Larisa Cristea
Life Coach
Https://about.me/larisacristea
Îți este cunoscută vorba „AI (inteligența artificială) nu o să-ți fure locul de muncă – o persoană care este confortabilă cu folosirea ei o va face”? Cu existența numeroaselor aplicații software de inteligență artificială gata să ne preia din muncă, atât creativă cât și mimetică, repetitivă, și atâția oameni care vorbesc despre AI zilele acestea în social media (conform platformelor ce folosesc AI și fac social listening), haideți să vedem ce știu și cred oamenii despre ea. Iar mai târziu, discutăm și despre creierul nostru, gândurile noastre și frica sau oportunitatea pe care ambele ni le creează.
39% din adulții intervievați într-un studiu (Ipsos) global în 2021, spun că produsele sau serviciile care se bazează pe inteligență artificială le produc anxietate. Doar jumătate (56%) dintre oameni spun că au încredere în companiile care folosesc aceste tehnologii la fel de mult cât au încredere și în restul companiilor ce nu folosesc încă aceste servicii.
Poate ați auzit deja de ChatGPT, un robot ce folosește AI, care răspunde întrebărilor oamenilor sau îi asistă în îndeplinirea sarcinilor la muncă, precum răspunsul la e-mailuri. Așadar, mi-am pus întrebarea… dacă vom folosi astfel de instrumente digitale, ce vom face cu toate sutele și miile de gânduri care ne inundă mintea zilnic și care ne ajută să funcționăm la muncă?
Ne vom pune creierul pe pauză? Ne vom simți copleșiți, inutili și, deci, ne vom îmbolnăvi mai tare și vom suferi de depresie sau anxietate pentru că nu avem ce să facem cu timpul liber pe care îl vom avea? Poate contrar? Ne vom putea ocupa de proiectele pe care doream să le începem de mult și ne vom specializa în alt domeniu sau poate chiar ne vom îmbunătăți performanța la muncă cu ajutorul acestor ustensile? Alegerea ar putea fi la noi în mână dacă am ajunge în acel punct.
Cunoașteți deja pe cineva care să aibă viața afectată pozitiv sau negativ de folosirea acestor servicii?
Aproximativ doi din cinci Americani (43%) sunt de părere că textele scrise de AI pot fi la fel de bine redactate precum cele scrise de un om, conform unui studiu din 2023. Iar, surprinzător, 35% consideră că ar putea fi chiar mai bune decât ceea ce ar scrie un om. Per ansamblu, pare că la nivel global, lumea îmbrățișează aceste dezvoltări tehnologice, 60% din ce intervievați afirmând că folosirea acestor servicii și produse inteligente le face viața mai ușoară.
Trecem în registrul gândurilor și al minții noastre acum. Gândim oare prea mult sau prea puțin în această perioadă? Dar cum va fi în viitor? Cred în continuare că ne petrecem cel mai mult timp cu gândurile noastre și singuri ne ajutăm sau ne sabotăm.
Pun, așadar, în cele ce urmează, o listă de lucruri pe care le facem de obicei în mod constant și negativ la adresa noastră atunci când petrecem prea mult timp cufundați în tăcere exterioară și trafic mental intens.
- Problema pe care ne-o imaginăm este rareori realmente o problemă
În peste 90% din cazuri, răul cauzat este doar în capul tău, conceput de tine și gândurile tale. În realitate uneori, doar 1% din problemă este cauzat de factori independenți, ce țin de realitate și de rezultatele obținute.
Cum te orientezi așadar spre o situație? Poate că uneori pare greu, însă cel mai important este să ne învățăm să fim prieteni noi cu noi, să ne sprijinim și susținem.
- Evită auto-respingerea
Nu crezi că meriți acea oportunitate? Aplică pentru ea oricum.
Nu crezi că articolul este destul de bun? Publică-l oricum.
Nu crezi că ți se va răspunde la e-mail? Trimite-l oricum.
- Alungă gândurile neconstructive și, mai mult, nu petrece prea mult timp gândind ce faci, ce vrei să faci, pentru că fix așa ajungi să te auto-respingi
Surprinzător, deși pare că avem nevoie de mult timp petrecut pentru a rezolva o problemă, de fapt, răspunsurile vin din cât mai puțin timp petrecut gândindu-le.
O să vezi că majoritatea răspunsurilor pe care le cauți în tăcere, vin odată ce ai o minte limpede. Iar dacă nu poți să rezolvi o problemă, oprește-te din a mai încerca. Ia o pauză, schimbă activitatea, ia-ți mintea de la ce aveai de făcut pentru a reuși să îți limpezești gândurile.
Creierul tău funcționează și se axează pe rezolvare cât tu îi dai spațiu de relaxare… cumva, o să vină și o idee de soluționare. Dacă tot nu dai de una, cere ajutor și dacă consideri că este o variantă bună de rezolvare, accept-o și mergi mai departe.
O întrebare importantă pentru când începi să te critici pentru greșelile din trecut, sau vezi dezastru la fiecare pas: este ceva ce pot face chiar acum să schimb trecutul? Dar ceva ce pot face să influențez pozitiv viitorul? Daca răspunsul este da, acționează. Dacă răspunsul este nu, lasă totul în spate. Renunță să te mai chinui.
- Puterea lui „acum”
Deși pare dificil, poate, prezentul este singurul asupra căruia este important să te axezi, pentru că din el se construiește viitorul tău, și tot el poate să îți îndrepte trecutul. Împacă-te cu ziua de ieri, renunță la ziua de mâine, ia frâiele lui „acum”.
- Verifică validitatea gândurilor tale
Gândurile tale vor crea scenarii în mintea ta care reflectă insecurități, frici sau griji. De aceea, este important să le verifici validitatea.
- Acceptarea este pacea
Niciun nivel de anxietate nu îți va schimba viitorul, nici cât de mult vei regreta nu îți va schimba trecutul. Pacea o găsești în acceptare: Acceptarea imperfecțiunii. Acceptare incertitudinii. Acceptarea lipsei de control asupra lucrurilor. Nu trebuie să înțelegi, tolerezi sau chiar să uiți ceva, dar trebuie să îl accepți dacă vrei să trăiești în pace.
- Sănătatea începe în mintea ta
Poți merge la sală, să mănânci sănătos, să faci yoga, să bei apă și să iei vitamine, dar dacă nu te confrunți direct cu negativitatea din gândurile tale, nu vei fi cu adevărat sănătos. Sănătatea noastră nu este măsurată în cântare, sau după dimensiunea mușchilor noștri.
Te simți mai liniștit? Ia o pauză chiar acum. Umple-ți borcanul cu serotonină sau oxitocină… ia un prieten sau pe partener în brațe, mulțumește-ți pentru ce ai făcut pentru tine toți anii aceștia și bucură-te măcat câteva minute bune de tot ceea ce te înconjoară. Așa e că te simți mai bine?
(Sursă: Studiu Ipsos, online, pe 19054 adulți din 28 țări, între 19 Nov – 3 Dec, 2021.)