În unele culturi, ridurile sunt sărbătorite. Crăpăturile adânci ale pielii reprezintă un semn de mândrie și îl definesc pe purtător ca fiind un bătrân înțelept, gata să conducă comunitatea. La noi în țară nu este cazul. Nimănui nu îi place să aibă riduri în societatea noastră: considerăm ridurile ca fiind unele dintre cele mai aprige semne ale îmbătrânirii. Din fericire, există soluții. Având la îndemână cantități uriașe de resurse și progrese tehnologice în domeniul tratamentelor antirid, aceste semne ale feței ar putea reprezenta o problemă minoră. Dar este oare așa?
Chiar și cu atenția culturii noastre asupra ridurilor, mulți oameni nu știu mare lucru despre ele. În calitate de cosmeticieni, probabil întâlniți adesea întrebări pe această temă. Este foarte posibil să fiți întrebați:
- De ce unii oameni încep să aibă riduri la scurt timp după pubertate, în timp ce alții par să ajungă până la vârsta mijlocie complet lipsiți de riduri?
- Există tratamente eficiente pentru riduri?
- Cum funcționează tratamentele pentru riduri?
- Ce sunt mai exact ridurile?
- Există vreo modalitate de a le preveni?
În acest articol, am adunat suma informațiilor cunoscute riduri și am transpus-o într-un limbaj accesibil pentru clienții voștri. Astfel, veți reuși să le răspundeți acestora pe înțeles atunci când au întrebări legate se riduri.
Ce cauzează ridurile?
Pe măsură ce îmbătrânește, pielea devine mai puțin elastică. Celulele acesteia încep să se dividă într-un ritm mai lent, iar acest lucru are ca rezultat subțierea pielii. Partea afectată a pielii este stratul mijlociu, sau dermul, dar efectele vizuale pot fi observate și la nivelul stratului superior al pielii, care devine mai lăsată și plină de mici crăpături.
În plus, pielea începe să își arate vârsta și în alte moduri. Uleiul natural este secretat în cantități mai mici, nu se menține la fel de multă hidratare, iar procesul de vindecare încetinește. Rezultatul tuturor acestor factori este apariția ridurilor. Acestea tind să apară inițial și în mod proeminent în părțile feței unde contracțiile musculare sunt cele mai active – între sprâncene, la colțul ochiului, deasupra gurii.
Stresul provoacă riduri?
Stresul este acuzat de multe evoluții fizice problematice: creșterea în greutate, apariția firelor de păr albe și nu numai. Dar poate stresul să provoace și riduri? Răspunsul este da.
Stresul poate provoca riduri în moduri diferite. În primul rând, încruntarea poate provoca apariția ridurilor între sprâncene și pe frunte. În al doilea rând, stresul poate reduce elasticitatea naturală a pielii prin afectarea proteinelor din piele, ceea ce duce la apariția ridurilor.
Dormitul pe o parte poate provoca riduri?
Deși ne-am dori să fie scutite, fețele noastre sunt supuse legilor fizicii. Prin urmare, presiunea și uzura pe termen lung vor diminua elasticitatea și integritatea structurală a feței umane. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă clinică care să demonstreze că dormitul pe o pernă într-un anumit fel va cauza riduri.
Încruntatul provoacă riduri?
Da, încruntarea poate provoca riduri. Totuși, nu trebuie să ne simțim atât de vinovați că ne încruntăm. Nu uitați că și zâmbetul poate schița riduri, chiar unele dintre cele mai profunde. Nu există o exprimare sigură a emoțiilor pentru prevenirea apariției ridurilor.
Când încep să apară ridurile?
Pielea tuturor va începe să se rideze în cele din urmă, dar există factori genetici și circumstanțe care pot grăbi sau încetini apariția ridurilor. Fumatul, de exemplu, poate reduce producția de colagen nou și face ca oamenii să aibă riduri la o vârstă mai tânără. Daunele provocate de soare sunt, de asemenea, un mare catalizator pentru formarea ridurilor; expunerea excesivă la lumina UV deteriorează țesutul pielii și face ca reproducerea colagenului să fie mai puțin eficientă în timp.
Prevenirea ridurilor
Mai bine previi decât să tratezi, așa cum se spune în medicină. În ceea ce privește prevenția, tratamentele cosmetice au cel mai mare impact. De exemplu, exfolierea poate fi un mod foarte bun de a preveni ridurile. Aceasta crește producția celulară, eliminând pielea veche, moartă, și înlocuind-o cu o piele nouă și proaspătă. Cu toate acestea, exfolierea funcționează doar în prevenirea ridurilor nu și în tratarea acestora.
De asemenea, pe lângă tratamentele cosmetice, evitarea fumatului, protecția solară și, poate, exercițiile faciale ajută enorm în prevenirea apariției ridurilor.
Peelingul chimic reduce ridurile?
Peelingurile chimice întineresc pielea și pot preveni formarea ridurilor. În plus, peelingurile chimice pot reduce aspectul ridurilor. Cu toate acestea, există practici mai specifice pentru reducerea ridurilor decât peelingul chimic, cum ar fi injecțiile antirid și laserele specializate.
Tratarea ridurilor
Deși termenul de „tratare” este adesea folosit, trebuie să știm că ridurile, de obicei, se acoperă – într-un mod sau altul. În momentul în care prevenția cosmetică nu mai ține pasul cu ridurile clienților sau cu dorințele acestora, sau atunci când nu s-a aplicat nicio metodă de prevenție, este nevoie de tratament. Cele mai comune modalități de tratare a ridurilor sunt: injectarea cu toxină botulinincă și lifting facial. Bineînțeles, dacă ridurile nu sunt foarte adânci sau dacă se dorește doar estomparea lor, tratamentele cosmetice sunt în continuare alegerea ideală.
Așadar, învățați-i pe clienții voștri ce sunt riduri-le, explicați-le cât de importantă este prevenția acestora și răspundeți-le la cele mai comune întrebări – voi sunteți specialiștii de care ei au nevoie!