Importanţa check-up-ului cutanat: tenul, oglinda stării noastre de bine

Dr. Massimiliano Baccanelli, chirurg estetician
Motto: Pielea este o graniţă între lumea exterioară şi cea interioară, între mediul şi sinele cuiva (David Le Breton)

Uităm adesea că pielea este un organ, cel mai mare organ al corpului nostru, iar măsurile de prevenţie şi control al procesului de îmbătrânire sunt acum, în societatea noastră, cerinţă indispensabilă pentru menţinerea bunăstării fizice si mentale, la orice vârstă. Din cauza agenţilor de mediu, a caracteristicilor individuale, a obiceiurilor alimentare, a utilizării greşite de produse cosmetice şi odată ce vârsta avansează, pielea poate suferi o serie de modificări: uscăciune, deshidratare şi sensibilitate; prin urmare, este important să se cunoască şi să se gestioneze corect situaţia.

O evaluare a stării pielii este utilă la orice vârstă pentru a formula o prescripţie medicală corectă. Ar fi de preferat să se facă acest lucru încă de la o vârstă fragedă, imediat după pubertate, pentru a şti cât mai curând posibil tipul de piele şi pentru a putea fi pus în aplicare din timp un program igienico-preventiv; check-up-ul pielii poate fi foarte util în menopauză, atunci când producţia de sebum scade din motive hormonale. Este important să se revizuiască şi să se modifice prescripţia medicală utilizată până la acel în ceea ce priveşte cosmeticele folosite.

Ştim că utilizarea de produse cosmetice pentru îngrijirea pielii este o practică normală pentru majoritatea femeilor, şi chiar pentru mulţi bărbaţi din zilele noastre, dar trebuie subliniat că doar o mică parte a produselor cosmetice are o utilizare specific adaptată condiţiilor fiecărui tip de piele în parte. De la sfârşitul anilor ‘70, datorită muncii de cercetare a lui Gaston Ramette, doctor cosmetolog francez, şi a lui Carlo Alberto Bartoletti, medic specialist în gerontologie şi geriatrie, a fost dezvoltat un protocol de evaluare a tipurilor de piele, care în acest moment face parte din setul de evaluări fundamentale care ţin de Check-up-ul în Medicina Estetică. Ceea ce este cunoscut astăzi sub termenul de “check-up cutanat” reprezintă una dintre cele mai importante practici ale cosmetologiei medicale. Prin evaluarea stării pielii sunt posibile:

  • Elaborarea unui bilanţ al stării de sănătate a pielii
  • Înţelegerea stării funcţionale şi gradul de îmbătrânire ale pielii
  • Cunoaşterea sistemului de apărare al pielii care permite stabilirea unui diagnostic cosmetologic bazat pe biotip (piele seboreică, piele uscată din cauza deshidratării sau a prezenţei insuficiente de lipide pe suprafaţa sa, piele sensibilă) şi clasificarea fototipului cutanat
  • Schimbări ale stilului de viaţă (renunţarea la fumat, modificări ale obiceiurilor alimentare)
  • Consilierea asupra tratamentelor (peeling, umpluturi, biostimulare a pielii etc.).
  • Evaluarea constantă, cu măsurători de control, în scopul aplicării eficiente a tratamentului cosmetic şi menţinerii echilibrului obţinut (se recomandă a se efectua un check-up cutanat de două ori pe an).
  • Monitorizarea parametrilor cutanaţi în timpul tratamentului pe bază de substanţe cu acţiune dermato-cosmetică (care pot modifica echilibrul filmului hidro-lipidic), permiterea, dacă este necesar, unui aport cosmetic compensator, şi examene instrumentale.

Prima evaluare va include informaţii despre igiena generală a vieţii, inclusiv eventualele afecţiuni cutanate şi administrarea de medicamente, descrierea sensibilităţilor trecute sau prezente ale pielii, mai ales cele care reacţionează la agenţii atmosferici (în special soarele) şi mai presus de toate, obiceiurile cosmetice personale (de curăţare, de protecţie şi fotoprotecţie).
Primul examen se va efecua cu ochiul liber, apoi cu ajutorul unui obiectiv şi o sursă de lumină artificială albă (neon). Se urmăresc culoarea, luminozitatea tenului, precum şi prezenţa imperfecţiunilor cum ar fi petele (hiperpigmentare şi hipopigmentare), ridurile şi pielea sagging, acneea rozacee, acneea cicatricială, eritroza.

