Am decis să abordăm această temă pe care o considerăm a fi una dintre cele mai importante. În fapt, dumneavoastră, manichiuriste-pedichiuriste trebuie să respectaţi aceste reguli astfel încât clientele voastre să se simtă tot timpul în siguranţă. De aceea am cerut sfatul specialiştilor din domeniul îngrijirii unghiilor.
Felul în care arătaţi
Sunteţi o profesionistă a frumuseţii iar felul în care arătaţi este important de aceea ţinuta ta trebuie să fie ireproşabilă (elgantă, profesională, confortabilă şi curată). Acordaţi o atenţie particulară îngrijirii pielii, părului (părul nu trebuie să vă vină în ochi sau pe faţă atunci când lucraţi) iar unghiile trebuie să arate perfect. Mirosul să fie agreabil, respiraţia proaspătă (vă aflaţi permanent la câţiva centrimetri de clientă).
Întreţinerea salonului
Salonul se curăţă zilnic: de la pardoseală(în ediţia anterioară a JDE am prezentat noutăţile şi soluţiile de igienizare moderne), mânerele uşilor, posturile de lucru şi respectiv dezinfectarea instrumentarului specific(aici consultaţi de fiecare dată reglementările în vigoare).
Din sfaturile generale:
- Curăţarea pardoselii ori de câte ori este necesar pe durata zilei
- Golirea cu regularitate a coşurilor de gunoi
- Spălarea pardoselii şi aspirarea mochetelor-covoarelor în acele zone unde ele există
- Aspirarea prafului şi a piliturii rezultate după manichiură deoarece sunt purtătoare de germeni
- Curăţaţi mânerele uşilor (cu o atenţie specială asupra celor aflate la toaletă)
- Înlăturarea lenjeriei murdare(prosoape, huse, pelerine etc.) şi depozitarea acestora în spaţii adecvate înainte de a fi spălate
- Curăţaţi exteriorul recipienţilor, flacoanelor cu pompă sau a celor din sticlă
- Etichetaţi clar, închideţi bine şi aşezaţi cu atenţie produsele cu care lucraţi
- Un adevărat profesionist va evita să-şi atingă faţa sau zona ochilor pe durata lucrului.
LCN: Constatăm că, de multe ori pe durata formării profesionale pe care le-o oferim manichiuristelor şi tehnicienelor, multe dintre acestea nu sunt îndeajuns de sensibilizate de subiectul igienei. De aceea stagiile noastre încep întotdeauna printr-o jumătate de zi dedicată igienei. Propunem şi stagii de o zi dar nu sunt mereu apreciate ca atare.
Ucideţi microbii!
Atunci când lucraţi, riscul de a/vă provoca mici răni (tăieturi, ciupituri) sunt numeroase. Iar cine spune tăietură spune risc de infecţie şi de contaminare.
Iată care sunt regulile de care trebuie să ţineţi seama.
Micro organismele responsabile de infecţie
Un germene (sau un microb) este un micro organism de multe ori patogen – aceasta însemnând că poate provoca îmbolnăviri. Se disting doua tipuri de germeni: bacterii şi viruşi.
Bacteriile
Sunt organisme microcelulare prezente peste tot: în aer, apă, pământ, în alimente şi chiar în propriul nostru organism. Dacă multe bacterii sunt inofensive pentru corpul nostru altele pot fi la orginea declanşării unor boli grave ca tuberculoza, tetanosul etc. Fiind contagioase, ele se transmit prin aer, apă sau contact cu persoana infectată. Organismul luptă împotriva infecţiilor bacteriene dezvoltând anticorpi specifici. Pe de altă parte, pH-ul acid al filmului hidrolipidic cutanat limitează dezvoltarea germenilor patogeni pe piele. Atunci când apărarea noastră imunitară nu este suficientă, se poate recurge la vaccinuri sau antibiotice.
Viruşii
Sunt germeni minusculi care invadează şi distrug celulele. Ei se deosebesc de bacterii prin nucleul închis într-un soi de înveliş specific, proteic. Doar globulele albe pot lupta împotriva viruşilor deoarece aceştia nu reacţionează la antibiotice (cei mai cunoscuţi viruşi sunt: gripa, herpesul, răceala, HIV(sida))
Ciupercile(fungii)
Au capacitatea de a se fixa pe suprafaţa pielii, de cele mai multe ori în pliurile acesteia sau în colţurile cele mai ascunse (pe bordul liber al unghiei, în spaţiil dintre degete, la nivelul foliculilor piloşi). O dată instalate, fungii atacă ţesuturile provocând leziuni (roşeaţă, scuame) asociate de multe ori cu prurit (mâncărime).
