Reach for the smile! 5 mituri despre fațetele dentare

 

DR. RUXANDRA CÎLȚEA
MEDIC DENTIST ESTETICĂ DENTARĂ
CLINICA DIPA DENT

 

 

 

Devenite din ce în ce mai comune în ultima perioadă, fațetele dentare sunt o soluție rapidă de transformare completă a felului în care arată dantura unei persoane. Vedetele autohtone au fost primele care au optat pentru acestea și leau mediatizat intens. Deși marea majoritate arată și se comportă impecabil, sunt și persoane care, dintr-un motiv sau altul, au optat pentru fațete dentare complet nepotrivite fizionomiei lor sau mult prea albe pentru a arăta ca dinții naturali. De aici și până la a se crea tot felul de mituri în ceea ce privește fațetele dentare nu a mai fost decât un singur pas.

Fațetele dentare sunt o alegere personală în cazul reabilitărilor estetice, și nu numai, tot mai mulți pacienți optând pentru acestea. Însă, este extrem de important să ne informăm corespunzător înainte de a face o asemenea alegere. În jurul fațetelor dentare s-au creat tot felul de povești. Din păcate, unele dintre aceste povești au și un sâmbure de adevăr. Există pacienți care au avut experiențe nefericite, deoarece au apelat la specialiștii nepotriviți sau au dorit ca fațetele să arate într- un anume fel, complet nepotrivit fizionomiei proprii.

Și, ca în cazul oricărei proceduri noi și inovatoare, fie din exagerările unora, fie din neinformare, au ajuns să circule 5 mituri pe care orice dentist a ajuns să le audă. Ca atare, haideți să vedem care sunt cele mai frecvente mituri și neadevăruri legate de fațetele dentare și să le explicăm unu câte unul.

Mitul 1: Fațetele dentare sunt albe ca faianța

Fals! Fațetele dentare se pot realiza în orice nuanță își dorește pacientul sau îi este potrivită. De la albul cel mai alb și opac, până la orice nuanță au dinții naturali, fațetele se creează în funcție de nevoile și dorințele pacientului. Sunt cazuri în care este nevoie de realizarea a doar una sau două fațete, caz în care ele trebuie să arate exact ca restul dinților. Deci nu toate persoanele cu fațete au dinții „ca faianța”, așa cum nici toate persoanele cu dinți extrem de albi nu au fațete – albul perfect există și în natură.

Mitul 2: Fațetele strică dinții

Fals! Medicii dentiști au, în primul, rând în vedere sănătatea dinților, corectitudinea mușcăturii și abia apoi estetica acestora. Trebuie avut în vedere faptul că aplicarea fațetelor dentare este o manoperă medicală, deci în niciun caz nu are cum să „strice” ceva, decât în cazul în care este realizată în mod greșit. Da, dinții se șlefuiesc pentru a pregăti suprafața lor pentru fațetă, însă șlefuirea se face minim invaziv și nu afectează în niciun fel sănătatea dintelui. Din contră, protejează dintele de apariția cariilor, suprafața din ceramica nefiind afectată de factorii nocivi care duc la apariția acestora.

Mitul 3: Fațetele dentare cad ușor

Fals! În mod cert acestea nu vor cădea ușor decât dacă sunt incorect realizate. Un medic dentist care știe cum să își facă corect meseria le va aplica impecabil, iar acestea nu vor cădea cu siguranță. În cariera mea de până acum, nu mi s-a întâmplat niciodată să cadă fațetele spontan. Pentru asta, medicul trebuie să știe exact ce face, să aibă o echipă de tehnicieni foarte buni în spate și, mai ales, să utilizeze materiale de cimentare de cea mai bună calitate, respectând cu strictețe protocolul de aplicare. Prin urmare, fațetele nu cad pur și simplu atunci când sunt cimentate corect și vă puteți baza pe ele și pe integritatea lor.

Mitul 4: Dacă am fațete nu mai pot mușca din alimente

Fals! Este un mit pe care îl tot aud în ultima vreme – pacienți care refuză fațete de teamă că nu vor mai putea mușca din alimente din cauza faptului că fațetele ar putea să cadă sau să se ciobească. Nimic mai fals! Dacă fac ceva, fațetele protejează mai bine dintele. Fațetele nu invalidează pacientul în niciun fel. Repet și subliniez, corect realizate, fațetele nu cad, iar pacientul poate mușca din alimente și se poate comporta normal în orice situație. Nu există restricții de acest gen.

Mitul 5: Fațetele dentare sensibilizează dinții și aceștia dor

Fals! Sensibilitatea dentară apare la aplicarea de fațete în intervalul în care pacientul stă cu lucrarea provizorie, adică între etapa de preparare a dinților și cimentarea fațetelor. Acesta este timpul în care fațetele sunt în lucru în laboratorul dentar. Materialul din care sunt realizate lucrările provizorii este o rășină care nu are capacitatea de izolare pe care o are smalțul sau ceramica și este normal ca dinții să fie sensibili la stimulii externi. După cimentarea fațetelor, această sensibilitate descrește pe zi ce trece până când dispare de tot. Prin urmare, dinții nu sunt sensibilizați permanent, ci sunt protejați de către ceramica exterioară.

Este foarte important ca, dacă decideți să optați pentru fațete dentare, în primul rând să vă informați cât mai bine despre acestea. Apoi, la fel de important, să alegeți un medic dentist cu experiență vastă în estetica dentară și care să lucreze cu un laborator performant și cu materiale de calitate. Doar așa vă puteți asigura de calitatea lucrării finale și de gradul de satisfacție ridicat pe care îl veți avea la final.

Estetica dentară este un subiect care prezintă din ce în ce mai mult interes. Important este ca fiecare soluție să fie una potrivită pentru noi, iar planul de tratament să fie individualizat și personalizat fiecărui pacient în parte. Nu există niciodată o soluție standard, potrivită pentru toată lumea, nu fiecare pacient își dorește același lucru și niciun caz nu seamănă cu un altul.

Întotdeauna, un plan de tratament și o soluție optimă se vor stabili în cadrul unei consultații în cabinetul dentar, după ce medicul vede atât pacientul, cât și o serie de radiografii și cumulează toate informațiile necesare.


Follow Us On Instagram