Tuturor ne place să mirosim bine, dar pentru a întoarce capete, nu sunt suficiente doar „apa și săpunul”, ci este nevoie de un parfum. Acesta, la rândul său, trebuie să fie potrivit purtătorului pentru a putea fi valorificat în totalitate. Și, să fim sinceri, odată ce primim complimente în legătură cu parfumul folosit, este greu să ne despărțim de el. Dar, cum aplicăm parfumul? Pe gât? În spatele urechilor? Pe încheieturi? Acolo unde este pulsul? Sau… pe haine? Vedem adesea diferite opinii – că ar trebui să aplicăm trei pufuri sau poate cinci, în zone bine alese.
Părerile și studiile cu privire la impactul negativ al parfumului asupra pielii sunt, și ele, la fel de complexe, însă există un punct comun – parfumul poate fi dăunător pielii dacă nu este aplicat corect. Unele studii arată că, aplicat direct pe piele, parfumul este atât de agresiv încât subminează capacitatea pielii de a se proteja împotriva daunelor provocate de razele UV. Acest lucru înseamnă că pielea acoperită de parfum devine mai vulnerabilă la daunele provocate de soare și la îmbătrânirea pigmentară.
Din nefericire, zona delicată a decolteului este perfect plasată pentru a suporta întregul atac al razelor UV dăunătoare ale soarelui, iar pielea de pe gât este mai aproape de os și, de asemenea, mai subțire. Acest lucru înseamnă că razele pătrund rapid și că daunele sunt puternice. Acesta este motivul pentru care vedem adesea femei cu pete pigmentare pătate pe gât și pe piept.
Pentru a evita această problemă, este important să folosim cremă de protecție solară facială pe toată suprafața gâtului și decolteului. Protecția solară trebuie să aibă spectru larg, deoarece este nevoie de SPF pentru a ne proteja împotriva razelor UVB (arsuri) și UVA (îmbătrânire).
Alte opinii spun că parfumul nu este altceva decât un amestec de uleiuri și alcool. O sticlă de parfum conține uleiuri parfumate care sunt fie formulate chimic, fie de origine naturală. Aceste uleiuri sunt apoi diluate cu alcool care este de calitate medicală, fiind sigur pentru piele. Parfumul propriu-zis se găsește în uleiuri. Funcția alcoolului este de a conserva aceste uleiuri și de a ajuta la proiecție și la miros.
Cu toate acestea, există câteva greșeli pe care le putem face în timp ce aplicăm parfumul, lucruri care ar putea să ne afecteze pielea. Există un mod corect de a face orice. Inclusiv pentru parfumuri există câteva lucruri de care trebuie să ne asigurăm înainte de a le aplica. Aceste reguli ne vor ajuta să urmărim modul corect de aplicare a parfumului și să prevenim orice daune pe care le poate provoca purtarea parfumului.
Aplicarea pe zonele de puls
Se poate greși atunci când se alege zona potrivită de pe piele pentru aplicarea parfumurilor. Nu trebuie să uităm că alcoolul poate fi periculos dacă este folosit pe zonele sensibile ale pielii. De asemenea, alcoolul se evaporă. Dacă avem de gând să pulverizăm parfumul la subraț imediat după un duș cald, nu vom lăsa loc pentru ca alcoolul să se evapore. Cel mai probabil, vom sfârși prin a ne învineți pielea sensibilă de la subraț.
Parfumul este menit să fie purtat pe punctele de puls de pe corpul. Un punct de puls este o zonă de pe pielea noastră cu cel mai mult/constant flux sanguin. Acest lucru înseamnă că zona este mai fierbinte decât alte zone de pe corp. Mai multă căldură înseamnă mai multă evaporare. În acest fel, alcoolul se va evapora mai repede și, de asemenea, va ajuta la proiectarea parfumului, creând o bulă de parfum în jurul purtătorului. Principalele zone de puls sunt:
- Încheietura mâinii;
- Ambele părți ale gâtului;
- În spatele vârfului urechilor,
- În interiorul coatelor;
- În spatele genunchilor.
Hidratarea
Alcoolul usucă și poate provoca alergii, erupții cutanate sau roșeață. Dacă pielea este sensibilă, sunt șanse ca purtătorul de parfum să se confrunte cu aceste simptome încă de la prima aplicare a parfumului. În cazul pielii normale, s-ar putea să dureze ceva mai mult timp. Soluția evidentă este hidratarea pielii.
Se recomandă folosirea unei creme hidratante fără parfum, de înaltă calitate pe piele, în special în locul unde intenționăm să pulverizăm parfumul. Se aplică crema hidratantă, se așteaptă câteva minute și apoi se pulverizează parfumul. De fapt, parfumul se va amesteca și mai bine cu uleiurile din crema hidratantă și va rezista mult mai mult timp pe piele.
Frecarea parfumului
Cu toții avem un obicei inconștient în timpul aplicării parfumurilor. Îl pulverizăm și apoi ne frecăm încheieturile mâinilor încercând să „sporim” cumva eficiența parfumului. Frecarea nu face decât să deterioreze moleculele de parfum și să deterioreze profilul olfactiv al acestuia. Cel mai probabil, parfumul se va estompa chiar înainte de a ne da seama. Mai important, frecarea dură a alcoolului pe piele poate provoca, de asemenea, vânătăi și sensibilitate. Alcoolul este o substanță chimică volatilă care se va evapora de la sine.
Educați-vă clienții cu privire la aplicarea parfumului și, în cazul în care se confruntă cu pete pigmentare din cauza acestuia – știți ce aveți de făcut. În general, trebuie doar să ne hidratăm pielea și să aplicăm parfumul pe punctele de puls. Odată ce facem acest lucru, nu avem de ce să ne facem griji. Parfumurile sunt dezvoltate în mod inerent pentru a se potrivi cu pielea. Totuși, pot exista excepții.