Atunci când clienta are ochii sensibili, realizarea machiajului poate fi îngreunată în mod semnificativ. Cu siguranță v-ați confruntat cu astfel de situații în care clienta lăcrimează, este deranjată de produse, iar fardul se pătează, nu se mai estompează armonios, rimelul curge, iar culoarea de pe conjunctivă nu rezistă.
Dat fiind faptul că acest tip de ochi poate compromite întregul machiaj, este important ca, pe lângă întrebările clasice precum: „ce machiaj îți dorești?” sau „ce culoare are rochia?” să adresați și întrebări legate de sensibilitatea ochilor. Odată ce ați primit un răspuns pozitiv în ceea ce privește uscăciunea și sensibilitatea acestora, există câteva lucruri pe care trebuie să le faceți în acest sens.
Ce este ochiul uscat?
Ochiul uscat este o afecțiune în care ochii nu sunt capabili să producă lacrimile necesare pentru a menține ochiul umed. Este posibil ca lacrimile să se evapore prea repede, lăsând ochii uscați și zgâriați. Sau este posibil ca lacrimile să nu aibă un echilibru corect de ulei, apă și mucus pentru a fi eficiente.
Există multe motive pentru care apar ochii uscați. Uneori se întâmplă din cauza faptului că organismul îmbătrânește. Alteori este din cauza unei afecțiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoidă sau o problemă tiroidiană.
Indiferent care este cauza ochilor uscați, machiajul poate înrăutăți această condiție. Este important să cunoașteți detalii despre ochii uscați, deoarece utilizarea tehnicilor și produselor neprietenoase cu această afecțiune poate provoca disconfort, iar clienta va avea tendința să atingă zona ochilor. În acest fel clienta nu va fi mulțumită, iar machiajul la care ați muncit va fi distrus.
Produse de machiaj recomandate
Anumite produse de machiaj pot irita ochii. Iată câteva sfaturi pentru a alege cel mai bun produs dacă aveți cliente cu ochii uscați:
- Folosiți un rimel extrem de calitativ sau waterproof – care să nu lase reziduuri după uscare;
- În cazul în care clienta nu suportă deloc rimelul, aplicați câteva smocuri de gene (fără rimel) cu ajutorul unui lipici care nu irită ochiul.
Produse care trebuie evitate
- Rimelul vechi care se „sfărâmă” atunci când se usucă – fiți extrem de atenți la termenele de valabilitate ale produselor de machiaj;
- Demachiantele care au ulei sau parabeni;
- Produsele pe bază de pudră și cele pe bază de apă, inclusiv fardurile de ochi și fondurile de ten;
- Produsele care conțin parfum.
Multe produse de machiaj pentru ochi intră în contact cu membrana care acoperă globul ocular. Aceasta se mai numește și peliculă lacrimală. Studiile sugerează că locul în care aplicați machiajul ochilor poate face diferența între un ochi confortabil și unul deranjat.
Un experiment care a vizat măsurarea volumului de reziduuri din lacrimile subiecților atunci când foloseau eyeliner a concluzionat faptul că persoanele care au aplicat creionul pe partea interioară a liniei genelor au înregistrat un volum mai mare de particule în filmul lacrimal decât cei care l-au aplicat în afara liniei genelor. Cercetătorii au sugerat că mișcarea particulelor de machiaj în filmul lacrimal ar putea agrava iritarea ochilor și uscăciunea acestora.
De exemplu, dacă folosiți rimel care se sfărâmă atunci când se usucă, vor exista particule în filmul lacrimal. Dacă aplicați pudra aproape de partea inferioară a ochiului, creșteți riscul ca particulele să intre în ochi. Fardurile de ochi sub formă de pudră pot, de asemenea, să expună ochii la mai multe particule periculoase.
Concluzia este că machiajul pentru ochi poate subția filmul lacrimal. Acest lucru face ca lacrimile să se evapore mai repede. De fapt, unele persoane au ochii uscați tocmai din cauza machiajului ochilor.
Deși machiajul pentru ochi poate cauza probleme în cazul ochilor uscați, există modalități de a-l aplica pentru a minimiza transferul de particule. Iată câteva sfaturi:
- În cazul în care ați aflat înainte de programare că ochii clientei sunt uscați, recomandați-i să folosească picături de ochi cu 30 de minute înainte să vină la voi;
- Folosiți ustensile separate pentru fiecare tip de machiaj;
- Aplicați întotdeauna machiajul ochilor în afara genelor;
- Aplicați rimelul doar pe vârful genelor;
- Axați-vă mai mult pe machiajul buzelor și a tenului – nu pe cel al ochilor.
Îndepărtarea machiajului
De asemenea, clienta trebuie să aibă grijă atunci când se demachiază și să folosească practici sănătoase de machiaj. Așadar, asigurați-vă că aceasta părăsește salonul după ce i-ați oferit următoarele sfaturi:
- Să se demachieze în fiecare seară;
- Să folosească demachiant pentru ochi sensibili;
- Să ascută creioanele de ochi înainte de fiecare utilizare;
- Să spele pensulele de machiaj în mod regulat;
- Să nu folosească machiaj atunci când uscăciunea sau sensibilitatea oculară se manifestă intens.
Prin urmare, fiți foarte atenți la ochii clientelor voastre, întrebați-le dacă au probleme precum uscăciunea și sensibilitatea, iar apoi aplicați machiajul în mod corect pentru ca aceasta să nu aibă niciun disconfort – nici în timpul programării și nici după.