Sanda Șanta, cosmetician: Pielea noastră are „memorie”

Un profesionist desăvârșit cunoaște adevărata valoare a dezvoltării profesionale continue, dar și a celei personale. Sanda Șanta susține că are „cea mai frumoasă meserie” și ne dezvăluie în interviul de mai jos secretele ei și ale tenului. Despre memoria pielii și frumusețea profesionalismului, într-un interviu fascinant.

Cum ai ales această profesie și ce te-a determinat să o practici?

Aș putea folosi unul din nenumăratele clișee, din dorința de a șoca, de a atrage atenția. Dar pentru că mă bucur de recunoașterea datorită căreia am fost aleasă să dau acest interviu, mi-am propus să fiu sinceră.

Provin dintr-o familie simplă, cu venituri modeste. Mama mea a murit când aveam doar 14 ani, iar după alți patru ani, când am terminat liceul, nici măcar nu știam ce se întâmplă într-un cabinet de cosmetică. Conjunctura a fost de așa natură că mi s-a înlesnit drumul spre școala de cosmetică. Odată admisă în școală și motivată de adevărați „maeștri” în cosmetică, s-a aprins „scânteia”. Acolo am realizat că importanța frumuseții este libertatea. Acest lucru m-a determinat nu doar să practic această meserie, ci și să o iubesc.

Cum a fost drumul tău de novice?

Nu voi spune „greu”, voi spune „frumos”. Drumul ți-l alegi singur și ți-l „netezești”. De mine a depins totul. Egiptenii considerau frumusețea legătura dintre om și Dumnezeu… Adică viață. Am dat tot ce s-a putut mai bun în această meserie, m-am concentrat asupra detaliilor, pentru a fi mereu la curent cu tot ce se întâmplă în această lume a cosmeticii. Am fost un adevărat „aspirator” de informație, pentru că voiam să aflu tot ce se întâmplă în domeniu.

Ce înseamnă pentru tine să fii în slujba frumosului?

Fericire! Am mai spus-o. Frumusețea este legătura dintre om și Dumnezeu. Cred că Dumnezeu m-a binecuvântat să pot face oamenii fericiți. Asta înseamnă pentru mine să fiu în slujba frumosului: să fac oamenii fericiți! Cel mai eficient produs cosmetic este fericirea, iar frumusețea te face fericit!

Care este tehnica ta preferată în cosmetică?

Nu pot spune „tehnică”. Plăcerea mea cea mai mare e să „comunic” cu pielea. Pielea este granița dintre sensibilitatea noastră și a celorlalți și ea dezvăluie fără voia noastră ce se întâmplă în noi. Există o corelație între alterarea stării pielii și sfera emoțională. Problemele tenului pot deveni modul în care corpul poate comunica disconfortul, suferința lui. Acest mod de comunicare este greu de decodificat, dar nu imposibil. Soluția vine după un proces lung de înțelegere a semnificațiilor. Atunci când reușim să dezvăluim persoanei semnificația ascunsă a simptomelor ei, noua cunoaștere a situației impune o alegere, dacă clientul dorește să realizeze o schimbare prin care să dispară simptomele. Știm că oricine poate să-și schimbe cu adevărat pielea. Asta mă fascinează – sa descopăr, să știu că am privilegiul de a transmite trăiri și sentimente, odată cu atingerea. „Prin intermediul pielii și grație atingerii, simțim, urâm și iubim”, spunea J. L. Taylor. Toate acestea, de la profesori adunate, mă ajută să simt împlinire profesională.

Care sunt acele noutăți în cosmetică și estetică care te entuziasmează?

Tot ce este cu adevărat revoluționar. Ca să fiu sinceră, dacă aș face o delimitare între estetică și cosmetică, pot spune că tot ce e nou în estetică mă entuziasmează, iar tot ce e nou în cosmetică mă fascinează.

Ce greșeli ai observat în rutina de îngrijire a clientelor tale?

Aproape toate fac greșeli în rutina însușită. De fapt, rutina este o abilitate obținută printr-o practică îndelungată. Nu rutina în sine este vinovată, ci subiectul rutinei și anume obiceiul.

Aici intervine rolul nostru! Eu încerc să învăț clienta să-și formeze o rutină zilnică care să ne ajute pe amândouă să ne atingem obiectivele cât mai eficient. Insist pe importanța obiectivelor bine definite pe termen lung, realizabile și pe consecvență, până când obiceiul devine rutină și rutina – reflex.

Care este secretul unei relații bune cu clientele tale?

Cred că seriozitatea și profesionalismul. Dacă ești bun profesionist, ai rezultate și, implicit, o relație bună cu clienta. Ea nu trebuie să fie doar mulțumită, trebuie să fie încântată de ceea ce îi oferi. Și mai există câteva lucruri mai subtile, dar la fel de importante: diplomație, discreție, să nu „sufoci” clienta cu problemele tale, să știi să o asculți. Comunicarea este foarte importantă, dar ar trebui să se rezume în proporție de 80% la obiectivele cosmetice comune.

