cu protecție solară, iată câteva lucruri importante de reținut pentru clienți:
- Crema cu protecție solară trebuie să fie minim SPF 30;
- Aceasta trebuie să ofere atât protecție UVA, cât și UVB;
- Crema se aplică pe tot parcursul anului, în special între orele 12:00 și 16:00, când soarele este mai puternic.
Dacă aveți clienți cu pete de vârstă pe mâini, este posibil să le puteți trata sau ameliora cu ajutorul procedurilor de peeling chimic și microdermoabraziune. Aceste tratamente acționează prin îndepărtarea stratului superior al pielii, astfel încât pielea de dedesubt, mai netedă și mai tânără, să iasă la suprafață.
Piele uscată, solzoasă
Pielea uscată și descuamată este comună odată cu trecerea anilor, dar nu este neapărat inevitabilă. Lipsa somnului și a hidratării poate usca pielea. Fumatul poate înrăutăți aspectul pielii uscate prin eliminarea umidității naturale a acesteia. În plus, vremea rece și uscată poate să agraveze uscăciunea mâinilor. Circulația deficitară poate duce, de asemenea, la uscarea pielii. Aceasta poate fi provocată de:
- Lipsa cantității recomandate de minerale și nutrienți;
- Oboseală;
Mâinile uscate pot fi prevenite folosind săpunuri și loțiuni fără parfum, mai ales dacă este vorba despre o piele sensibilă. Iată și alte modalități de prevenire a mâinilor uscate și solzoase:
- Mănușile trebuie purtate în timpul lunilor de iarnă pentru a preveni pierderea suplimentară de umiditate;
- Crema hidratantă trebuie aplicată zilnic;
- Mâinile nu trebuie să stea în apă pentru o perioadă foarte lungă de timp.
Tratamentul pentru mâinile uscate depinde de severitatea uscăciunii, a crăpăturilor și a scuamelor. O bună cremă hidratantă de zi poate rezolva întreaga problemă, atunci când este vorba despre un caz simplu. Pentru uscăciunea mai gravă, poate fi nevoie și de o cremă de noapte, mai grasă, sau chiar de tratamente cosmetice de hidratare.
Mâini ridate
Ridurile apar ca urmare a pierderii de colagen. Aceste fibre pe bază de proteine sunt mai ușor de produs de către organism atunci când suntem mai tineri. Totuși, anumite persoane pot pierde producția de colagen mai devreme decât ar fi normal.
Pierderea colagenului la nivelul mâinilor poate fi prevenită într-o oarecare măsură. Fumatul, de exemplu, este direct responsabil pentru pierderea colagenului. De asemenea, provoacă o reducere a producției viitoare de colagen.
O cremă de mâini cu retinol poate fi extrem de eficientă. Folosit zilnic, acest derivat al vitaminei A poate ajuta ca piele să arate și să se simtă mai fină.
Vene proeminente
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea devine mai subțire în mod natural, ceea ce face ca venele de suprafață să fie mai vizibile. Venele proeminente de la nivelul mâinilor pot da aspectul de piele mai puțin tânără.
Venele pot deveni mai vizibile din cauza circulației precare a sângelui. Nu putem preveni neapărat subțierea pielii, însă putem eventual să reducem dilatarea venelor cu ajutorul unor obiceiuri de viață sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, un somn adecvat și lipsa fumatului.
Prin urmare, ne putem da cu ușurință seama cât de importantă este îngrijirea mâinilor, mai ales ținând cont de faptul că acestea sunt expuse zilnic la numeroase acțiuni care nu le sunt tocmai benefice. Acest lucru este valabil și pentru voi, cosmeticienii – nu uitați să vă hidratați mâinile și să purtați mereu mănuși – anumite substanțe vă pot deshidrata pielea și o pot îmbătrâni prematur.