Căile de contaminare:
Contaminarea directă: Micro organismul este transmis direct de la persoana bolnavă la cea sănătoasă prin contact cutanat (o strângere de mână), respiraţie (strănut, stropi de salivă).
Contaminarea indirectă: Un intermediar serveşte drept cale de transport a micro organismului de la persoana bolnavă la persoana sănătoasă. De la instrumentar: foarfeci, pensete, tire-comedon, spatule pentru epilat, boluri de manichiură, lenjerie, mânerele uşilor, chei, păr…etc.
Asepsia
Asepsia desmnează ansamblul de procedee şi produse utilizate pentru a împiedica micro organismele să infecteze un organism sau un element inert. Aceasta cuprinde următoarele tipuri de acţiuni:
Decontaminarea: operaţia constă în reducerea semnificativă a prezenţei micro organismelor în mediul contaminat. Aceasta se realizează prin spălarea cu săpun a mâinilor şi a unui detergent profesional pentru pardoseli.
Dezinfectarea: procedee şi produse car permit distrugerea micro-organismelor patogene din mediil inerte. Dezinfectarea se va fac cu ajutorul agenţilor sau substanţelor capabile să distrugă germenii infecţioşi. Dezinfectanţi fizici: focul, vaporii de apă, căldura şi radiaţiile ultraviolete sau dezinfectanţi chimici: soda caustică, iodul, clorul şi formolul.
Sterilizarea. Scopul este să fie distruse toate micro organismele, patogene sau nu prin procese fizic (căldură uscată în etuvă sau căldură umedă – prin presiune- în autoclavă).
Antisepsia. Distrugerea germenilor infecţioşi existenţi pe suprafaţa pielii cu scopul de a preveni sau combate infecţia. Aceastaaa se realizează cu ajutorul antisepticelor (substanţe chimice aplicabile pe ţesuturile vii distrugând germenii infecţioşi aflaţi pe piele).
Dezinfectarea este o operaţiune cu rezultat imediat care permite eliminarea şi distrugerea micro organismelor de pe mijloacele contaminate: pardoseală, echipamente în vreme ce un produs antiseptic este destinat ţesuturilor vii (pielea).
SFAT: Folosiţi mese care au dublă aspirare: sunt cele mai performante cu condiţia să fie golite cu regularitate aşa cum facem cu aspiratorul nostru de casă. Filtrele: carbon şi hârtie trebuie să fie conform cu normele europene în vigoare. Dezinfectarea se va face cu Mikrozid spray sau şerveţele.
Referitor la pernuţa pe care clientele îşi pun mâna puteţi să le acoperiţi cu prosoape din hârtie pe care le puteţi schimba după fiecare clientă.
Acum există produse sub formă de spray spumă care nu este volatil şi se aplică cu ajutorul unui şerveţel de unică folosinţă. Aceasta este o modalitate rapidă şi unică de a curăţa şi dezinfecta masa de lucru. Se preconizează chiar folosirea unei suprafeţe de tip tessuto-nontessuto, de unică folosinţă.
Mesele de lucru din sticlă sunt uşor de întreţinut. Aseptonet Yona şi Spray Cleaner Yona.
Micul instrumentar
Intrumentarul din oţel este cel mai uşor de dezinfectat:
- Instrumentarul se curăţă sub jet de apă cu o periuţă şi cu săpun pentru a înlătura resturile de unghii, piele, murdărie etc.
- Se înmoaie apoi într-o soluţie şi se clătesc
- Se scufundă obiectele într-o cuvă de dezinfecţie cu dezinfectant pentru 30 minute (pentru a elimina viruşii şi bacteriile). Se scoate instrumentarul apoi şi se clăteşte pentru a nu oxida. Se şterg şi se pun în casete din oţel.
Pilele: Sunt recomandate cele din materiale neporoase care se dezinfectează uşor sau pilele din carton, de unică folosinţă.
Actul de care trebuie să ţineţi înainte de toate cont este IGIENA. Este cea mai importantă prestaţie pe care o puteţi avea în faţa clientei. Se va simţi importantă şi o veţi fideliza.
