Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună care, de obicei, determină organismul să producă prea multe celule cutanate, care pot forma pete groase, cu mâncărimi și scuame pe piele. De asemenea, poate afecta articulațiile și aspectul și textura unghiilor – unghiile de la mâini mai des decât cele de la picioare.
Psoriazisul poate apărea oriunde pe piele, dar se găsește de obicei pe:
- coate;
- genunchi;
- partea inferioară a spatelui;
Până la 82% dintre persoanele cu psoriazis pot prezenta modificări ale unghiilor. Și aproximativ 80% dintre persoanele cu artrită psoriazică, o afecțiune articulară conexă, dezvoltă și ele modificări ale unghiilor. Medicii nu sunt siguri de ce acest lucru se întâmplă la unii oameni și nu la alții.
În cazuri rare, unghiile sunt singurele părți ale corpului care prezintă semne de psoriazis. Dar, de obicei, persoanele cu psoriazis au o erupție cutanată și pe alte părți ale corpului.
Simptomele psoriazisului unghiilor
Psoriazisul unghiilor poate arăta diferit la fiecare persoană. Simptomele pot varia de la ușoare la severe, iar cele mai comune sunt:
- Înțepături
Placa unghiei este suprafața dură care se află deasupra patului unghial. Este alcătuită din cheratină, care este o proteină întăritoare care se găsește în celulele pielii și ale părului.
Psoriazisul unghiilor face ca placa unghiei să piardă celule. Acest lucru duce la formarea de mici gropițe pe unghiile de la mâini sau de la picioare, care pot arăta ca și cum unghiile ar fi fost lovite cu vârful unui pix. Numărul de gropițe variază de la o persoană la alta.
Unele persoane pot avea doar o singură gropiță pe fiecare unghie, în timp ce altele au zeci de gropițe. Acestea pot fi superficiale sau adânci.
- Modificări ale formei sau grosimii unghiilor
În plus față de gropițe, slăbiciunea structurilor care susțin unghiile poate face acestea să se „destrame”. De asemenea, unghiile pot deveni mai groase din cauza unei infecții fungice numite onicomicoză, care este frecventă la persoanele cu psoriazis.
În plus, unghia poate deveni mai groasă deoarece dezvoltă o substanță calcaroasă sub ea. Când se întâmplă acest lucru, se numește hiperkeratoză subunghială și poate fi dureroasă sau incomodă.
- Separarea de patul unghial
Uneori, unghia se poate separa de patul unghial. Această separare se numește onicoliză. Dacă aveți clienți cu psoriazis unghial, este posibil să observați mai întâi o decolorare galbenă la vârful unei unghii. Culoarea și ridicarea unghiei poate ajunge, în cele din urmă, până la cuticulă.
Bacteriile pot pătrunde în spațiul de sub unghie și pot provoca o infecție, ceea ce poate face întreaga unghie să devină negricioasă.
- Unghiile decolorate
Culoarea unghiei se poate schimba și ea. Este posibil să vedeți o pată galben-roșie pe patul unghiei. Un caz mai sever de psoriazis poate face, de asemenea, ca lunula – forma mică, de semilună, care apare în partea de jos a unghiei – să fie roșiatică. Acest lucru este cauzat de vasele de sânge dilatate.
De asemenea, este posibil să observați linii foarte înguste, de culoare roșie-violetă, pe unghii. Acestea se numesc hemoragii în așchie. În plus, unghiile de la picioare sau de la mâini pot căpăta o culoare galben-maronie. Unghiile sfărâmate devin adesea albe.
- Unghii aspre
Una sau toate unghiile tale pot arăta ca hârtia de șmirghel. Această afecțiune rară se numește trahionichie.
Tratamente pentru psoriazisul unghiilor
Dermatologii tratează de obicei psoriazisul unghiilor cu aceleași tratamente care sunt folosite pentru psoriazisul pielii. Tratamentul care este cel mai bun pentru fiecare persoană în parte depinde de mai mulți factori – de exemplu, vârsta fiecărei persoane și numărul de unghii care sunt afectate.
Psoriazisul unghiilor poate fi greu de tratat, iar tratamentele au nevoie de timp pentru a funcționa. Poate dura între patru și 12 luni pentru a vedea îmbunătățiri la nivelul unghiilor, indiferent de tratament. Sunt disponibile multe tratamente utile, printre care:
- Medicamente topice
Dermatologii pot sugera un medicament topic fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală. Medicamentele topice se aplică direct pe unghii o dată sau de două ori pe zi. Medicamentele topice pentru psoriazisul unghiilor vin sub diferite forme, cum ar fi:
- unguente;
- creme;
- emulsii;
- lacuri de unghii.
Corticosteroizii topici, inclusiv propionatul de clobetasol și dipropionatul de betametazonă, pot oferi o ameliorare ușoară a unor simptome de psoriazis.
Tratamentele topice cu vitamina D ajută la reducerea inflamației și la încetinirea producției excesive de celule cutanate. Acestea pot ameliora grosimea unghiilor prin reducerea acumulării de celule sub unghii.
Tratamentele topice cu vitamina D includ:
- calcipotriol;
- calcipotrien;
Tazarotene (tazorac) este un retinoid topic, un medicament obținut din vitamina A. Acesta poate ajuta la:
- decolorarea unghiilor;
- înțepături;
- separarea de patul unghial.
Injecții cu corticosteroizi
În unele cazuri, un dermatolog poate injecta un corticosteroid în unghie sau în apropierea acesteia. Injecțiile cu corticosteroizi pot trata simptome precum:
- îngroșarea unghiilor
- crestături
- separare
Medicamente orale
Dacă un medicament topic nu funcționează sau dacă simptomele sunt mai severe, un medicament oral cu prescripție medicală este, de obicei, următoarea soluție.
Dermatologii sfătuiesc, de asemenea, terapiile orale atunci când:
- psoriazisul afectează mai mult de trei unghii;
- afecțiunea are un impact mare asupra calității vieții unei persoane;
- mai mult de 10% din suprafața corpului unei persoane este acoperită de psoriazis sau afectată de artrită psoriazică.
Tratamentul cu laser
Terapia cu laser pentru psoriazisul unghiilor folosește laserul cu colorant pulsat. Acesta funcționează prin direcționarea vaselor de sânge de sub piele cu un fascicul de lumină. Terapia cu laser este cea mai utilă pentru divizarea unghiilor și hiperkeratoza subunghială.
Așadar, psoriazisul unghial este o afecțiune destul de complexă ce cauzează numeroase probleme ale unghiei. În cazul în care observați această afecțiune la clienții voștri, sugerați-le să apeleze la un medic dermatolog.