Consultul cu lumină ultravioletă (lumina Wood) completează datele, permiţând detectarea prezenţei comedoamelor (galbene sau portocalii, în funcţie de gradul de oxidare a sebumului), hiperpigmentarea care nu este observabilă cu ochiul liber, scuamele argintii.Examenul fizic este completat de explorare prin atingere şi palpare, care permite evaluarea netezimii, untuozităţii, granulozităţii, grosimii, elasticităţii (făcând o uşoară torsiune pe un pliu al pielii pentru verificarea vitezei de recuperare morfologică a ţesutului) şi extensibilităţii (influenţată de calitatea colagenului).

Datele anamnezei permit, de asemenea, clasificarea fototipului de piele, care este legat de răspunsul individual al pielii la expunerea solară. Indiferent de culoarea părului sau a ochilor acesta trebuie clasificat în măsura formării de pistrui la primul soare, apariţia imediată a eritemului şi frecvenţa apariţiei sale după fiecare expunere şi, în cele din urmă, timpul de instalare şi calitatea bronzului. Apoi, efectuarea testelor cutanate este crucială pentru a confirma diagnosticul de piele sensibilă. Testul acidului lactic 15% (Ramette), este un test simplu: cu ajutorul unei dischete cosmetice se aplică apă distilată peste una dintre cele două regiuni zigomatice, în timp ce pe cealată se aplică o soluţie apoasă de acid lactic 15%. Se interoghează subiectul în cauză după al doilea şi al cincilea minut de la aplicare, notând reacţiile raportate: lipsa senzaţiilor anormale (0), senzaţia de căldură-arsură lejeră (1), moderată (2), puternică (3); în cele din urmă, se calculează gradul de sensibilitate, însumând valorile obţinute în cele două momente.

Testarea dermografismului este utilă pentru evaluarea reacţiilor vasomotorii cutanate la stimularea mecanică (realizată cu un vârf bont trecut peste piele). Apariţia unei dungi roşii, care persistă mult timp, este semn de reactivitate vasomotorie puternică. Testele instrumentale permit evaluarea temperaturii cutanate, gradul de hidratare a stratului cornos, componenta grasă a filmului hidrolipidic, pH-ul. Măsurătorile sunt efectuate cu echipamente folosite în laboratoare de cercetare dermatologică sau în laboratoarele pentru evaluarea eficacităţii produselor cosmetice. Temperatura pielii este influenţată de temperatura mediului, dar indică în special circulaţia capilară de bază; pentru tenul normal, ea este mai mică cu 4-5 grade faţă de temperatura internă.

Corneometria permite măsurarea resurselor de apă din stratul cornos al epidermei.
Sebometria este utilizată în determinarea concentraţiei totale a componentelor grăsoase ale stratului hidrolipidic. Parametrul depinde, în mare măsură, de secreţia de sebum, cel puţin în zonele şi la vârsta la care această secreţie e încă activă. Pentru evaluare se foloseşte un dispozitiv (sebometru), cu ajutorul căruia se obţine informaţii despre lipidele colectate pe o bandă de material sintetic.Utilizarea pH-metrului a demonstrat importanţa identificării unora dintre dezechilibrele funcţionale frecvente ale pielii. PH-ul trebuie să fie acid, dar uneori tinde spre a deveni bazic, în special la tenul gras. Valorile variază în funcţie de zonele corpului; pe faţă el se situează în mod normal între 4,7 şi 5,5. O modificare a acidităţii pentru diferite regiuni ale feţei poate conduce la aparţia unui scalp seboreic. Pe baza rezultatelor obţinute pot fi folosite cosmetice ce reglează pH-ul. O evaluare a stării pielii, conform criteriilor de mai sus, va permite, prin urmare, abordarea măsurilor de prevenţie şi/sau tratare a oricărei alterări cauzate de erorile de tratament, menţinând astfel pielea într-o stare bună de sănătate şi cu un aspect plăcut peste ani.


Follow Us On Instagram