Înainte de îngrijirea propriu-zisă:
Întâi trebuie să examinaţi cu atenţie mâinile şi unghiile fiecărei cliente. Dacă observaţi o plagă sau o micoză va trebui să refuzaţi să-i faceţi manichiura îndrumând-o spre un medic dermatolog – pentru a-şi trata problema. Atât manichiurista cât şi clienta îşi vor dezinfecta mâinile înainte de manichiură sau de aplicarea unghiilor false. Rezultatele unui studiu publicat de Lancet în urmă cu câţiva ani confirmă că spălatul pe mâini cu săpun reprezintă un mijloc excelent de a controla infecţiile. Studiul la care au participat peste 900 de persoane a relevat potenţialul spălării corecte cu săpun a mâinilor de a scădea cu 50% numărul cazurilor de pneumonie şi cu 35% a infecţiilor cutanate.
Pe durata îngrijirii:
Veţi menţine o igienă perfectă pe toată durata prestaţiei voastre: se aruncă dischetele din bumbac folosite pentru ştergerea lacului, reziduurile de la capsulele unghiilor false, şerveţelele şi prosoapele de unică folosinţă – la un coş de gunoi din metal care se închide automat.
Tehnicienii vor folosi chiar în faţa clientei şerveţele antiseptice pentru ştergerea instrumentarului.
După îngrijirea unghiilor:
Imediat după aplicarea lacului de unghii se dezinfectează din nou mâinile clientei insistând asupra unghiilor şi a cuticulelor. La nevoie puteţi propune clientei să folosească un produs antimicotic care se aplică de două ori pe zi, pe degetele de la mâini şi de la picioare.
Toate aceste reguli de igienă trebuie urmate de către toţi angajaţii salonului. Astfel, veţi evita orice fel de probleme şi veţi garanta clienţilor voştri servicii de calitate în depină siguranţă.
NORME DE IGIENA IN SALOANELE DE MANICHIURA PEDICHIURA
Asigurarea în cadrul cabinetelor de înfrumuseţare a unei igiene corespunzătoare este o cerinţă obligatorie pentru prevenirea unor îmbolnăviri datorate unor practici incorecte sau a unei igiene precare. Ministerul Sănătăţii a reglementat prin Ordinul nr.1136/2007 normele de igienă pentru cabinetele în care se desfăşoară activităţi de înfrumuseţare.
Desfăşurarea procedurilor de manichiura/pedichiura se face în incinte separate, adecvat iluminate şi bine ventilate, prevăzute cu sursă de apă rece şi caldă.
În cadrul acestor proceduri un accent aparte se pune pe curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea instrumentarului tăios utilizat în procedurile de manichiură pedichiură. După fiecare client în parte, instrumentarul utilizat trebuie să fie curăţat, dezinfectat cu un produs biocid şi apoi sterilizat.
Sterilizarea se realizează numai cu aparate de sterilizare autorizate şi avizate (cu vapori de apă saturaţi sub presiune sau cu aer cald).
Se admite şi posibilitatea sterilizării instrumentarului într-o unitate sanitară specializată.
Instrumentarul care necesită sterilizare trebuie să fie împachetat individual sau în seturi, în ambalaje aprobate pentru sterilizare, şi care vor fi utilizate pentru o singură procedură.
Instrumentarul sterilizat şi depozitat corespunzător care nu a fost folosit în decurs de 24 de ore de la data sterilizării trebuie resterilizat înainte de folosire, excepţie făcându-se pentru instrumentarul presterilizat.
Fiecare pachet cu instrumentar sterilizat trebuie monitorizat în privinţa sterilizării utilizându-se indicatori chimici sau biologici.
Este interzisă reprocesarea în vederea reutilizării a instrumentarului şi materialelor de unică folosinţă.
Fiecare cabinet de înfrumuseţare trebuie să menţină înregistrările privind dezinfecţia şi sterilizarea instrumentarului utilizat.
În cadrul efectuării procedurilor de manichiură şi pedichiură sunt mai multe etape:
- spălarea şi dezinfectarea mâinilor esteticianului şi a mâinilor/picioarelor clientului cu un antiseptic autorizat;
- examinarea mâinilor/picioarelor clientului în vederea depistării bolilor dermatologice sau a rănilor;
- efectuarea procedurii.
Este interzisa efectuarea tratamentului cu ceară parafinică în cazul clienţilor ale căror mâini sau picioare prezintă leziuni deschise.
Este interzisă utilizarea creioanelor hemostatice sau a alaunului pentru a opri sângerarea.
Personalul care efectuează proceduri este obligat să cunoască toate reglementarile domeniului său de activitate.
Toate suprafeţele cabinetului trebuie menţinute în perfectă stare de curăţenie şi întreţinere.