Iulian Mihăilă: de la management la Hairstyling

Luana Ibacka și Iulian Mihăilă

Iulian, puţini poate ştiu ca tu ai venit dintr-un cu totul alt domeniu în lumea coafurii. Ce te-a determinat să faci această turnură în cariera ta?
Da, este adevărat. După circa 14 ani în care am activat profesional în domeniul economic (am lucrat în management) din interiorul meu răzbăteau dorinţele din adolescenţă, dorinţe ce fuseseră închise într-un sertar şi erau cu toate legate de domeniul înfrumuseţării şi, în special, cel al hairstyling-ului.

Cine a fost persoana care te-a influenţat cel mai mult în alegerea hairstyling-ului?
Exact în perioada în care mă gândeam serios la această schimbare, mi s-au ivit în viaţă şi persoanele care, cumva, m-au ghidat în această alegere. Acestea m-au îndrumat să urmez o şcoală de hairstyle considerând că aş fi potrivit să lucrez în domeniul coafurii şi chiar a mers mult mai departe, recomandându-mi şi o anumită şcoală. Au fost nişte momente amuzante, pentru mine, gândindu‑mă în acel moment cum aş putea eu, la aproape 34 ani să fac o schimbare aşa de mare, din punct de vedere profesional. În mai puţin de două săptămâni, intram pe internet şi căutam detalii despre şcoala de coafură recomandată şi cel mai important, detalii despre omul al cărui nume îl poartă şcoala.

Unde ai făcut primele cursuri? Cine ţi-au fost profesorii?
M-am documentat, am analizat şi am decis că o vizită la şcoala de coafură recomandată, ŞCOALA CORNEL SARU, ar putea fi oportună şi edificatoare în luarea deciziei. M-am prezentat, m-am întâlnit şi am discutat cu ceicare urmau să-mi fie profesori şi foarte important pentru mine; oamenii ce aveau să-mi ofere informaţiile tehnice referitoare la coafură, pe înţelesul meu. Şi pentru că, bineînţeles, aveam temeri dacă voi reuşi să trec de la nivel de hobby la cel de a face hairstyling la nivel profesionist. Vreau să le mulţumesc celor doi profesori care au reuşit acest lucru, insuflându-mi încredere şi determinare în a-mi urma pasiunea. Este vorba despre Cornel Saru şi Cătălin Dulu.

Care sunt hairstyliştii pe care îi admiri cel mai mult?
Bineînţeles că îi admir pe cei care mi-au fost mentori dar recunosc că sunt foarte mulţi profesionişti pe care-i admir, cărora le urmăresc activitatea profesională şi de la care pot învăţa foarte multe.

Dar produsele tale preferate?
Wella, Paul Mitchell, L’Oreal şi, de curând, Alfaparf – gama Semi di lino – de care sunt realmente încântat.

Ce sfaturi de îngrijire a părului ai da unui adolescent?
Este un subiect care presupune o discuţie în detaliu şi totodată poate părea puţin incomodă pentru un adolescent. Spun asta pentru că şi eu am fost adolescent.
Dacă luăm în calcul decolorarea/colorarea părului, din adolescenţă, stilul abordat trebuie să nu fie unul într-atât de radical(pentru că aceasta este tendinţa adolescenţilor rebeli: ultrascurt sau ultracolorat. În cazul adolescenţilor care nu recurg la servicii de decolorare/colorare, recomand folosirea produselor de îngrijire a părului corespunzatoare tipului de păr uscat/gras dar şi a produselor de îngrijire a scalpului (în majoritatea cazurilor, adolescenţii se confruntă fie cu un scalp uscat sau cu tendinţe de îngrăşare (datorate excesului de sebum, specific vârstei şi pubertăţii).

Dar unei femei dornice să-şi păstreze la orice vârstă părul cât mai frumos?
Există o strânsă legătură între tipul de ten şi cel al părului. Specialiştii au observat că, deseori, tipul de ten afectează şi influenţează şi tipul părului pe care îl avem. Astfel, dacă tenul este uscat, sunt şanse foarte crescute ca şi firul de păr să fie uscat şi fragil, iar dacă tenul este gras, părul, la rândul lui, va fi şi el, gras. Tipul părului are un rol crucial în alegerea tipului de produse pe care le folosim pentru îngrijirea lui. Dacă avem păr gras, cel mai bine este să apelăm la produse care pot reduce cantitatea de sebum de la nivelul scalpului, produse care conţin agenţi de curăţare a pielii capului dar care conţin şi aminoacizi. Părul uscat are nevoie de produse care hrănesc rădăcina, nu trebuie coafat excesiv datorită fragilităţii exagerate.

Lucrezi de foarte mult timp cu extensii de păr. Care este opinia ta legata de acestea şi de utilizarea lor, în general?
În ultimii ani este evidentă folosirea din ce în ce mai mult a extensiilor de păr sub diferite metode semipermanente de aplicare dar şi folosirea adaosurilor de păr, în general . Acum câţiva ani, în România, extensiile de păr erau privite percepute doar ca o variantă de alungirea mai mică sau considerabil mai mare a propriului păr. Percepţia/utilitatea extensiilor de păr s-a schimbat, femeile văzând în extensiile pe păr o soluţie pentru podoaba capilară ( oferind mai mult volum, şuviţare – fără a mai fi necesară decolorarea propriului păr şi, bineînţeles posibilitatea creării anumitor coafuri).
Bineînţeles trebuie avut în vedere, metoda de aplicare a extensiilor de păr (rece/cald ; micro-ring/keratină/cusute/cu bandă adezivă) . Metoda de aplicare la rece a extensiilor de păr cu bandă adezivă Hair Talk dar şi suportul tehnic oferit de distribuitorul din România, şi nu în ultimul rând, calitatea acestor produse, m-au ajutat în ultimii doi ani să ofer clientelor mele servicii/soluţiile noninvazive de îmbogăţire a propriei podoabe capilare.

Care sunt criteriile după care un hairstylist ar trebui să aleagă extensiile de păr? Dar o clientă?

“Este foarte important să cunoaştem produsele cu care lucrăm, ca mai apoi să putem oferi clienţilor noştri cele mai bune soluţii de aplicare a extensiilor de păr, fără a le afecta în vreun mod calitatea propriului păr sau chiar a scalpului.”

Dacă vorbim despre o metodă semipermanentă de aplicare a extensiilor de păr, recomand aplicarea extensiilor prin metoda la rece cu bandă adezivă, cu atât mai mult dacă vorbim despre un fir de păr subţire/fragil cu o densitate de la uşor către mediu.

Care au fost cele mai recente cursuri de formare profesionala/show-uri pe care le-ai admirat şi ai considerat că ai învăţat ceva cu adevărat relevant în meseria de hairstylist?
Încerc pe cât posibil să fiu prezent la cât mai multe evenimente /cursuri de formare profesionale/showuri oferite de hairstilisti români cu ani de experienţă profesională cât şi ale unor hairstilisti recunoscuţi internaţional.
Oricat am cunoaşte anumite tehnici de tuns/vopsit/coafuri, văzând noi abordări ale unor oameni cu totul dăruiţi în acest domeniu, ai cu siguranţă ceva de învăţat.


Follow Us On Instagram