„NU BANII, CI EDUCAȚIA ESTE CAUZA PRINCIPALĂ PENTRU CARE ROMÂNII NU MERG LA STOMATOLOG”

„Pasiunile se dezvoltă de-a lungul anilor, ocupându-se intensiv cu o anumită direcție și învățând treptat, apreciind ceea ce faci. La fel a început și povestea mea. Mama mea era medic stomatolog, iar tatăl meu tehnician dentar. S-ar putea crede că, crescând într-un astfel de mediu, drumul meu era deja decis. Greșit! Norocul meu a fost că părinții mei nu m-au forțat niciodată să mă apuc de această meserie, dar la vârsta de 15 ani doream să câștig și eu niște bani de buzunar pentru a mări suma pe care deja o primeam. Acesta a fost momentul în care mama mi-a spus: Dacă vrei să câștigi bani, mergi la tatăl tău la laborator și ajută-l. A fost un moment decisiv. Tatăl meu m-a învățat tot ce trebuia să știu despre tehnica dentară, iar când am realizat proteze sau coroane care au redat zâmbetul pacienților mamei mele, atunci mi-am dat seama că acesta este drumul pe care vreau să-l urmez.“

Așa a început povestea domnului doctor Octavian Făgăraș pe care vi-l prezentăm în această ediție la interviul de la rubrica Specialistul Lunii. Continuarea poveștii și informații valoroase despre sănătatea orală veți afla din cele ce urmează.

Cum a fost drumul dumneavoastră profesional de la începuturi până astăzi?

Cum am menționat, primii pași i-am făcut la tatăl meu în laborator. După bacalaureat, neavând media maximă necesară pentru admiterea directă la medicină dentară în Germania, am făcut un an de fizică la Universitatea din Wuerzburg. Pentru a stiudia medicina dentară în Germania, era nevoie să aștept câțiva ani pentru a obține un loc (în Germania, timpul de așteptare este calculat printr-o medie între nota de la bacalaureat și un test psihologic de trei zile). De aceea, am decis să plec în Italia unde am studiat medicină generală. Într-un final, am obținut locul de studiu la medicină dentară în Germania, la Universitatea din Wuerzburg și am absolvit în 1988.

După finalizarea universității, am lucrat ca asistent într-un cabinet stomatologic, acest lucru fiind obligatoriu în Germania înainte de a-ți deschide propriul cabinet. Am început apoi cursurile în implantologia orală, chirurgia fiind pasiunea mea. În 1989 implantologia era abia la început. Un an mai târziu, în 1990 am deschis primul meu cabinet în Aschaffenburg, Germania. Teza de doctorat am susținut-o la Universitatea Goethe din Frankfurt, apoi am emigrat în Italia unde am profesat până în 2006, urmând în același an să înființez la București, Clinica Indent, Editura Stomatologică și Centrul de Cursuri Postuniversitare. Motivația mea a venit din dorința de a ridica nivelul profesiei în România, prin experiența mea acumulată de-a lungul anilor. Iar faptul că am reușit într-o oarecare măsură mi-a fost confirmat în 2010, prin acordarea premiului pentru “Viziune în Medicină”. În anii 2007-2008 am susținut la UMF Carol Davila, pentru rezidenții la chirurgie orală, partea de implantologie. Din 2015 lucrez și în Linz, Austria, unde am înființat un alt cabinet, Onyx Dental, făcând naveta între cele două locații. Din fericire, la București am o echipă competentă care îmi permite să fac acest lucru.

Referitor la evoluția mea strict profesională, din 1989 am fost activ în câmpul implantologiei dentare și al refacerilor dentare complete și am acumulat între timp 30 de ani de experiență. În 1996 am publicat în Quintessence Italia primul meu caz de așa-zis-ul “All on Six”. Stomatologia digitală am început-o în 2003, când a apărut primul CEREC pe piață, iar în 2005, la Congresul UNAS, am prezentat-o pentru prima dată în România. Același lucru și cu chirurgia piezoelectrică, tot în același an. Am continuat în 2009 cu primul caz “Fast & Fixed”, în România. Țin să precizez că această tehnică nu este una specială, ci doar numele comercial al unei firme pentru tehnica „All on Six”, care nu înseamnă altceva decât că, prin inserarea a șase implante în maxilar edentat, se pot reda pacientului dinți ficși într-un timp foarte scurt. Toate sistemele implantare au piesele necesare pentru a efectua acest tratament. În rest, sunt membru a diverselor societăți de specialitate naționale și internaționale, susțin cursuri pentru medici și prezentări în diverse țări ale lumii.

Care este importanța pe care o acordă românii sănătății dinților? Ce categorie de vârstă acordă cea mai mare importanță acestui aspect?

Există mai multe categorii: cei cărora nu le pasă, cei care vin la cabinetul stomatologic doar când au dureri, o altă categorie este formată din cei care sunt interesați de dinții lor doar în ceea ce privește estetica și, în final, dar nu ultimii, sunt cei cărora chiar le pasă și au grijă de sănătatea lor orală. În ceea ce privește vârsta, nu este relevant, deoarece găsim oameni la orice vârstă în fiecare dintre categoriile de mai sus.

Care este cauza principală pentru care românii nu merg la stomatolog, la controlul periodic și, unii dintre ei, nici când au probleme de sănătate dentară? Ce considerați că e nevoie în România pentru a susține sănătatea dinților?

