Makeup artiștii au văzut până acum o mulțime de tipuri de ten și numeroase afecțiuni ale acestuia. Psoriazisul este condiție medicală a pielii care poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv fața. Acesta provoacă pete roșii, solzoase, care pot uneori pot fi mai evidente, iar alte ori – estompate.
Unele persoane cu această afecțiune aleg să își acopere psoriazisul cu machiaj. În timp ce unii medici sugerează evitarea machiajul în timpul unei crize, aceștia își dau seama, de asemenea, că afecțiunea se manifestă la nivel estetic și multe persoane preferă să ascundă semnele psoriazisului cu machiaj, mai ales când vine vorba despre evenimentele importante din viața lor.
Deoarece simptomele pot provoca descuamarea și sensibilitatea pielii, este important să țineți cont de anumite reguli atunci când machiați un ten cu psoriazis, sensibil sau cu alte probleme.
Găsirea produselor potrivite
Când cumpărați produse de machiaj, cel mai bine este să căutați produse hidratante și să le evitați pe cele care ar putea usca pielea clientelor. Acest lucru este valabil pentru cele mai multe dintre tipurile de ten, nu doar pentru cel cu psoriazis. De asemenea, recomandați-le și clientelor să stea departe de pudre și de alte produse care usucă pielea.
Un alt aspect important este evitarea produselor care conțin uleiuri esențiale, ingrediente botanice, organice sau complet naturale. La fel cum alunele, naturale fiind, pot provoca alergii, așa poate orice produs natural să provoace o erupție cutanată. Doar pentru că un produs este sintetic sau făcut de om, nu înseamnă că este mai periculos pentru piele. În schimb, dacă vorbim despre produsele nenaturale cu parfumuri puternice, coloranți sau alcool, putem fi siguri că nu sunt benefice pentru ten.
Pregătirea pielii
După ce ați găsit produsele de machiaj potrivite, este important să pregătiți pielea în mod corespunzător înainte de a le aplica. În cazul în care clienta are un medicament prescris de medicul dermatolog, acesta ar trebui aplicat primul și lăsat să se absoarbă complet în piele.
După aceea, este posibil să doriți să aplicați o cremă hidratantă, o loțiune sau orice alt produs pentru a oferi pielii hidratarea de care are nevoie. Acest lucru va ajuta pielea descuamată să se camufleze mai bine în fundalul pielii care nu este afectată de psoriazis. De asemenea, clienta va avea nevoie de un produs cu factor de protecție solară.
După ce vă asigurați că pielea clientei este hidratată și protejată, puteți începe aplicarea propriu-zisă a machiajului. Dacă nu urmați pașii menționați anterior, machiajul nu se va aplica uniform, mai ales pe porțiunile solzoase de piele.
Aplicarea machiajului peste psoriazis
Pentru a nu irita psoriazisul clientei și a provoca o criză nedorită, este mai bine să vă rezumați la un machiaj ușor și simplu. Pentru fondul de ten, veți dori să începeți cu un primer transparent, ca o protecție pentru piele, și apoi să construiți deasupra zonelor cu psoriazis. Estompați cu grijă marginile, astfel încât să se piardă uniform produsul. Puteți face acest lucru folosind degetele, buretele de machiaj sau pensula pentru fond de ten.
Este posibil să nu fie nevoie să folosiți corector dacă reușiți să aplicați fond de ten până la acoperirea dorită. Dar, dacă doriți să folosiți corector, folosiți o opțiune care nu este mată. Aplicați-l pe piele și lăsați-l să stea timp de un minut înainte de a-l estompa pentru a avea o acoperire mai mare.
Folosirea altor produse, cum ar fi rimelul, eyelinerul, fardul de ochi și a altor produse specifice de machiaj depinde mai ales de preferințele clientelor. Aceste produse nu sunt periculoase, mai ales în cazul în care clienta nu are urme de psoriazis în zona ochilor. Ar fi puțin probabil să declanșeze o înrăutățire a psoriazisului sau o răspândire a acestuia.
Este recomandat să o întrebați pe clientă dacă, atunci când se machiază acasă, produsele de ochi îi afectează psoriazisul. În cazul în care răspunsul este afirmativ, folosiți produse sigure, în cantitate extrem de mică, eventual doar fard și mascara sau doar eyeliner și mascara, pentru a nu lăsa machiajul neterminat.
Cea mai sigură metodă este ca produsele să fie testate în prealabil, deoarece fiecare ten reacționează diferit. De exemplu, dacă unei cliente cu psoriazis i-au priit produsele folosite de voi, unei alte cliente cu aceeași afecțiune îi pot fi dăunătoare.
Așadar, dacă vorbim despre un eveniment important, precum nunta, și știți încă de la programare că viitoarea mireasă are psoriazis, sugerați-i să faceți o probă de machiaj înainte de nuntă pentru a vedea cum se comportă produsele pe tenul acesteia. În acest mod, veți elimina orice risc, iar clienta se va putea bucura în totalitate de ziua cea mare, fără să fie stresată de gândul că machiajul ar putea să îi facă rău.
Îndepărtarea machiajului
Este important pentru clientele cu psoriazis să se demachieze cu grijă. Acestea ar trebui să înceapă prin a folosi un săpun neparfumat, pentru a crea o spumă de spălare în mâini. Mai apoi, trebuie să maseze ușor tenul, iar apoi să îl clătească – toate acestea fără să frece sau să insiste. După acești pași se poate folosi un demachiant sau un produs de curățare facială micelar pentru a îndepărta orice machiaj rezidual care se mai află pe ten. Nu uitați să le faceți aceste recomandări la finalul programării.
Prin urmare, tenul cu psoriazis poate fi machiat, însă este nevoie de multă grijă, de produse sigure și de tehnici de acoperire extrem de bune, pentru ca machiajul să nu aibă aspect de mască pe tenul clientei.