Ce ai recomanda unei tinere cosmeticiene la început de drum?

În primul rând, țin să o asigur că e cea mai frumoasă meserie și a făcut o alegere minunată. Și, din respect pentru frumos, să i se dedice cu tot sufletul.

Și ar mai fi ceva. Din respect pentru meserie, ar trebui să facă o școală adevărată de cosmetică. Din păcate sunt mii de cursuri de cosmetică pe toate drumurile și chiar cu „acreditare”. În câteva săptămâni un astfel de curs poate fi absolvit. Dacă a absolvit un astfel de curs, ar trebui să se orienteze și spre o altfel de școală. Acum 40 de ani era o singură școală de cosmetică în țară, la care intrai cu admitere. Dura 2 ani și aveai 4 ore de teorie pe zi (anatomie, chimie, cosmetică, dermatologie) și 5 ore de practică pe zi. Sunt sigură că mai există școli bune și acum, dar, din păcate, puține. Asta nu înseamnă că, dacă am promovat această școală bună în trecut, sunt un cosmetician bun. Dacă rămâneam doar cu aceste informații, nu eram.

De aceea recomand să investească mereu în formare profesională pe toate căile. Acestea îi vor deschide noi porți spre multe oportunități. Și pe lângă seminarii, le recomad un document tehnic valoros: Cosmetologia, Dermatocosmetică&Cosmoceutică, de prof. Umberto Borellini.

Știu că nu sunt cea mai bună, dar știu și că sunt o bună profesionistă și mai știu un lucru: mâine voi fi mai bună decât astăzi, pentru că asta vreau! Daca simțiți la fel, clar sunteți pe drumul cel bun spre succes!

Există tratamente miraculoase cu efecte extraordinare?

După părerea mea, nu. Nu cred că există tratament miraculos, cu efecte extraordinare imediate. Adevărat că atunci când pleci de la cabinetul cosmetic calitatea pielii este îmbunătățită, dar, dacă nu-i acorzi în continuare îngrijirea necesară, ea va reveni rapid la vechiul „normal”. Eu comunic mult cu toate clientele și le explic că trebuie să privească problemele tenului ca boli cronice, pe care le vor trata toată viața. Un ten deshidratat trebuie hidratat mereu, iar în cazul unui ten gras cu exces de sebum, trebuie reglată secreția de sebum constant. La fel ca în cazul diabetului și tratamentului cu insulină, trebuie întreținute valorile normale ale tenului prin tratament permanent.

Pielea are „memorie”, glanda sebacee are și ea „memorie”. Le putem păcăli uneori, dar nu le putem schimba și, de aceea, trebuie să intervenim permanent pentru a păstra tenul în stare sănătoasă. În concluzie, după mine, tratamentul cu adevărat miraculos este cel în care ai grijă de tenul tău toată viața. Să te împrietenești cu el, să înveți să îi simți nevoile și să i le respecți. Învață să îl iubești!

Ai observat schimbări notabile in preferințele clientelor tale?

Da! Vor tot timpul ceva nou, revoluționar. Cred că acesta este unul dintre motivele pentru care mi-am fidelizat multe cliente: mereu vin cu ceva nou. Mereu vreau și eu mai mult, mai bun. Clientele mele sunt confidentele mele după fiecare eveniment la care particip, iar evenimentele nu sunt puține.

Care sunt proiectele tale de viitor?

Chiar dacă am aproape 40 de ani de meserie, încă mai am proiecte de viitor. Încerc să las în urma mea cât mai multă informație, din ce mi-am însușit pe parcursul carierei mele. Vreau să-mi las amprenta în formarea unor cosmeticiene care îmi cer ajutorul. Vreau să provoc la profesionalism. Să motivez cât mai multe cosmeticiene să-și dorească asta. Să le îndrum spre locuri, seminarii și evenimente unde pot face asta cu adevărat. Asta la capitolul profesional.

Iar în viața personală am foarte multe proiecte de viitor, care vor dura ani mulți și… provoc timpul în acest sens. Sunt hotărâtă să le îndeplinesc!

Cum împaci dedicarea pentru profesia ta cu viața de familie liniștită și plină de bucurii?

Viața mea este plină de bucurii, dar și neliniștită, în sensul bun. Și aici am simțit că am fost iubită de Dumnezeu. Am avut noroc să întâlnesc un om minunat, care mi-a înțeles pasiunea, mi-a respectat-o și mi-a fost alături: soțul meu. Am avut noroc și de copii cuminți, care mi-au permis să-i privez din când în când de prezența mea. Nu simt că am muncit enorm, fiindcă tot ce am făcut în profesie a fost din pasiune. Chiar și psihologului i-am mărturisit că mă simt uneori vinovată, fiindcă sunt momente în care mă simt mai bine la cabinet decât acasă, cu toate că îmi iubesc familia și la rândul meu sunt iubită. Deci, când ești iubit și mulțumit, poți să-i împaci la rândul tău pe toți cei iubiți, dar și profesia cu viața de familie.


Follow Us On Instagram