Instinctiv s-ar putea răspunde că „banii”, dar nu este adevărat. Sigur că pentru o parte din populația României, tratamentele
de vârf nu sunt accesibile din punct de vedere financiar, dar există tratamente alternative, mai puțin costisitoare, care pot reda funcționalitatea orală. Cauza principală, din punctul meu de vedere, este educația, care ar trebui începută de la grădiniță. Problema este că, pentru a educa copiii, ar trebui educate întâi cadrele didactice. În București deja s-a pornit pe un drum bun, au fost reinstalate cabinetele stomatologice în unele școli și au fost dotate cu aparatură modernă și medici calificați.

Urmează totuși partea cea mai grea de care spuneam mai sus și anume, educația cadrelor didactice. Aici e nevoie de o intervenție prin care educatorii, învățătorii și profesorii să educe copiii astfel încât să înțeleagă cum să aibă grijă de sănătatea lor orală, doar că…ar fi nevoie de medici stomatologi care să creeze diverse evenimente în care, cadrele didactice, pacienți la rândul lor, să învețe ce înseamnă prevenția, igiena orală, modul prin care să îndrume copiii să fie responsabili pentru dinții lor. Cred că în momentul acesta s-a născut o nouă idee, o idee în care simt să mă implic.

Care sunt cele mai frecvente probleme pentru care paciențiivin la clinica dumneavoastră?

În general, pacienții ajung prin recomandare pentru a-și rezolva problemele cu dantura. Acestea sunt multiple, de la o simplă igienizare până la refacerea completă a danturii. Cazuri mai frecvente sunt înlocuirea dinților lipsă sau a unor lucrări vechi, nefuncționale. De multe ori ajung la clinică și pacienți care văd în mine ultima șansă, după diverse experiențe în alte cabinete, unde problemele lor nu au putut fi rezolvate.

Mai devreme v-am întrebat despre importanța pe care o acordă românii sănătății dinților. Vreau să vă întreb acum care este importanța pe care o acordă românii frumuseții dinților?

Frumusețea este mereu un lucru foarte subiectiv. Pentru unii imperfecțiunea este frumoasă, pentru alții, dinții albi ca chiuveta și drepți ca tastatura de pian. Importanța acordată este destul de mare pentru că, dacă tot timpul se supun unui tratament vast, doresc să-și îmbunătățească și aspectul.

Este estetica dentară o plăcere sau o necesitate?

Poate fi ambele. Când aspectul te împiedică să progresezi pe plan social, atunci este și o necesitate, la fel cum este chirurgia estetică. Sigur că funcționalitatea trebuie să stea pe primul loc.

Care sunt procedurile care se aplică în estetica dinților?

Procedurile sunt multiple și pornesc cu o simplă igienizare, urmată de o albire, dacă este nevoie. Poate fi necesar, de asemenea, un tratament ortodontic, coroane dentare sau fațete. Toate fac parte din estetica dentară.

Povestiți-ne despre fațetele dentare. Care este rolul lor, când sunt indicate și ce fel de contraindicații au?

Fațetele dentare sunt un tratament minim invaziv cu rolul de a corecta micile imperfecțiuni în ceea ce privește culoarea
și poziția dinților. Contraindicațiile în acest caz sunt atunci când pacientul are dinți cu defecte mari sau cu poziții extreme.

Cum a evoluat interesul pentru albirea dinților în ultimii ani în România? Atât în rândul femeilor, dar și al bărbaților?

Interesul este din ce în ce mai mare, pentru că trendul general este dorința către frumusețe. Momentan interesul este mai mare la femei, dar se observă o tendință spre creștere și la bărbați.

Câte modalități prin care ne putem albi dinții există?

Cea mai eficientă și sigură metodă este albirea profesională în cabinet. Există și kituri care pot fi utilizate acasă, dar nu le recomand pentru că, fiind un autotratament fără control din partea medicului, poate duce la rezultate neplăcute sau nesatisfăcătoare.

Sunt dăunătoare procedurile de albire a dinților? În ce măsură? Ce avem nevoie să respectăm astfel încât procedurile de albire să nu afecteze sănătatea dinților?

Albirea efectuată neprofesional poate cauza o sensibilitate majoră a dinților cu dureri mai mici sau mai mari. Când se ia decizia pentru a efectua o albire, trebuie să se țină cont că eventualele plombe nu-și schimbă culoarea, iar acestea vor fi refăcute. La fel este și în cazul coroanelor, acestea nu-și schimbă culoarea, iar o culoare naturală spre gri nu se poate albi. După procedura de albire, timp de două săptămâni, trebuie evitat consumul de băuturi sau alimente colorante. Albirea profesională ține aproximativ un an și jumătate și există posibilitatea de a face un retuș după șase luni.

Ce faceți pentru evoluția dumneavoastră profesională?

Citesc foarte mult (cărți, reviste de specialitate), particip la congrese, predau cursuri pentru medici și, mai ales, practic această meserie cu responsabilitate.

Cum împăcați viața profesională cu cea personală?

Admit că nu este un lucru foarte simplu, dar până acum am reușit. Am norocul ca partenera mea de viață și viitoare soție să ai aceeași pasiune și meserie și astfel, ne completăm perfect.

 

OCTAVIAN FĂGĂRAȘ
Doctor în Știinte / Chirurgie orală,
Implantologie, Parodontologie, Protetică orală
Owner Clinica Indent


Follow Us On Instagram